Κόντρα Λαφαζάνη - ΕΡΤ για την τηλεοπτική κάλυψη του νέου κόμματος

Σκληρή κόντρα ξέσπασε μεταξύ του Παναγιώτη Λαφαζάνη και της ΕΡΤ
σχετικά με την τηλεοπτική κάλυψη της Λαϊκής Ενότητας. Με ανακοίνωσή του το κόμμα καταγγέλλει αποκλεισμό από δημοσιογραφικές εκπομπές και κάνει λόγο για «κυβερνητικά καθοδηγούμενο μέσο». Απαντώντας, η ΕΡΤ απορρίπτει τις αιτιάσεις και επισημαίνει ότι υπηρετείται «με συνείδηση και συνέπεια η αντικειμενική και με ίσους όρους ενημέρωση».
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της Λαϊκής Ενότητας έχει ως εξής:
«Για 2η φορά μέσα σε 3 μέρες σε τηλεοπτικό πάνελ της Δημόσιας ΕΡΤ δεν εκπροσωπείται η Λαϊκή Ενότητα. Η μεθοδολογία των τηλεφωνικών συνδέσεων απομονώνει τον εκπρόσωπο της Λαϊκής Ενότητας από τον αναγκαίο δημοκρατικό διάλογο. »Δυστυχώς η αιτιολόγηση ότι δεν υπάρχει λίστα με τους εκπροσώπους της Λαϊκής Ενότητας σε όλους τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους της ΕΡΤ δεν ισχύει.
»Από την 1η στιγμή το Γραφείο Τύπου έχει στείλει σε όλα τα μέσα ενημέρωσης σχετική λίστα εκπροσώπων της Λαϊκής Ενότητας. Το δικαίωμα της Λαϊκής Ενότητας ως 3η Κοινοβουλευτική Δύναμη να εκπροσωπείται σε όλες της πολιτικές της εκπομπές κατοχυρωμένο συνταγματικά».
Αγωνιστήκαμε για μία ΕΡΤ δημόσια δημοκρατική πλουραλιστική και όχι για ένα ραδιοτηλεοπτικό κυβερνητικά καθοδηγούμενο μέσο».
Απαντώντας, η ΕΡΤ ΑΕ σημειώνει:
«Στην ΕΡΤ εργάζονται επαγγελματίες δημοσιογράφοι που υπηρετούν με συνείδηση και συνέπεια την αντικειμενική και με ίσους όρους ενημέρωση. Ωστόσο, φαίνεται ότι πολλοί, παρότι δηλώνουν ότι επιθυμούν μία ισχυρή και ανεξάρτητη ΕΡΤ, στην ουσία απλώς διεκδικούν για τον εαυτό τους πιεστικά τη μερίδα του λέοντος στην προβολή.
»Πληροφορούμε λοιπόν τα κόμματα και τους εκπροσώπους τους ότι η ΕΡΤ, ως ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, τηρεί απαρέγκλιτα τη δημοσιογραφική δεοντολογία και τους ισχύοντες κανόνες περί ισότιμης και αναλογικής προβολής των θέσεων των κομμάτων και των εκπροσώπων τους, με βάση την κοινοβουλευτική τους δύναμη.
»Ειδικότερα, επί της ανωτέρω ανακοίνωσης της Λαϊκής Ενότητας επισημαίνουμε ότι, ήδη από την Παρασκευή, 21 Αυγούστου, στις ενημερωτικές - ειδησεογραφικές εκπομπές της ΕΡΤ σε όλες τις ζώνες συμμετείχαν εκπρόσωποι της Λαϊκής Ενότητας, είτε δια της φυσικής τους παρουσίας στο στούντιο είτε καλούμενοι να παρέμβουν μέσω τηλεφωνικής σύνδεσης, προκειμένου να προβάλουν τις θέσεις του κόμματος.
»Τέλος, σημειώνουμε ότι τόσο η συχνότητα συμμετοχής όσο και εν γένει ο χρόνος προβολής των κομμάτων και των εκπροσώπων τους αποτελούν μετρήσιμα στοιχεία, μη δεκτικά ερμηνειών και υποκειμενικής προσέγγισης. Για το λόγο αυτό και για τη διαφύλαξη της αξιοπιστίας της, η ΕΡΤ προτίθεται από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου να δημοσιοποιεί καθημερινά τα στοιχεία αυτά για την προηγούμενη ημέρα».
Εν τω μεταξύ, αν και απλήρωτοι και χωρίς να έχουν ανανεωθεί οι συμβάσεις τους, οι συμβασιούχοι υπάλληλοι της Βουλής καλύπτουν για το κανάλι της Βουλής τις συναντήσεις του προέδρου της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτη Λαφαζάνη.
tanea