Φυλακή για χρέη στο Δημόσιο φέρνει ο νέος Ποινικός Κώδικας...

Αυστηρότατες ποινές για όσους χρωστούν στην Εφορία προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας, με τους οφειλέτες να αντιμετωπίζουν ακόμη και ποινή φυλάκισης για ποσά άνω των 100.000 ευρώ. Η αποφυγή ποινής φυλάκισης είναι δυνατή μόνο εάν αποπληρωθεί πλήρως η οφειλή πριν η υπόθεση πάει στα δικαστήρια, ή ενταχθεί σε ρύθμιση δόσεων, όπως σημειώνει η «Δημοκρατία»...

Πλέον, συμπεριλαμβάνονται και οι οφειλές που προέρχονται από τη μη εκτέλεση χρηματικών ποινών οι οποίες επιβλήθηκαν από τα δικαστήρια, μαζί με τις προσαυξήσεις από τους τόκους, σύμφωνα με εγκύκλιο της ΑΑΔΕ με την οποία αποσαφηνίζει τις παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ:

Εάν δεν καταβληθούν τα βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 4 μηνών προβλέπεται ποινή φυλάκισης.

Ενός τουλάχιστον έτους, εφόσον το συνολικό χρέος από κάθε αιτία, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων μέχρι την ημερομηνία σύνταξης του πίνακα χρεών, υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ.
Τριών τουλάχιστον ετών, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ.
Παράλληλα, ο νέος Ποινικός Κώδικας θεσπίζει αυστηρότερες κυρώσεις για παραβάσεις που σχετίζονται με τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και το ξέπλυμα χρήματος.

Το πρόστιμο παραμένει στα επίπεδα των 50.000 ευρώ έως 10.000.000 ευρώ, αλλά οι ποινές χρηματικών κυρώσεων για παραβάσεις όπου δεν μπορεί να υπολογιστεί το κέρδος της παράβασης αυξάνονται στα 4.000.000 ευρώ από 1.000.000 ευρώ.


Συγκεκριμένα, εάν η αξιόποινη πράξη νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή άλλα αδικήματα προς όφελος νομικού προσώπου ή οντότητας από φυσικό πρόσωπο που διαδραματίζει διοικητικό ρόλο σε αυτά ή έχει εξουσία εκπροσώπησής τους επιβάλλονται:

Διοικητικό πρόστιμο από 50.000 ευρώ έως 10.000.000 ευρώ.
Ανάκληση ή αναστολή άδειας λειτουργίας ή απαγόρευση επιχειρηματικής δραστηριότητας για έναν μήνα έως δύο έτη ή λύση του νομικού προσώπου ή της οντότητας.
Απαγόρευση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ή αύξησης μετοχικού κεφαλαίου για καθορισμένο χρονικό διάστημα.

Αποκλεισμός από δημόσιες παροχές, ενισχύσεις και άλλα δημόσια προνόμια για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Οι παραπάνω κυρώσεις επιβάλλονται και όταν φυσικό πρόσωπο που έχει κάποια από τις αναφερόμενες ιδιότητες είναι ηθικός αυτουργός ή συνεργός στις ίδιες πράξεις.