Οι αρχαιότητες εξαρτώνται από το ΣτΕ

Θα αποσπαστούν ή θα διατηρηθούν στη θέση τους οι αρχαιότητες που
βρέθηκαν εντός του μεταλλείου στις Σκουριές Χαλκιδικής; Το θέμα μπορεί να ήρθε εξ αναβολής προχθές στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και να συζητήθηκε εκτενώς, ωστόσο απόφαση για την τύχη τους δεν πάρθηκε. Και αυτό γιατί τα μέλη του Συμβουλίου έκριναν τελικά ότι η γνωμοδότησή τους για την έγκριση ή μη της μεταφοράς τους συναρτάται απόλυτα από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία εκκρεμεί και αφορά τη συνέχιση ή μη της λειτουργίας της εταιρείας στην περιοχή.
Η διευκρίνιση για την εκκρεμούσα απόφαση του ΣτΕ έγινε από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη και την επιβεβαίωσαν στη συνέχεια και οι εκπρόσωποι της εταιρείας. Οι αρχαιότητες αποκαλύφθηκαν στις Σκουριές Μεγάλης Παναγιάς του Δήμου Αριστοτέλη στη Χαλκιδική και βρίσκονται στον χώρο της επιφανειακής εξόρυξης που διενεργείται από την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός».
Η εξέλιξη αυτή έκανε τα μέλη του ΚΑΣ να αναβάλουν τη γνωμοδότησή τους. Βάσει, πάντως, της εισήγησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Ορους και βάσει των δεδομένων που επικρατούν στην περιοχή, η πρόταση που κατατέθηκε ήταν η απόσπαση και η ανάδειξή τους σε άλλο σημείο. Και αυτό γιατί, αν συνεχιστεί εκεί η δραστηριότητα της «Ελληνικός Χρυσός», «οι αρχαιότητες δεν θα είναι ούτε προσβάσιμες ούτε επισκέψιμες, ενώ όλο το περιβάλλον έχει καταστραφεί», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.
Προτάθηκαν μάλιστα δύο θέσεις που είναι προσβάσιμες στο κοινό: το «Χοντρό Δέντρο», όπου διαθέτει μεγάλο ακίνητο η «Ελληνικός Χρυσός», και το Αρχαιολογικό Μουσείο Πολύγυρου, στο οποίο προβλέπεται η δημιουργία ενότητας αφιερωμένης στην αρχαία μεταλλουργία. Η πρόταση ωστόσο δεν μπήκε σε ψηφοφορία, ενώ ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη από εκείνη που διατύπωσαν οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, των κατοίκων της περιοχής της Μεγάλης Παναγιάς, που παρευρέθησαν στη συνεδρίαση του ΚΑΣ, αλλά και της βουλευτού Κατερίνας Ιγγλέζη. Ολοι αυτοί τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης και ανάδειξης των αρχαιοτήτων στον τόπο της εύρεσής τους.
«Δεν είμαι ειδική, αλλά θεωρώ ότι η ανασκαφή είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ανάδειξη της περιοχής, που είναι συνδεδεμένη με τα μεταλλεία από την αρχαιότητα», είπε η βουλευτής. Και πρόσθεσε ότι είναι ιδανική η συγκυρία ανακήρυξης από την UNESCO του 2016 ως Ετους Αριστοτέλη (Στάγειρα 384 - Χαλκίδα 322 π.Χ). «Η περιοχή είναι η πατρίδα του φιλοσόφου και δεν συνάδει να καταστραφούν οι αρχαιότητες για μια προσωρινή εκμετάλλευση. Η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη. Εξάλλου, αναμένεται η δικαστική απόφαση του ΣτΕ - μπορεί τελικά το έργο να σταματήσει».
Διαβάστε τη συνέχεια του ρεπορτάζ στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί