«Ανακύκλωση» εργαζομένων με μια απόλυση για κάθε μισθωτό…

Χρηστος Μεγας
Οι επιχειρήσεις κλείνουν λόγω πρώτων υλών και οι εργαζόμενοι «φεύγουν
» λόγω πανδημίας και απλήρωτων υπερωριών-Τι δείχνουν τα στοιχεία «Εργάνη».

Η ανασφάλεια περί την εργασία, η απλήρωτη εργασία και η απουσία προοπτικής μοιάζει ...

να προκαλούν μεγαλύτερη δυσφορία στους απασχολούμενους, περισσότερο ακόμη και από τις ίδιες τις αμοιβές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συστήματος «Εργάνη», μέσα στο έτος θα αλλάξουν δουλειά σχεδόν 2,4 εκ. μισθωτοί, περίπου 400.000 περισσότεροι απ ότι πέρυσι . Συνήθως δε απολύονται εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας με 8ωρο και προσλαμβάνοντα νέοι με παρτ-τάιμ.

Ήδη μέχρι τον Νοέμβριο άλλαξαν εργοδότη 2.066.741 μισθωτοί, έναντι 1.802.185 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Δηλαδή στο 11μηνο φέτος είχαμε μεγαλύτερη κινητικότητα κατά 265.000 άτομα εν σχέσει με το 2020. Οι περισσότεροι από αυτούς απολύθηκαν (1.168.342) και μόλις 898.399 παραιτήθηκαν (περίπου 60.00 εξ αώτων προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν) μέσα στο 2021.

Κατ αυτόν τον τρόπο και ο ΟΑΕΔ έχει καταγεγραμμένους 103.855 ανέργους περισσότερους τον περασμένο Νοέμβριο (1.091.618) συγκριτικά με τον Οκτώβριο φέτος (987.763).

Με βάσει τα ανωτέρω στοιχεία του «Εργάνη» ήδη από το 11μηνο είχαμε περισσότερες απολύσεις και παραιτήσεις από το… εργατικό δυναμικό του ιδιωτικού τομέα! Και αυτό γιατί σε ιδιώτες εργοδότες δεν απασχολούνται παρά 1,7 εκ μισθωτοί (1,1 εκ. άνεργοι, 800.000 στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα όπου δεν γίνονται απολύσεις, 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και 400.000 αγρότες από τα 4,8 εκ. του ενεργού εργατικού δυναμικού).

Αν στις «μετακινήσεις» υπολογιστούν και οι απολύσεις του Δεκεμβρίου, τότε μαζί με περίπου 500.000 ανέργους που μπήκαν μέσα στο 2021 έστω και για λίγο στην αγορά εργασίας (σ.σ. οι υπόλοιποι είναι μακροχρόνια άνεργοι-πέραν του 12μήνου), τότε σε κάθε μισθωτό αναλογεί και μια απόλυση ή παραίτηση μέσα στο χρόνο!

Βεβαίως, ένα ικανός αριθμός ιδιωτικών υπαλλήλων απολύεται ή παραιτείται μία ή και περισσότερες φορές μέσα στο χρόνο (π.χ. τουρισμός-επισιτισμός) και έτσι απομένουν λίγες δεκάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, κυρίως σε μεγάλες και ισχυρές επιχειρήσεις, οι οποίοι παραμένουν στην εργασία τους μέχρι να συνταξιοδοτηθούν, είτε γιατί αυτές οι εταιρείες προσφέρουν ασφάλεια είτε γιατί δίνουν ευκαιρίες και παρέχουν καλυτέρους μισθούς.

Νοέμβριος ο χειρότερος μήνας

Η χειρότερη επίδοση, τόσο ως προς τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (αρνητικό ρεκόρ) όσο και ως προς την «ανακύκλωση» των μισθωτών υπήρξε τον περασμένο μήνα, όταν χάθηκαν 79.129 θέσεις εργασίας (αρνητικές ροές απασχόλησης), ενώ άλλαξαν εργασία 202.790 μισθωτοί. (Συνολικές αποχωρήσεις και απολύσεις για τον Νοέμβριο 281.919 άτομα).

Ακρίβεια και ανεργία

Μάλιστα οι χαμένες θέσεις εργασίας αποτελούν ιστορικό ρεκόρ για τη χώρα μας (σ.σ. η άλλες χειρότερες επιδόσεις ήταν την περίοδο της οικονομικής κρίσης 2010-11 με 50.000-55.000 χωμένες θέσεις τους αντίστοιχους μήνες). Κάτι που σημαίνει ότι με την υποχώρηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις (επιστρεπτέες) ή την άρση των αναστολών εργασίας, οι εργοδότες προχώρησαν σε μαζικές απολύσεις. Προμηνύοντας έτσι ένα σκληρό σκηνικό ακρίβειας και ανεργίας φέτος το χειμώνα.

Βαρέθηκαν τη δουλειά τους;

Η εναλλαγή των εργαζομένων εκ μέρους των επιχειρήσεων έχει σχέση με την επιλογή νεώτερων μισθωτών με πιο ευέλικτες εργασιακές σχέσεις (μερική απασχόληση κ.α.) και την χαμένη επιχειρηματική ισορροπία (αγορές που χάνονται, ακριβές πρώτος ύλες, απουσία τραπεζικού δανεισμού κ.α.). Ενώ η παραίτηση των μισθωτών σχετίζεται με τους χαμηλούς μισθούς (αναζήτηση άλλης εργασίας), την απουσία προοπτικής (ανέλιξη στην ιεραρχία), ακόμη και την πανδημία (ευάλωτοι εργαζόμενοι) ή τις δωρεάν υπερωρίες (10ωρη καθημερινή εργασία με ατομική συμφωνία χάρις πρόσθετη αμοιβή).

Τούτων δοθέντων εν μέσω πανδημίας βλέπουμε μια βίαιη εναλλαγή εργαζομένων, ανοδικές τάσεις και πάλι στην ανεργία (αρνητικές ροές απασχόλησης τον Νοέμβριο), αλλά και χαμηλό ποσοστό επιδότησης των ανέργων (μόλις στο 11,8% τον Νοέμβριο).

https://www.ieidiseis.gr