Ο μυστικός διάλογος του Αλέξη Τσίπρα με τον Κώστα Καραμανλή

Το Εθνος της Κυριακής, βασισμένο σε πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου,
συγκέντρωσε τις επικοινωνίες που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με κορυφαίους πολιτικούς εκείνες τις ημέρες.
Σε δραματικούς τόνους
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές του Έθνους, ο Κώστας Καραμανλής επικοινώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα δύο ημέρες πριν την συνεδρίαση (όπως είχαν αποκαλύψει και συνεργάτες του Καραμανλή) ο οποίος του απευθύνθηκε με ιδιαίτερα δραματικούς τόνους:
Καραμανλής: Η χώρα κρέμεται από μια κλωστή. Να έχεις στο μυαλό σου την Ελλάδα
Τσίπρας: Τις αποφάσεις μου τις έχω πάρει. Έτσι κι αλλιώς είναι πάντα στο μυαλό μου οι Έλληνες και κυρίως οι πιο αδύναμοι – δίνω και θα συνεχίσω να δίνω τις μάχες γι' αυτούς.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός επέμεινε θέλοντας να δείξει και ότι είναι αποφασισμένος να αποτρέψει με τις κινήσεις του κάθε κίνδυνο και «απειλή» εναντίον των πολιτών και της ελληνικής οικονομίας: «Αυτό κάνω. Δίνω μάχες από την πρώτη μέρα που ανέλαβα τη διακυβέρνηση της χώρας. Και προσπαθώ να βγάλω το φίδι από την τρύπα».
Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται η εφημερίδα «Τα Νέα», ο κ. Καραμανλής φέρεται να είπε στον Αλέξη Τσίπρα: «Καταλαβαίνω πολύ καλά τις πιέσεις που δέχεσαι από το κόμμα σου και από άλλους παράγοντες. Αλλά όταν σε κρίνει η Ιστορία για τη λάθος απόφαση, αυτά δεν θα έχουν την παραμικρή σημασία. Εσύ θα έχεις το βάρος της ευθύνης που οδήγησες τη χώρα στη χρεοκοπία».
Πηγές αναφέρουν ότι ο Πρ. Παυλόπουλος ήταν αυτός που παρότρυνε τον Κ. Καραμανλή να τηλεφωνήσει στον πρωθυπουργό. Του έδωσε μάλιστα το τηλέφωνο του κ. Τσίπρα. Μόλις τηλεφώνησε το σήκωσε μια γυναικεία φωνή, πιθανότατα η Π. Μπαζιάνα η οποία έδωσε το τηλέφωνο στον πρωθυπουργό.
Όπως γράφει η εφημερίδα "ΝΕΑ", ήταν μεσάνυχτα Σαββάτου, 11 Ιουλίου, όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος τηλεφώνησε στον Κώστα Καραμανλή και του ζήτησε να επικοινωνήσει με τον Πρωθυπουργό.
Ο διάλογος που είχαν, σύμφωνα με την εφημερίδα, ήταν ο εξής:
ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Φοβάμαι τα χειρότερα, πρέπει να κάνεις κάτι κι εσύ.
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Τι μπορώ να κάνω εγώ, Πρόεδρε;
ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πάρτον τώρα ένα τηλέφωνο να του πεις δυο λόγια, να τον στηρίξεις. Πες του τι θα σημαίνει η χρεοκοπία για την χώρα και για τον ίδιο αν δεν πάει σε συμφωνία.
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Μα πως να πάρω τηλέφωνο μες την νύχτα έναν άνθρωπο με τον οποίο δεν έχω πάρα μια τυπική καλημέρα; Δεν έχω καν το τηλέφωνο του.
ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πάρτον, σε παρακαλώ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Προκόπης Παυλόπουλος έδωσε το κινητό του Πρωθυπουργού στον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος τηλεφώνησε στη 01.30 τα μεσάνυχτα.
Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν μια γυναικεία φωνή, προφανώς όπως γράφει η εφημερίδα, η σύζυγος του Αλέξη Τσίπρα.
Ακολούθησε ο εξής διάλογος:
ΣΥΖΥΓΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ: Αναπαύεται αυτή την ώρα. Είναι επείγον να τον ενοχλήσω;
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Δεν πειράζει, αφήστε, θα τον καλέσω το πρωί.
ΣΥΖΥΓΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ: Μια στιγμή, μια στιγμή, θα σας μιλήσει...
Η συνομιλία των δύο ανδρών κράτησε περίπου 20 λεπτά και σύμφωνα με το "Έθνος της Κυριακής" είπαν μεταξύ άλλων:
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Η χώρα κρέμεται από μια κλωστή. Να έχεις το μυαλό σου μόνο την Ελλάδα.
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Τις αποφάσεις μου τις έχω πάρει. Έτσι και αλλιώς είναι πάντα στο μυαλό μου οι Έλληνες και κυρίως οι πιο αδύναμοι - δίνω και θα συνεχίσω να δίνω τις μάχες γι΄αυτούς.
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό κάνω. Δίνω μάχες από την πρώτη μέρα που ανέλαβα τη διακυβέρνηση της χώρας. Και προσπαθώ να βγάλω το φίδι από την τρύπα.
Επικοινωνία και με τον Γιώργο Παπανδρέου
Οι ίδιες πληροφορίες του Έθνους αναφέρουν ότι κατά τις καυτές αυτές ημέρες μετά το δημοψήφισμα δεν ήταν μόνο ο Καραμανλής που τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αλλά και άλλα κορυφαία πολιτικά στελέχη, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη. Ωστόσο το τηλεφώνημα με τον Κώστα Καραμανλή ανάβει εκ των υστέρων φωτιές κυρίως λόγω της έντονης γαλάζιας επικαιρότητας. Μάλιστα κυβερνητικά στελέχη, αναφέρει το Έθνος,. Εκτιμούν ότι η εμπλοκή στα διάφορα σενάρια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κρύβονται σκοπιμότητες εσωκομματικού χαρακτήρα.