Ο Λαφαζάνης «φρενάρει» τον Τσίπρα και οι δημοσκοπήσεις φέρνουν εκπλήξεις.

Του Τάκη Χατζή
Εάν οι εκλογές γινόταν δύο μήνες πριν, ενδέχεται ο

ΣΥΡΙΖΑ να συγκέντρωνε ποσοστό μεγαλύτερο από εκείνο της αναμέτρησης του Ιανουαρίου. Ο τρόπος που διαπραγματευόταν, η δυσαρέσκεια για τους προηγούμενους, οι ελπίδες για τερματισμό της πολιτικής των Μνημονίων, τον είχαν ανεβάσει ψηλά στην υπόληψη των ψηφοφόρων. Αυτό έδειξε και το βροντερό «όχι» στο δημοψήφισμα του Ιουλίου.

Ήδη όμως έχει μεσολαβήσει το Μνημόνιο, ο ΕΝΦΙΑ παραμένει, νέα σκληρά μέτρα έρχονται, οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, το συνταξιοδοτικό, τα προνόμια των αγροτών, λογικό είναι να του αφαιρέσουν κάμποσες μονάδες, έστω και αν οι φορολογούμενοι δεν έχουν αρχίσει ακόμα να πληρώνουν το μάρμαρο.

Το κερασάκι στην τούρτα είναι η διάσπαση. Η απώλεια ενός σημαντικού αριθμού βουλευτών και στελεχών, μαχητικών στην συντριπτική τους πλειοψηφία, που κατηγορούν τον Αλέξη Τσίπρα για αθέτηση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, αυτού που του έδωσε την ώθηση για να καταλάβει την εξουσία. Για συνθηκολόγηση με τους δανειστές. Και μαζί με τη διάσπαση ήρθε και η απόφαση αρκετών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να ιδιωτεύσουν. Κάτι που δείχνει κούραση και απογοήτευση.

Όσοι περπατούν στον δρόμο και ακούνε, αντιλαμβάνονται ότι η Λαϊκή Ενότητα θα μπει στη Βουλή με ένα ποσοστό το οποίο δείχνει ότι δεν θα είναι ευκαταφρόνητο. Η δημοσκόπηση που δημοσιοποίησε η Bild την έδειξε στο 8%. Ορισμένοι εκτιμούν ότι δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν το ποσοστό της γίνει διψήφιο. Φυσικά αυτό θα εξαρτηθεί και από τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτιά της.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, μπορεί να δέχεται σκληρή κριτική από πολλούς, αλλά έχει πολλαπλάσιους φίλους. Η διαφαινόμενη συμπόρευσή της με τη ΛΑΕ, θα φουσκώσει τα πανιά του νεοϊδρυθέντος κόμματος. Καθοριστική στο παιχνίδι των εντυπώσεων θα είναι και η πιθανότητα προσχώρησης του Μανώλη Γλέζου.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να αναπληρώσει τις απώλειες με άνοιγμα προς τη ΔΗΜΑΡ και το κέντρο. Αν όχι όλη η ΔΗΜΑΡ, ο Φώτης Κουβέλης και οι πολιτικοί του φίλοι εμφανίζονται έτοιμοι να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι άλλοι κοιτάζουν προς το ΠΑΣΟΚ που έχει τα δικά του προβλήματα λόγω της πολυδιάσπασης του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας.

Προσώρας ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ για ξεκάθαρο μήνυμα, κάτι που δείχνει και αυτοδυναμία, φαίνεται ιδιαιτέρως δύσκολο να επιτευχθεί. Προσκρούσει κυρίως στη ΛΑΕ η οποία στηρίζεται στην αντιμνημονιακή δεξαμενή των ψηφοφόρων που έχει διευρυνθεί. Οι πρώτες πληροφορίες για τις δημοσκοπήσεις που ήδη έχουν αρχίσει, διίστανται και κάνουν λόγο για εκπλήξεις.

Πηγή: newpost.gr