ΜΕΛΕΤΗ Όσο περισσότερους φίλους έχει κανείς τόσο καλύτερα καταπολεμά την κατάθλιψη

Η απόκτηση ενός μεγάλου κοινωνικού κύκλου μπορεί να
αποτελέσει έναν αποτελεσματικό τρόπο για την θεραπεία της κατάθλιψης, δήλωσε ο Βρετανός ερευνητής Τόμας Χάουζ, που μετείχε σε σχετική μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται σήμερα στην επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B.
Οι έφηβοι δεν κινδυνεύουν να εμφανίσουν κατάθλιψη αν κάνουν παρέα με φίλους που είναι μελαγχολικοί, αλλά μπορούν αντιθέτως να βοηθήσουν τους τελευταίους να βελτιώσουν την διάθεσή τους, διαπίστωσαν επίσης οι επιστήμονες που μετείχαν στην έρευνα.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα μαθηματικό μοντέλο για να επαληθεύσουν αν η διάθεση περίπου 2.000 Αμερικανών εφήβων θα μπορούσε να είναι μεταδοτική. Όχι μόνον δεν διαπίστωσαν ενδείξεις μετάδοσης, αλλά ανακάλυψαν ότι ένας ενισχυμένος αριθμός από φίλους με καλή διάθεση θα μπορούσε να μειώσει την πιθανότητα να εμφανίσει κανείς κατάθλιψη και να διπλασιάσει τις πιθανότητες αποκατάστασης κάποιου που είναι μελαγχολικός σε διάστημα 6 ως 12 μηνών.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), σχεδόν 350 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν από κατάθλιψη.
"Σε κοινωνικό επίπεδο, αν ενθαρρύνουμε τις φιλίες μεταξύ των εφήβων, αυξάνουμε τις πιθανότητες ο κάθε έφηβος να έχει έναν επαρκή αριθμό φίλων με καλή διάθεση και να επωφελείται από μια ασπίδα προστασίας", σημείωσε ο Χάουζ.
"Αυτό επιτρέπει να μειωθούν οι πιθανότητες να υπερισχύσει η κατάθλιψη (ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια αυτή σε μια δεδομένη στιγμή)", πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια μέθοδο "που είναι φτηνή και φέρει μηδαμινούς κινδύνους".
Οι ερευνητές σημειώνουν επίσης ότι μπόρεσαν να αποδείξουν πως το ωφέλιμο αποτέλεσμα δεν συνδέεται με την φυσική τάση των ανθρώπων να συνδέονται με δεσμούς φιλίας με ανθρώπους που τους μοιάζουν.
Από αυτό συνάγεται το συμπέρασμα ότι αν κάποιοι έφηβοι που είναι μελαγχολικοί, όπως και οι φίλοι τους, πίνουν πολύ αλκοόλ, τα οινοπνευματώδη ποτά θα πρέπει να ενοχοποιούνται για την κατάθλιψη κι όχι οι φίλοι τους, καταλήγουν οι επιστήμονες.  http://www.imerisia.gr