Μέχρι 5 φορές πάνω το πότισμα το 2022 με τη ρήτρα που ξεσηκώνει

Κοµµένο ρεύµα σε στάβλους, απότιστα χωράφια και µια άνευ προηγουµένου οικονοµική εξάντληση προµηνύει η κατεύθυνση που παίρνει η υπόθεση µε το κόστος ηλεκτροδότησης των αγροτικών και κτηνοτροφικών εκµεταλλεύσεων, όσο τροφοδοτείται νέο χρέος παραγωγών προς τη ∆ΕΗ.    

Την ίδια στιγµή, τα αρµόδια υπουργεία και η διοίκηση της ∆ΕΗ υποδειγµατικά αποφεύγουν οποιαδήποτε αναφορά στο ζήτηµα των υπέρογκων χρεώσεων αγροτών κάτι που έµµεσα δείχνει και τις προθέσεις κάποιας παρέµβασης ελάφρυνσης του αναπάντεχου κόστους ηλεκτροδότησης.

Καθηµερινά στην Agrenda φτάνουν περιπτώσεις παραγωγών που έρχονται αντιµέτωποι µε αυξήσεις στους λογαριασµούς ρεύµατος τους οποίους παραλαµβάνουν το τελευταίο διάστηµα σε αγροτικές µονάδες, µε αυξήσεις από 50% µέχρι και 150% χωρίς να έχει υπάρξει κάποια αξιόλογη µεταβολή της κατανάλωσης. Οι διαφορές έχουν κυρίως να κάνουν µε τη φύση της εκµετάλλευσης, µε τις οργανωµένες κτηνοτροφικές µονάδες να βρίσκονται σε πιο δυσµενή θέση, αφού εδώ οι ανάγκες είναι σχετικά σταθερά υψηλές καθ’ όλην τη διάρκεια του έτους. Χοιροτρόφος, συνοµιλητής της Agrenda παραθέτει δύο λογαριασµούς της ∆ΕΗ, ο ένας για την περίοδο Μαρτίου 2021, χωρίς την ρήτρα αναπροσαρµογής και τις νέες επιβαρύνσεις της ∆ΕΗ και ο άλλος του περασµένου Νοέµβρη. Έτσι, το αγροτικό τιµολόγιο ανέρχεται σε 2.585 ευρώ για τον περασµένο Μάρτιο για µια κατανάλωση 28.080 κιλοβατώρων, εκ των οποίων τα 464 ευρώ αφορούν σε ρυθµιζόµενες χρεώσεις. Τον Νοέµβριο του 2021, για κατανάλωση 26.720 κιλοβατώρων, ο λογαριασµός ανέρχεται στα 7.359 ευρώ, ενώ επιβαρύνεται και µε 512 ευρώ για ανεξόφλητο ποσό του Οκτωβρίου!



Ήδη δηλαδή φαίνεται αυτό που αναφέρεται παραπάνω, ότι οι εκµεταλλεύσεις, µέσα σε αυτό το δυσµενές τοπίο, υποχρεούνται στη δηµιουργία νέων χρεών, µε τις µνήµες της εισπρακτικής και των επιπλοκών να είναι ακόµα νωπές.

Όλα δείχνουν ότι, εφόσον δεν υπάρξει κάποια παρέµβαση, και οι αγροτικές εκµεταλλεύσεις θα βρεθούν µε έως και πενταπλάσιες χρεώσεις στην επικείµενη αρδευτική περίοδο. Οι εκκαθαριστικοί λογαριασµοί που περιλαµβάνουν και την περίοδο Αυγούστου 2021, όταν ενεργοποιήθηκε η ρήτρα αναπροσαρµογής, είναι σχεδόν διπλάσιοι από αυτό που είναι συνηθισµένοι οι αγρότες. Αυτό µε µόλις έναν µήνα ποτισµάτων, κάτι που σηµαίνει ότι το κόστος άρδευσης ξεφεύγει όχι µόνο από το πλαίσιο του οικονοµικά βιώσιµου αλλά και του λογικού, αν γίνει µια αναγωγή στις ανάγκες ποτίσµατος καθ’ όλη την διάρκεια της περιόδου.

Ντροπιαστική «διευκόλυνση» από Λιβανό µε χρεώσεις ΥΚΩ

Με τη «δέσµευση» να τα πάρει πίσω µόλις οι τιµές χονδρικής ηλεκτρικού ρεύµατος χαµηλώσουν, κόβει προσωρινά κάτι ψιλά από τους υπερβολικούς λογαριασµούς της ∆ΕΗ, µια νέα απόφαση των αρµόδιων υπουργείων. Ανακοινώνεται λοιπόν ότι αναστέλλεται η καταβολή χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) στα αγροτικά τιµολόγια για την περίοδο Νοεµβρίου – Μαρτίου. Οι χρεώσεις ΥΚΩ θα εξοφληθούν όταν θα αποκλιµακωθούν οι τιµές στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, πρόκειται για µια αστεία χρέωση µπροστά στην επιβάρυνση που επιφέρει η ρήτρα αναπροσαρµογής. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε εκκαθαριστικό λογαριασµό για το µήνα Νοέµβριο αναγνώστη της Agrenda που αναλογεί σε ένα παρόχθιο µοτέρ, το συνολικό πληρωτέο ποσό ανέρχεται σε 3.164 ευρώ, µε τη ρήτρα αναπροσαρµογής στα 2.404 ευρώ και την χρέωση ΥΚΩ στα…136 ευρώ.

Εν τω µεταξύ, νέες επιβαρύνσεις στο ηλεκτρικό ρεύµα επιφυλάσσει το νέο έτος για χιλιάδες αγρότες που δεν πρόλαβαν να αιτηθούν των µειωµένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ. Από το 2022 θα ισχύσει για αυτούς χρέωση 17 ευρώ ανά µεγαβατώρα, όταν µέχρι σήµερα η χρέωση αυτή ανέρχεται στα 9,3 ευρώ.

Η νέα χρέωση θα έχει αναδροµική ισχύ από το 2019, δηλαδή θα χρειαστεί να πληρώσουν τη διαφορά των 7,7 ευρώ ανά µεγαβατώρα, είτε σε µια εφάπαξ πληρωµή είτε µε δόσεις.         www.agronews.gr