Στροφή σε ποιοτική γεωργία

Μεταστροφή από τη συμβατικού τύπου γεωργία στη γεωργία ποιότητας. Αυτός είναι ο βασικός
στόχος που θέτει το αρμόδιο υπουργείο μέσω του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, τους βασικούς άξονες του οποίου παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου.
Ενα πρόγραμμα «φιλόδοξο και πολλά υποσχόμενο», που σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Χ. Κασίμη, συνιστά την τελευταία ευκαιρία γι' αυτήν την παραγωγική στροφή.
«Μόνο έτσι η χώρα μπορεί να είναι ανταγωνιστική», συμπλήρωσε και αναφέρθηκε σε εκτιμήσεις που υπολογίζουν την αύξηση της ζήτησης σε προϊόντα ταυτότητας σε 40%-50%, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τα επόμενα χρόνια.
Οι πρώτες προσκλήσεις στο πλαίσιο του νέου ΠΑΑ (σχέδια βελτίωσης, leader κ.ά.) «ελπίζουμε να ξεκινήσουν το πρώτο εξάμηνο του 2016. Θα δούμε πώς εξελίσσονται τα προαπαιτούμενα», είπε ο κ. Κασίμης.
Από τα 5,8 δισ. δημόσιας δαπάνης του ΠΑΑ, τα 4,7 δισ. αποτελούν κοινοτικούς πόρους. Μαζί με την ιδιωτική συμμετοχή, η συνολική κινητοποίηση πόρων εκτιμάται σε 7 δισ. ευρώ. Το 37% πόρων και αρμοδιοτήτων θα εκχωρηθεί στις 13 Περιφέρειες.
«Η αποκέντρωση των πόρων γίνεται πραγματικότητα», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, «όχι μόνο γιατί πιστεύουμε στην Αυτοδιοίκηση με αποκέντρωση, αλλά και γιατί με τη συνεργασία αυτή θα επιτευχθεί μεγαλύτερη αξιοποίηση των πόρων».
Προτεραιότητα πρόσβασης και αυξημένα ποσοστά ενίσχυσης (επιπλέον 20%, συγκριτικά με άλλους γεωργούς) για την υλοποίηση επενδύσεων, καθώς δικαίωμα πρόσβασης στο εθνικό απόθεμα για την καταβολή ενισχύσεων με «μπόνους» 25% επί της αξίας των δικαιωμάτων για μια πενταετία, θα έχουν οι νέοι αγρότες, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.
Εξι είναι οι βασικές προτεραιότητες των δράσεων του νέου ΠΑΑ (ποσά κοινοτικών πόρων):
1. Προώθηση της μεταφοράς γνώσεων και της καινοτομίας στον γεωργικό τομέα με κατανομή 292 εκατ. ευρώ (6,2% της κοινοτικής συμμετοχής).
2. Ενίσχυση της βιωσιμότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και της ανταγωνιστικότητας όλων των τύπων γεωργίας, προώθηση καινοτόμων γεωργικών τεχνολογιών και βιώσιμη διαχείριση των δασών με κατανομή 713 εκατ. ευρώ (15,11%).
3. Προώθηση της οργάνωσης της αλυσίδας τροφίμων με κατανομή 347,7 εκατ. ευρώ (7,4%).
4. Αποκατάσταση, διατήρηση και ενίσχυση των οικοσυστημάτων που συνδέονται με τη γεωργία και τη δασοπονία με κατανομή 1.825 εκατ. ευρώ (38,7%).
5. Προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων, στήριξη του προσανατολισμού προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και ανθεκτικότητα των τομέων της γεωργίας, των τροφίμων και των δασών στην κλιματική αλλαγή με κατανομή 897 εκατ. ευρώ (19,01%).
6. Προώθηση της κοινωνικής ένταξης, της μείωσης της φτώχειας και της οικονομικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές με κατανομή 584,3 εκατ. ευρώ (12,4%). http://www.efsyn.gr