Κοροναϊός : Σε νέα βάση μπαίνουν οι εργασιακές σχέσεις.Κάποιοι εργοδότες εκμεταλλεύονται την κατάσταση

Μπορεί το υπουργείο Εργασίας να προχώρησε στην χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού και στην σύσταση προς τους εργοδότες για εργασία από το σπίτι και για ευέλικτα ωράρια εργασίας κάποιοι εργοδότες εκμεταλλεύονται την κατάσταση.
Αρκετοί είναι αυτοί που προχωρούν ακόμη και σε μονομερή μετατροπή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε ευέλικτες μορφές, όπως η μερική ή η εκ περιτροπής εργασία.   
           

Για το πώς διαμορφώνεται ο εργασιακός χάρτης με τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται μετά το «χτύπημα» του κοροναϊού στην οικονομία μίλησε στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο ο Γραμματέας Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΓΣΕΕ, Δημήτρης Καραγεωργόπουλος.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Καραγεωργόπουλου είναι θετικό ότι υπάρχει ρήτρα απαγόρευσης απολύσεων για να χορηγηθεί το επίδομα, και για να τύχουν των ευνοϊκών διατάξεων οι εταιρίες.
Ωστόσο, υπογράμμισε πως ενώ υπάρχει ομπρέλα εργασίας, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που δεν καλύπτονται, αφού η «ευρηματικότητα» πολλών εργοδοτών ξεπερνάει κάθε φαντασία.       
Συγκεκριμένα, τόνισε πως πολλοί εργοδότες είτε από πανικό, είτε από πονηριά έσπευσαν να μετακυλήσουν όλο το βάρος στον εργαζόμενο.
Για παράδειγμα, υπάρχουν εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε άδεια άνευ αποδοχών και δεν θα πάρουν το επίδομα.
Ο κ. Καραγεωργόπουλος μίλησε για περιπτώσεις εργαζομένων όπου τους υποχρέωσαν να υπογράψουν άδεια άνευ αποδοχών, ή τους έδωσαν ατομικές συμβάσεις εργασίας και μετέτρεψαν από σύμβαση πλήρους απασχόλησης σε εκ περιτροπής, μια φορά την εβδομάδα με αποτέλεσμα ο μισθός τους να μειώνεται δραματικά, όμως να μην δικαιούνται το επίδομα της κυβέρνησης.
Τέλος αναφέρθηκε στις άδειες ειδικού σκοπού, οι οποίες στον ιδιωτικό τομέα, σε αντίθεση με το δημόσιο, συνάντησαν αρκετά προβλήματα. Μάλιστα, ο κ. Καραγεωργόπουλος έδωσε το παράδειγμα επιχείρησης στην Ελευσίνα «που είπε ότι ο πρώτος που θα αιτηθεί άδεια ειδικού σκοπού θα βρεθεί στο ταμείο ανεργίας».
«Είναι πολύ δύσκολη αυτή η άδεια στον ιδιωτικό τομέα» κατέληξε.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με εργατολόγους, σε καμία περίπτωση αυτό δεν δίνει την δυνατότητα στους εργοδότες να προχωρούν στη μονομερή μετατροπή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε ευέλικτες μορφές, όπως η μερική ή η εκ περιτροπής εργασία.         www.in.gr

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΙΝΚΑ: Ενσωματώνουν τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής στην κιλοβατώρα για να μην μπορούμε να κάνουμε αγωγές

ζώδια Ερμής στην Παρθένο από 4 Αυγούστου

Με αξίωση για 1,80 στο πρόβειο οι διαβουλεύσεις κτηνοτρόφων

Πεθαίνοντας μόνοι στην Κυψέλη. Οχι, δεν αντέχεται αυτή η τραγωδία...

Σπιτικό προφιτερόλ

ζώδια Πανσέληνος στον Υδροχόο στις 12 Αυγούστου

ΔΝΤ σε ΕΕ: Μετακυλίστε το κόστος στους πολίτες για να κάνουν οι ίδιοι εξοικονόμηση ενέργειας

Η ζήτηση ωθεί ψηλότερα και μέχρι τα 60 λεπτά την τιμή παραγωγού πατάτας

Το ξέφρενο πάρτι ξανάρχισε...

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων