Για τέταρτο μνημόνιο μας προετοιμάζει ο Ντομπρόβσκις.

Για τέταρτο μνημόνιο προετοιμάζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βαλντίς Ντομπρόβσκις την Ελλάδα, με το επιχείρημα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να διασφαλίσει ότι η χώρα μας θα συνεχίσει τη δημοσιονομική προσαρμογή μέχρι τέλους. Υποστηρίζει ωστόσο ότι το ενδεχόμενο Grexit δεν βρίσκεται πλέον στο τραπέζι, ενώ αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα λέει ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να την επιβάλλει.
Απαντώντας στο ερώτημα αν μια νέα συμφωνία
για το χρέος θα συνοδευόταν και από ένα ακόμα μνημόνιο, ο Βαλντίς Ντομπρόβσκις απαντά: «Με βάση την τρέχουσα συμφωνία, δεν υπάρχει ανάγκη για ειδικό μνημόνιο όσον αφορά στα μέτρα για το χρέος. Αν οι ελληνικές αρχές τηρήσουν τις δεσμεύσεις και ολοκληρώσουν με επιτυχία την πρώτη αξιολόγηση, τότε οι πιστωτές είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στους όρους για το χρέος». Τονίζει ωστόσο ότι «σε ευρύτερη κλίμακα, καθώς το πρόγραμμα προχωράει - επειδή είναι ένα τριετές πρόγραμμα -, δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς την πιθανότητα ενός συμπληρωματικού μνημονίου κάποια στιγμή στο μέλλον. Αυτό έγινε και σε άλλα προγράμματα. Αλλά δεν θα το συνέδεα άμεσα με τους όρους για το χρέος, που συνδέονται με τη σειρά τους με την πρώτη αξιολόγησης».
Όσον αφορά τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο νο2 ισχυρός άντρα της Κομισιόν λέει πράγματι, με βάση το πρόγραμμα του ESM που συμφωνήθηκε, η Ελλάδα προβλέπεται να ζητήσει και άλλο πρόγραμμα από το ΔΝΤ. Ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι η συμφωνία αυτή δεν μπορεί να καθορίσει τι θα κάνει ή τι δεν θα κάνει το ΔΝΤ. «Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ είναι αυτό που θα αποφασίσει», λέει. Προ πάντων, όμως, αφήνει να εννοηθεί ότι εάν ΔΝΤ και ΕΕ δεν τα βρουν στην βιωσιμότητα του χρέους και στον τρόπο επίλυσης του, είναι οι χώρες μέλη του ευρώ που στο τέλος θα αποφασίσουν τι πρόταση θα υιοθετηθεί.
Τέλος αναφορικά με την επιστροφή στην ατζέντα της συζήτησης περί Grexit, λέει: « H συμβουλή μου είναι να μην επιστρέψουμε σε αυτό το ζήτημα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκάθαρα απορρίψει την πιθανότητα Grexit και αν το πρόγραμμα είναι σε τροχιά, δεν υπάρχει προφανέστατα καμία ανάγκη να γυρίζει στη συζήτηση αυτή».
Πηγή:  tvxs.gr