Δημοσκοπήσεις: «Όνειρο» των ηλικιωμένων – «εφιάλτης» των νέων τα μη κρατικά πανεπιστήμια...

Θετική άποψη για την ίδρυση των ιδιωτικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημιων στην Ελλάδα έχει η κοινή γνώμη (54% έναντι 41%) με την εικόνα αυτή να διαμορφώνεται χάρη στην ευνοϊκή άποψη των ηλικιωμένων και κόντρα στην αρνητική των νέων.

Το ηλικιακό ρήγμα στη στάση των Ελλήνων απέναντι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια επιβεβαίωσε χθες η δημοσκόπηση της Opinion Poll που δείχνει ξεκάθαρα ότι η επικείμενη ίδρυσή τους ανησυχεί τους νέους ενώ αντίθετα ικανοποιεί τους γονείς και ενθουσιάζει τους παππούδες τους.

Πιο συγκεκριμένα, στην ηλικιακή κατηγορία των 65 και άνω καταγράφεται μακράν της δεύτερης η ευρύτερη υποστήριξη των μη κρατικών πανεπιστημίων με 62% ενώ αντίθετα στους νέους ηλικίας 17 έως 29 καταγράφεται η μεγαλύτερη αντίθεση με 54,5%.

Μοιρασμένες σε όσους είναι υπέρ και κατά είναι οι ηλικιακές κατηγορίες 30 έως 45 ετών και 56 έως 64 με οριακή διαφορά 0,4% έως 1% υπέρ της ίδρυσης των ιδιωτικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Σαφής, αλλά όχι ευρεία διαφορά υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων καταγράφεται και στην ηλικιακή κατηγορία 46 έως 55 ετών όπου το 51,4% τάσσεται υπέρ και το 44,4% δηλώνει κατά.

MRB: «Ναι» από τους μεγαλύτερους, «όχι» από τους νεότερους

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχα ευρήματα προέκυψαν και από έρευνα της εταιρείας MRB η οποία διαπιστώνει ότι η κοινή γνώμη στην Ελλάδα είναι χωρισμένη στη μέση με τους νεότερους (έως και 44 ετών) να εκφράζουν ανησυχίες για την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων και τους μεγαλύτερους (από 45 ετών και άνω) να δηλώνουν ικανοποιημένοι με αυτή την προοπτική.

Πιο συγκεκριμένα στις ηλικιακές κατηγορίες 17 – 24 ετών, 25 – 34 ετών και 35 – 44 ετών εκφράζεται ευρύτατη διαφωνία με την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων σε ποσοστό 53.1%, 55,1% και 53,4% αντίστοιχα.

Η εικόνα ανατρέπεται, όμως, πλήρως στους μεγαλύτερους, με τους πολίτες 45 -54 ετών να δηλώνουν θετικοί κατά 55,9% ενώ στους ακόμη μεγαλύτερους η υποστήριξη φτάνει σε συντριπτικά ποσοστά με τους 55 – 64 ετών να είναι σύμφωνοι κατά 77,1% και τους 65 ετών και άνω να επιθυμούν την έλευση των ιδιωτικών ΑΕΙ σε ποσοστό 81,3%.

Μοιρασμένη η εικόνα μεταξύ των κομμάτων

Μοιρασμένη εικόνα προκύπτει όμως και μεταξύ των κομμάτων με τους ψηφοφόρους της ΝΔ να τάσσονται συντριπτικά υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων (73,4%) και εκείνους του ΠΑΣΟΚ να δηλώνουν ξεκάθαρα υπέρ (52,2%).

Αντίθετα διαφωνούν οι ψηφοφόροι όλων των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Πιο συγκεκριμένα οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν σε ποσοστό 68,6%, του ΚΚΕ κατά 79,3%, της Ελληνικής Λύσης κατά 52,9%, της Πλεύσης Ελευθερίας κατά 58,3%, της Νίκης κατά 75,9% και των Σπαρτιατών κατά 55,6%.

Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου      www.naftemporiki.gr