Χρυσάφι… η Κύπρος – Τριπλάσια τα αποθέματα του πολύτιμου μετάλλου

Περίπου τρεις φορές περισσότερα σε σχέση με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς εκτιμά πως είναι τα αποθέματα της Κοκκινόγιας, στην Κύπρο, η Venus Minerals, σύμφωνα με την επικαιροποιημένη αποτίμηση του κοιτάσματος.

Αναθεωρημένη εκτίμηση

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της Venus Minerals, η αναθεωρημένη εκτίμηση αποθεμάτων που ανακοίνωσε πρόσφατα η εταιρεία, φανερώνει πως τα αποθέματα του κοιτάσματος είναι κατά 240% περισσότερα σε σύγκριση με τα γνωστά ιστορικά στοιχεία των αναλύσεων της περιοχής.

Παράλληλα, συγκεκριμένες ζώνες του αποθέματος έχουν πλέον αναβαθμιστεί από τερμακτές (inferred) σε ενδεικτικές (indicated), βάσει του διεθνούς κώδικα αναφοράς JORC.

Συγκεκριμένα, μεταλλοφορία χρυσού εμφανίζεται σε αρκετές ζώνες του κοιτάσματος, μαζί με ψευδάργυρο και άργυρο. Το πρόσφατο γεωτρητικό πρόγραμμα της εταιρείας επιβεβαίωσε την ύπαρξη 12,3 εκατομμυρίων τόνων μεταλλεύματος.

Η περιεκτικότητα του χαλκού στο απόθεμα κυμαίνεται από 0,31% μέχρι 2,25%, ενώ η αντίστοιχη περιεκτικότητα σε χρυσό κυμαίνεται από 0,27 μέχρι 0,57 γραμμάρια ανά τόνο.

Νέος ερευνητικός στόχος

Η εταιρεία εντόπισε, εκτός από τρεις νέες ζώνες με χαλκό και χρυσό, νέο ερευνητικό στόχο συγκέντρωσης χρυσού, με πιθανό μεταλλοφόρο απόθεμα της τάξης των 3-4 εκατομμυρίων τόνων, με μέση περιεκτικότητα χρυσού 0,3-0,4 γραμμάρια ανά τόνο, το οποίο έχει τη δυνατότητα να παράγει επιπλέον 30,000-70,000 ουγκιές του πολύτιμου μετάλλου.

Σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της Venus Minerals, Peter van der Borgh ανέφερε ότι η αναθεωρημένη Εκτίμηση Αποθεμάτων ενισχύει τις προσδοκίες μας για το κοίτασμα καθώς και τις προοπτικές της μελλοντικής έρευνας και των γεωτρήσεων.

Πρόσθεσε πως η αρχική πρόβλεψη για ύπαρξη σημαντικής ποσότητας χρυσού, μαζί με χαλκό και ψευδάργυρο, στο απόθεμα της Κοκκινόγιας, έχει επιβεβαιωθεί και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η βιώσιμη εκμετάλλευση του προηγουμένως αναξιοποίητου ορυκτού πλούτου της Κύπρου μπορεί να φέρει πολλαπλά οφέλη στην εγχώρια οικονομία.

Η Venus Minerals σχεδιάζει τη διενέργεια περαιτέρω γεωτρήσεων στην ανατολική πλευρά του κοιτάσματος Κοκκινόγιας, στο πλαίσιο της επόμενης φάσης του έργου.

Πηγή: sigmalive