ΕΥΔΑΠ: συμφωνία για πιο... ακριβό νερό

Ακάθεκτη προχωρά η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ στην υπογραφή της σύμβασης μέσω της οποίας θα πληρώσει στο Δημόσιο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για το νερό που παραλαμβάνει αδιύλιστο και επεξεργάζεται, παρά τις διαμαρτυρίες σωματείων... εργαζομένων που προειδοποιούν για αυξήσεις στα τιμολόγια την ώρα που προωθείται και η ιδιωτικοποίηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ).


Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ, στη συνεδρίαση της Τετάρτης 1ης Δεκεμβρίου, αποφάσισε τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης μετόχων για την υπογραφή της σύμβασης με το Ελληνικό Δημόσιο, στην οποία καθορίζονται οι όροι ανανέωσης του αποκλειστικού δικαιώματος παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης έως τις 31.12.2040 και για την υπογραφή της σύμβασης υπηρεσιών λειτουργίας και συντήρησης του ΕΥΣ για τρία έτη. Κατά την ανακοίνωση, η ΕΥΔΑΠ θα καταβάλει 157,2 εκατομμύρια αναδρομικά για τα έτη 2013-2020 ενώ για το διάστημα έως το 2040 η τιμή θα είναι χαμηλότερη. Προσθέτει επίσης ότι ο καθορισμός του τιμήματος για τα επόμενα 20 έτη «παρέχει πλέον ένα σταθερό περιβάλλον τιμολόγησης για τους καταναλωτές της, αλλά και μια ξεκάθαρη εικόνα για τους επενδυτές που θέλουν να στηρίξουν την εταιρεία στο απαιτητικό επενδυτικό της πλάνο και τον μετασχηματισμό της».

«Η διοίκηση αναθεωρεί την έως τώρα στάση των προκατόχων της και αποδέχεται μία τιμή του ακατέργαστου νερού η οποία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αύξηση της τιμής του τιμολογίου της ΕΥΔΑΠ προς τους πολίτες», υποστηρίζουν, όμως, ο Σύλλογος Μηχανικών ΠΕ & ΤΕ ΕΥΔΑΠ και ο Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού της εταιρείας σε επιστολή που έστειλαν προς τα μέλη του Δ.Σ. εν όψει της συνεδρίασης. «Θα φέρετε ακέραιη την πολιτική ευθύνη για το επερχόμενο χαράτσι προς τους πολίτες», αναφέρουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι είχαν ασκήσει κριτική και με προηγούμενη κοινή τους ανακοίνωση λέγοντας ότι η τιμή για το αδιύλιστο νερό είναι «ληστρική, 8 φορές ακριβότερη από την αντίστοιχη για το ακατέργαστο νερό της Θεσσαλονίκης». Επισημαίνουν ακόμη ότι η διοίκηση συνυπογράφει την «αποδέσμευση» του ΕΥΣ Αττικής από τον έλεγχο της ΕΥΔΑΠ, οδηγώντας στην ιδιωτικοποίηση τη διαχείριση των υδατικών πόρων, το νερό της Αττικής και στην απόλυση 200 εργαζόμενους.

Αρης Χατζηγεωργίου

H Eφημερίδα των Συντακτών


 

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα ποτάμια της Ευρυτανίας: Ο Αχελώος, ο Αγραφιώτης και ο Ταυρωπός

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Νοεμβρίου 2022 με βάση το δεκαήμερο της γέννησης σας

Απολύσεις τεχνικών στον ΑΝΤ1...«Μας πετάτε στον δρόμο με φτηνές δικαιολογίες»

Δραματική υποχώρηση έως 40% στην αγοραστική δύναμη...

«Φωτιά» η τιμή στο ψωμί - Είδος πολυτελείας και η φέτα

Ανεργία στην Ελλάδα: Δραματικά τα ποσοστά για τους νέους

Γερμανική κατάρρευση: Η Uniper ανακοίνωσε ζημιές 40 δισ. ευρώ – Την ακολουθούν στην άβυσσο άλλες… 375 εταιρείες

«Καίνε» τα επιτόκια των δανείων – Παγωμένα των καταθέσεων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων