Εισάγουμε 650 βοσκούς στην Ήπειρο με βασικό μισθό και ασφάλιση!

Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση δεν περιελάμβανε πιθανότατα την προοπτική πρόσληψης αλλοδαπών «εργατών»
για τα βοσκοτόπια της Ηπείρου, λόγω… λειψανδρίας.
Και όμως οι αρχές της χώρας πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι και με ακόμα μία μίζερη πραγματικότητα, αυτή που θέλει τον άλλοτε κραταιό κτηνοτροφικό κλάδο της επικράτειας να πάσχει από έλλειψη ανθρώπων που θα συντηρούσε την επιβίωση του.
Έτσι, η Ελλάδα προχωρεί – εν μέσω κρίσης – σε εισαγωγή 650 βοσκών που μπορούν να φτάσουν τους 715, κυρίως από την Αλβανία, για να ενισχύσουν την κτηνοτροφία και συγκεκριμένα τα κοπάδια της Ηπείρου! Οι προσλήψεις γίνονται με τη βούλα των αρμόδιων υπουργείων, παρέχοντάς στους υποψήφιους άδεια διαμονής - εργασίας και μισθούς που κυμαίνονται γύρω στα 500 ευρώ αλλά και κοινωνική ασφάλιση.
Η απασχόληση αλλοδαπών πολιτών από τρίτες χώρες στον συγκεκριμένο κλάδο είχε εγκαταλειφθεί τα τελευταία χρόνια, παρά τις πιέσεις που υπήρχαν από πλευράς κτηνοτρόφων, κυρίως αυτών της Ηπείρου, που διαθέτουν και τα περισσότερα κοπάδια ελεύθερης βοσκής, όπως είπε στο «Εθνος» ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης. Στις σταβλισμένες κτηνοτροφικές μονάδες απασχολείτο τα προηγούμενα χρόνια ένας περιορισμένος αριθμός αλλοδαπών από την Ινδία, το Πακιστάν κ.λπ., για τους οποίους δίνονταν άδειες διαμονής και εργασίας, αλλά, όπως λένε οι κτηνοτρόφοι, είναι ακατάλληλοι για τη βόσκηση των κτηνοτροφικών ζώων στα βουνά της Ηπείρου.
Έτσι, γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν οι ανάγκες σε βοσκούς κυρίως με Αλβανούς, οι οποίοι όμως εργάζονται παράνομα, με ό,τι αυτό σημαίνει, και χωρίς καμία ασφάλιση. Αποτέλεσμα αυτού είναι να αντιμετωπίζουν συχνά οι Αλβανοί βοσκοί περιπέτειες με την Αστυνομία.
«Το θέμα έχει τεθεί επανειλημμένως από τους κτηνοτρόφους, είτε συλλογικά είτε ατομικά», λέει ο κ. Καχριμάνης, ο οποίος είναι επίσης υπεύθυνος για θέματα αγροτικής ανάπτυξης στην Ενωση Περιφερειών Ελλάδας. Έτσι, με δικές του προσπάθειες εκδόθηκε πρόσφατα από τους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης - Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού - Εξωτερικών - Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίστηκε ο ανώτατος αριθμός αδειών διαμονής για εργασία πολιτών τρίτων χωρών για τα έτη 2015 και 2016, που αντιμετωπίζει και το ζήτημα της έγκρισης αδειών για εργασία πολιτών από τρίτες χώρες στον κλάδο της κτηνοτροφίας και ειδικότερα της Ηπείρου.
Σύμφωνα με αυτήν, ο αριθμός των εργατών κτηνοτροφίας (βοσκοί) ανέρχεται σε 650 και μπορούν να φτάσουν τους 715, αν υπάρξουν απρόβλεπτες και έκτακτες ανάγκες. Για τον Νομό Ιωαννίνων είναι 300 συν 30, για τον Νομό Άρτας 100 συν 10, για τον Νομό Θεσπρωτίας 150 συν 15 και για τον Νομό Πρέβεζας 100 συν 10. Οι μισθοί τους, όπως μας είπαν κτηνοτρόφοι, είναι γύρω στα 500 ευρώ, τους παρέχεται δωρεάν φαγητό και διαμονή, ενώ τους καταβάλλεται και το εργόσημο.
Οι ενδιαφερόμενοι εργοδότες που επιθυμούν να προσλάβουν εργάτες κτηνοτροφίας μπορούν να υποβάλουν σχετική αίτηση με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά στην αρμόδια υπηρεσία (αλλοδαπών) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας.
Πηγή: Εθνος