Με 111 τηλεοπτικούς και 859 ραδιοφωνικούς σταθμούς η Ελλάδα το 2022

Συγκεντρωτικά στοιχεία για τον αριθμό των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών της χώρας δημοσιεύει το ΕΣΡ στην Έκθεση Πεπραγμένων του έτους 2022. Τη χρονιά αυτή εξέπεμπαν συνολικά 111 φορείς γραμμικών υπηρεσιών οπτικοακουστικού περιεχομένου με επίγεια ψηφιακή ευρυεκπομπή. Εξ αυτών, 106 είναι παρόχοι περιεχομένου τηλεοπτικού προγράμματος του ιδιωτικού τομέα και 5 δημόσιοι (Κανάλι της Βουλής, ΕΡΤ1, ΕΡΤ2, ΕΡΤ3 και ΕΡΤ News). Το τελευταίο ξεκίνησε τη λειτουργία για πρώτη φορά το συγκεκριμένο έτος. Πλέον αυτών συνεχίζει να εκπέμπει και το ERT World μέσω της πλατφόρμας ERTFlix.

Ως εθνικής εμβέλειας θεωρούνται έξι πάροχοι περιεχομένου που αδειοδοτήθηκαν από το ΕΣΡ το έτος 2018 (Alpha, Star, ANT1, Open, ΣΚΑΪ), ενώ η αδειοδότηση του Mega στην Άλτερ Έγκο ΜΜΕ έγινε το 2019. Η φυσιογνωμία του προγράμματός τους είναι «γενικού ενημερωτικού περιεχομένου, με γεωγραφική κάλυψη 95% της ελληνικής επικράτειας». «Στην ίδια κατηγορία», συνεχίζει το ΕΣΡ, «περιλαμβάνεται και ένας πάροχος, τo Μακεδονία TV, που εκπέμπει πανελλαδικά, ωστόσο η φυσιογνωμία του προγράμματός του είναι μη ενημερωτικό».

Χωρίς άδεια, χωρίς αναφορά

Η Αρχή στην ετήσια έκθεσή της δεν σημειώνει το καθεστώς εκπομπής του συγκεκριμένου σταθμού χωρίς τη χορήγηση άδειας. Το ίδιο κάνει το ΕΣΡ και στην περίπτωση των 99 σταθμών που έχουν εγγραφεί στην κατηγορία της περιφερειακής εμβέλειας. Και αυτοί, ευθύνη της κυβέρνησης και του ΕΣΡ, εκπέμπουν χωρίς άδεια. Από τους 99 οι 83 έχουν ενημερωτικό πρόγραμμα και οι 16 μη ενημερωτικό.

Ατομικές ραδιοφωνικές επιχειρήσεις

Στον χώρο του ραδιοφώνου υπάρχουν εγγεγραμμένες 1.027 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 859 είναι σε λειτουργία. Η πλειοψηφία τους είναι ατομικές επιχειρήσεις. Από τις λειτουργούσες εταιρείες οι 259 έχουν πρόγραμμα ενημερωτικού χαρακτήρα και οι υπόλοιπες 600 μη ενημερωτικού, αθλητικού, μουσικού ή και θρησκευτικού. Συνολικά, 23 διέκοψαν τη λειτουργία τους το 2022, εκ των οποίων οι 16 είχαν μη ενημερωτικό χαρακτήρα και οι 7 ενημερωτικό. Οι σταθμοί αυτοί βρίσκονταν στους Νομούς Αττικής, Αχαΐας, Δωδεκανήσου, Ευβοίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Κέρκυρας, Κιλκίς, Κοζάνης, Λευκάδας, Μεσσηνίας, Πέλλας και Ροδόπης. Ωστόσο, τρεις σταθμοί στους Νομούς Ξάνθης και Αιτωλοακαρνανίας επαναλειτουργήσαν με απόφαση της Ολομέλειας του ΕΣΡ. Ενδεικτικό της υποχώρησης του ραδιοφώνου είναι πως το 2017 λειτουργούσαν 927 ραδιοφωνικοί σταθμοί σε όλη τη χώρα.

Η έκθεση καταγράφει και όλα τα προγράμματα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας σε όλη τη χώρα αλλά και τη λειτουργία της πλατφόρμας ERTecho. Στην Αττική το ΕΣΡ αναφέρει ότι λειτουργούν 41 σταθμοί, από τους οποίους οι 29 είναι μη ενημερωτικοί και οι 12 ενημερωτικοί.

typologies.gr