Παιδικές αναμνήσεις που κάνουν τα Χριστούγεννα των παιδιών ευτυχισμένα

Η περίοδος των Χριστουγέννων  κρύβει μια μαγεία με πολλά φανερά, αλλά και κρυφά νοήματα,
στα οποία οι ενήλικες συχνά δεν δίνουν μεγάλη σημασία, ενώ τα παιδιά, αντίθετα, μέσα από αυτά απορροφούν πληροφορίες, χωρίς καν να τις αναγνωρίζουν.
Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα παιδιά δεν έχουν καμία συνειδητή ανάμνηση πριν την ηλικία των τριών ετών. Αυτό σχετίζεται με τρεις παράγοντες: την κατάκτηση της γλώσσας που είναι απαραίτητη για την καταχώρηση των βιωμάτων στον εγκέφαλο, τη νευρολογική ωρίμανση του εγκεφάλου και την ανάπτυξη του εαυτού απαραίτητη  προϋπόθεση για να αντιλαμβάνεται το άτομο την έννοια του χρόνου και την ύπαρξή του ως ξεχωριστή οντότητα από το περιβάλλον. Σε συνειδητό επίπεδο, λοιπόν, φαίνεται να μη θυμόμαστε κάτι από τα πρώιμα παιδικά μας χρόνια. Σε ασυνείδητο επίπεδο, όμως, τι συμβαίνει;
Σύμφωνα με τη γνωσιακή προσέγγιση, το παιδί επεξεργάζεται τις πληροφορίες που δέχεται μέσω των αισθήσεων, των εικόνων και των λέξεων. Αν και τις πιο πρώιμες αναμνήσεις αδυνατούμε να τις θυμηθούμε όπως και όποτε θέλουμε, κάποια γεγονότα έχουν καταγραφεί στη μνήμη μας ως αισθήσεις ή εικόνες και συνδέονται με συναισθήματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα  αργότερα στην παιδική και ενήλικη ζωή τα συναισθήματα που δημιουργούνται γύρω από κάποιες καταστάσεις να είναι ικανά να μας «ξυπνούν» αναμνήσεις πρώιμης ηλικίας.
Τι μπορεί να κάνει, όμως, τα Χριστούγεννα ενός παιδιού ευτυχισμένα;
Το xριστουγεννιάτικο δέντρο στο σπίτι
Η χαρά που νιώθουν τα παιδιά, όταν στολίζουν το  χριστουγεννιάτικο δέντρο ή τον κήπο του σπιτιού τους μαζί με τους γονείς τους είναι απερίγραπτη! Τα παιδιά δείχνουν πρόθυμα να βάλουν μπάλες και στολίδια. Οι Άγιοι Βασίληδες και τα ελαφάκια  που βρίσκονται σε κάθε γωνιά του σπιτιού γίνονται οι αχώριστοι φίλοι των παιδιών κατά την περίοδο των γιορτών.  Κάθονται δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο και περιμένουν τη στιγμή που θα δουν το δώρο τους να βρίσκεται  δίπλα στη φάτνη.
Η Φάτνη με τον μικρό Χριστό
Τα παιδιά ικανοποιούνται να ακούν ιστορίες αλλά την περίοδο των γιορτών προτιμούν κυρίως την ιστορία της γέννησης του Θείου Βρέφους. Η ιστορία της  Γέννησης του Χριστού αρέσει στα παιδιά, γιατί συνδυάζει την περιπέτεια (στην προσπάθεια της Παναγίας και του Ιωσήφ, να ξεφύγουν από τον  Ηρώδη, την καθοδήγηση των Τριών Μάγων από το λαμπερό αστέρι), αλλά μεταδίδει και μήνυμα αισιοδοξίας και χαράς… έχοντας αίσιο τέλος: τη Γέννηση του Χριστού.  

Τα  μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες
Τα χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα με ή χωρίς σοκολάτα είναι ένα λόγος που κάνει τα παιδιά κάθε χρόνο να  περιμένουν με προσμονή τις  γιορτινές ημέρες. Οι γεύσεις τους αλλά και οι ευχάριστες μυρωδιές των γλυκισμάτων, όταν η μαμά τα φτιάχνει στο σπίτι είναι από τις πιο δυνατές αισθήσεις που  χαράσσουν στην καρδιά τους συναισθήματα όπως η χαρά, η ευτυχία.
Τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια
Οι χριστουγεννιάτικες μελωδίες, τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα δημιουργούν απίστευτη ευφορία  στα παιδιά όσο τα τραγουδούν και το καλύτερο …δεν κουράζονται να τα τραγουδούν. Ό,τι αγαπούν κι ό,τι τους δίνει χαρά θέλουν να το επαναλαμβάνουν απεριόριστα. Τραγουδήστε μαζί τους και εσείς αυτές  τις μελωδίες και μη σας απασχολεί, αν είστε παράφωνοι. Τα παιδιά λατρεύουν τα τραγούδια και τη γιορτινή ατμόσφαιρα που αυτά δίνουν.
Ο  Αϊ  Βασίλης
Ο πιο αγαπημένος άγιος των παιδιών είναι ο Αϊ  Βασίλης! Μέσα από την ιστορία αυτού του αγίου, τα παιδιά μπορούν να μάθουν το νόημα της προσφοράς και της αγάπης. Το καλύτερο όμως είναι ότι μέσα από τις ιστορίες του Αϊ- Βασίλη τα παιδιά  αισθάνονται την αγάπη, νιώθουν την επιβράβευση για την καλή τους συμπεριφορά όλη τη χρονιά.http://www.govastileto.gr/