Σε επαφή με τα 4 ευρώ η αγορά ελαιολάδου, περνά στις τιμές η τάση ανόδου

Η τελευταία πράξη στα 3,63 ευρώ το κιλό από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ελαιοπαραγωγών Παλαιοπαναγιάς, έρχεται να ξεκουνήσει το παραγωγικό κέντρο της Λακωνίας από την στασιμότητα των κάτω των 3,50 ευρώ το κιλό που διαμορφώθηκε από τα μέσα Νοεμβρίου και έπειτα. Όπως αναφέρει ο διαχειριστής του Συνεταιρισμού, Γιώργος Κοκολάκης, στον διαγωνισμό στον οποίο πλειοδότησε η Agrovim, εκδήλωσαν ενδιαφέρον επτά εταιρείες με τις περισσότερες να προσφέρουν από 3,55 έως 3,60 ευρώ. 

Όμως και σε Ισπανία και Ιταλία οι τιμές για τα premium έξτρα παρθένα ελαιόλαδα που διατίθενται χύμα διαμορφώνουν κορυφές πλέον στα 3,50 ευρώ για την Ιβηρική και στα 4,50 ευρώ για την Ιταλία, κάτι που αφήνει περιθώρια στην εγχώρια παραγωγή να διαπραγματευτεί σε υψηλότερο εύρος τιμών. 

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να επικυρώσει το γύρισμα του μομέντουμ που εκδηλώθηκε πριν από περίπου δύο εβδομάδες ξεκινώντας από την Ισπανία. Αν και οι ζυμώσεις στην εγχώρια αγορά απέχουν ακόμα από τα υψηλά των 4,20 ευρώ με τα οποία άνοιξε η φετινή εμπορική περίοδος στους Αγίους Αποστόλους της Λακωνίας, οι περιορισμένες ποσότητες σε χαμηλής οξύτητας και με άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα που αναμένεται ότι θα μπουν στις δεξαμενές φέτος, αφήνουν περιθώρια για ένα ανοιξιάτικο ράλι κοντά στη ζώνη των 4 ευρώ το κιλό.

Ήδη πάντως, μικρά εγχώρια brands που βλέπουν τα μερίδιά τους στις διεθνείς αγορές να ανεβαίνουν προχωρούν σε συνεργασίες με παραγωγούς και απορροφούν ποσότητες σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που διαμορφώνει η αγορά σήμερα. Αν και οι ποσότητες αυτές είναι μικρές για να κάνουν τη διαφορά, φαίνεται ότι ήδη αναπτύσσεται ένα διαφορετικό μοντέλο με προοπτικές που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν μια επιζητούμενη σταθερότητα στην ελληνική παραγωγική αλυσίδα ελαιολάδου.     www.agronews.gr