Ρίγανη: θεραπευτικές ιδιότητες

Μεσογειακό, ως επί το πλείστον, βότανο η ρίγανη, ανήκει στο γένος ορίγανο της τάξης των λαμιωδών
αγγειόσπερμων δικότυλων φυτών και χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια, τόσο για μαγειρικούς, όσο και για ιατρικούς σκοπούς.

Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση της ρίγανης για ιατρικές παροχές, το συγκεκριμένο βότανο συμβάλλει στην αναστολή της ανάπτυξης μυκήτων και δρα στο σώμα ως αντιοξειδωτικό. Επιπλέον προσφέρει γεύση σε κάθε γεύμα.

Αντιβακτηριακές ιδιότητες
Σύμφωνα με έρευνα από το πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν τα αιθέρια έλαια και τα συστατικά της θυμόλη και καρβακόλη, μπορούν να βοηθήσουν στην αναστολή της ανάπτυξης πολλών βακτηρίων και μυκήτων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προκαλούν τροφιμογενείς λοιμώξεις. Η μελέτη έδειξε πως η ρίγανη σκοτώνει τα μικρόβια με τον ίδιο περίπου τρόπο που το κάνουν τα αντιβιοτικά όπως η πενικιλίνη, η στρεπτομυκίνη και η βανκομυκίνη. Επιπλέον, το έλαιο της ρίγανης αναστέλλει την ανάπτυξη των ζυμομυκήτων, συμπεριλαμβανομένου του candida albicans,  που μπορεί να προκαλέσει κολπίτιδα ή στοματικές λοιμώξεις.
Βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά
Η ρίγανη είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, 20 g αποξηραμένης ρίγανης παρέχουν 333,8 mg καλίου, 0,88 mg ψευδαργύρου, 8,8 mg σιδήρου, 2,2 g πρωτεΐνης, 315,2 mg ασβεστίου, 0,92 mg μαγνησίου και 8,56 g φυτικών ινών, όλες δηλαδή τις ζωτικής σημασίας θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται το σώμα, για να παραμείνει υγιές και να εργαστεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Επίσης, η ρίγανη προσφέρει 256 kJ ενέργειας. Η ρίγανη είναι πλούσια σε βιταμίνες Β3 και Β6. Ολα αυτά σε 61,2 θερμίδες, 2,05 g λίπους και 3 mg νατρίου.
Αντιοξειδωτικά οφέλη
Η ρίγανη είναι ένα από τα αρτυματικά (καρυκευτικά) φυτά, που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες. Επιβραδύνει τη φθορά των κυττάρων, επιβραδύνοντας μ’ αυτό τον τρόπο και τη διαδικασία της γήρανσης. Μπορεί, επίσης, να είναι καλύτερη πηγή διαιτητικών αντιοξειδωτικών απ’ ό,τι πολλές άλλες ομάδες τροφίμων, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά. Σε 20 g ρίγανης υπάρχουν 10 mg βιταμίνης C, ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στο σχηματισμό του κολλαγόνου και κρατάει υγιή τα δόντια και τα ούλα. Επίσης, περιέχει 3,6 mg βιταμίνης Ε, που προστατεύει τα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Δεν υπάρχουν κλινικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση της ρίγανης για τυχόν οφέλη για την υγεία. Τα οφέλη έχουν προκύψει κυρίως από την εμπειρία, λόγω της ευρείας χρήσης της στη μαγειρική. Επειδή ακριβώς, όμως, δεν υπάρχουν στοιχεία, αποφύγετε χρήση σε υψηλότερες δόσεις από αυτές που συναντάμε κυρίως στα γεύματα.

Οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν δερματίτιδα και εξανθήματα όταν εφαρμοστεί τοπικά σε μεγάλες ποσότητες. medinova.gr