Εκτεθειμένοι σε κτηματομεσίτες

Καµία πίστωση δεν βγαίνει στην ώρα της και εντάξει. Σε όλες µένουν πίσω εκκρεµότητες. Η µεγαλύτερη ευθύνη, πέραν της πολιτικής και αυτής της διοικητικής µηχανής, εντοπίζεται -όπως έχει περίτρανα αποδειχθεί- στο απαρχαιωµένο µηχανογραφικό σύστηµα… Αυτά τα ξέρουµε όλοι!

Σε µια προσπάθεια του Οργανισµού Πληρωµών να κλείσει το καυτό θέµα των παράνοµων δικαιωµάτων, έµπλεξαν χιλιάδες αγρότες στην υπόθεση µε το Κτηµατολόγιο και τις αµφισβητούµενες ιδιοκτησίες από το δηµόσιο. Κάπως έτσι βρίσκονται εκτεθειµένοι 30.000 αγρότες σε περιοχές όπου το Κτηµατολόγιο έχει αναρτηθεί, και µάλιστα απέναντι σε µηδενισµό των εκτάσεων και ποινές για τις δηλώσεις του 2021.

Ακούστηκε µια καλή είδηση στο Ecofin. Από το 2025, σου λέει, θα επιτρέπεται εφαρµογή µειωµένων συντελεστών ΦΠΑ στα αγροτικά µηχανήµατα -στο 13% αντί 24% σήµερα- εφόσον βέβαια (αλίµονο!) το επιτρέπουν οι δηµοσιονοµικές συνθήκες. Μειωµένος ΦΠΑ θα µπορεί να ισχύσει επίσης στο βαµβάκι, στα φυτοφάρµακα και λιπάσµατα. Άκου να δεις!

Απλήρωτοι και σε κακή κατάσταση δηλώνουν χιλιάδες παραγωγοί κορινθιακής σταφίδας, µε τους φορείς να ζητούν κατ’ επανάληψη απόσυρση των αποθεµάτων. Σε απάντησή του ο υπουργός Λιβανός τονίζει ότι το υπουργείο στηρίζει του παραγωγούς κορινθιακής και την καλλιέργεια µε τη συνδεδεµένη 522 ευρώ ανά εκτάριο, αλλά και την ενίσχυση µέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών συνολικού ύψους άνω των 2,5 εκατ. ευρώ. Κι αν δεν σας φτάνουν αυτά, συνεχίζει, ως εναλλακτική προτείνεται η απόσταξη!

∆ύσκολα και για τους πατατοπαραγωγούς σε Αχαΐα και Ηλεία, οι οποίοι αφενός έχουν πάθει τεράστιες ζηµιές από τους παγετούς του περασµένου Απριλίου και αφετέρου δεν έχουν πληρωθεί ούτε 1 ευρώ αποζηµίωση. Σαν να µην έφτανε αυτό, οι καλλιεργητές έβαλαν και λιγότερα στρέµµατα και τώρα έχει 20 µέρες που βρέχει στη ∆υτική Ελλάδα κι έχουν πληµµυρίσει πολλά πατατοχώραφα…..

Για τη χειρότερη χρονιά της χειρότερης δεκαετίας µιλάνε και οι µελισσοκόµοι. Αιτία, οι ακραίες καιρικές συνθήκες. Τα έλατα για έκτη χρονιά δεν έδωσαν παραγωγή εκτός από ελάχιστη στην Πελοπόννησο και στα πεύκα χάθηκε το 1/3 της παραγωγής λόγω των πυρκαγιών στη βόρεια Εύβοια.

Κοντά σε όλα αυτά, να σηµειωθεί -σύµφωνα µε στοιχεία του ΟΜΣΕ, ότι η Ελλάδα εισπράττει το 1/3 των χρηµάτων που δικαιούται γιατί δεν έγινε σωστή καταγραφή των κυψελών και των µελισσοκόµων της. Φαίνεται ότι έχουµε πάνω από 2 εκατ. κυψέλες, ενώ είχαν καταγραφεί 1.300.000 κυψέλες και 9.000 µελισσοκόµους που είναι 24.000. Ο δαίµονας των µηχανογραφικών συστηµάτων πάλι;        www.agronews.gr