Η Κίνα και τα μυστήρια της «ανάφλεξης» στην τιμή του χρυσού

Πετάει -πετάει ο χρυσός και η εξέλιξη αυτή έχει αρχίσει να εκπλήσσει πολλούς αναλυτές, καθώς τα θεμελιώδη στοιχεία δεν φαίνεται να δικαιολογούν μια τέτοια αύξηση, παρά τις οικονομικές και γεωπολιτικές αβεβαιότητες, που ανέκαθεν ενίσχυαν το κίτρινο μέταλλο ως ασφαλές καταφύγιο.

Μετά από τέσσερις συνεχόμενες ημέρες ανόδου και αφού έσπασε το ρεκόρ όλων των εποχών με 2.195 δολάρια την ουγκιά, η τιμή του χρυσού για παράδοση Απριλίου (Comex) διαπραγματευόταν στα 2.185,30 δολάρια.

Ένας λόγος για το τελευταίο ράλι είναι η αυξανόμενη προσδοκία των επενδυτών ότι τα επιτόκια θα μειωθούν, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό από μόνο της αυτή η προσμονή δεν μπορεί να το εξηγήσει. «Οι επενδυτές που αναμένουν πτώση των βασικών επιτοκίων είναι στην πραγματικότητα όλο και πιο πιθανό να στραφούν στον χρυσό, υποστηρίζοντας έτσι την ανοδική τάση του πολύτιμου μετάλλου», τονίζουν στην Ναυτεμπορική, παράγοντες της αγοράς στο Λονδίνο.

«Αυτή η δυναμική τροφοδοτείται επίσης από εξαγορές από κεντρικές τράπεζες σε αναδυόμενες χώρες και τον τομέα του κοσμήματος, ιδιαίτερα στην Κίνα όπου ο χρυσός γίνεται μέσο προστασίας των αποταμιεύσεών τους», προσθέτουν.

Εάν οι μειώσεις των επιτοκίων γίνουν πιο πιθανές, αυτό συνήθως δίνει ώθηση στην τιμή του χρυσού. Αντίθετα, τα υψηλά επιτόκια επιβαρύνουν τις τιμές επειδή το πολύτιμο μέταλλο δεν παράγει κανένα συνεχές εισόδημα. Σε σύγκριση με άλλες επενδύσεις που θεωρούνται ασφαλείς, όπως τα αμερικανικά ομόλογα, ο χρυσός γίνεται λιγότερο ελκυστικός σε ένα τέτοιο περιβάλλον.

Αλλες φωνές αμφισβητούν εάν οι εικασίες σχετικά με τη μείωση των επιτοκίων της Fed είχαν τόσο έντονη επίδραση στην τιμή του χρυσού. Ο Τζέιμς Στιλ, αναλυτής της HSBC,εκτιμά πάντως ότι «υπάρχουν κάποιοι νέοι συμμετέχοντες στην αγορά που βλέπουν μια αβεβαιότητα και αναζητούν τον χρυσό ως ασφαλές καταφύγιο». Αντιμέτωποι με την οικονομική και χρηματοπιστωτική αναταραχή, «ένας μεγάλος αριθμός νεοφερμένων επενδυτών δελεάζεται από την αγορά χρυσού, που θεωρείται ασφαλές στοίχημα για τη διατήρηση ή την ανάπτυξη του πλούτου τους», εξηγούν στη «Ν», παράγοντες της αγοράς.

Επιτόκια και γεωπολιτική  

Παρά τον συνδυασμό πολλών παραγόντων, οι αναλυτές τείνουν να τονίζουν ιδιαίτερα έναν: την προσδοκία «μιας πιθανής μείωσης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ», λέει ο  Σέρτζιο Αβίλα, αναλυτήςτης IG .

Υπάρχουν περισσότεροι παράγοντες που παίζουν ρόλο, λέει ο αναλυτής Activ Trade ,Ρικάρντο Εβαγκελίστα: «Ανησυχίες για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, τις γεωπολιτικές εντάσεις και τις μεταβαλλόμενες προσδοκίες για αναμενόμενες μειώσεις επιτοκίων, έχουν οδηγήσει σε υψηλότερη ζήτηση του πολύτιμου μετάλλου, με συνέπεια την ανοδική τροχιά στις τιμές» τις τελευταίες ημέρες. Πολλοί αναλυτές θυμούνται επίσης ότι η ιστορική άνοδος της τιμής του χρυσού συμπίπτει με μια περίοδο εντάσεων στη Μέση Ανατολή. Από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, η ουγκιά έχει αυξηθεί κατά περισσότερα από 300 δολάρια.

Τι συνέβη πριν 44 χρόνια

Το τελευταίο υψηλό ρεκόρ θυμίζει κάπως το υψηλό πριν από 44 χρόνια. Μέχρι το 1979, η αξία του πολύτιμου μετάλλου είχε υπερδιπλασιαστεί καθώς η ανατροπή του Σάχη στο Ιράν και η σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν ανέδειξε τον ρόλο του πολύτιμου μετάλλου ως ασφαλές καταφύγιο. Φέτος, οι επιθέσεις στη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα από τους Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν και ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία αυξάνουν τους γεωπολιτικούς κινδύνους. «Το κροτάλισμα των όπλων του Πούτι, η σύγκρουση στην Ουκρανία και τη Γάζα προσθέτουν στον θόρυβο του παρασκηνίου», λέει ο Αντριαμ Ας, διευθυντής έρευνας στο BullionVault. «Το συναίσθημα είναι πλέον ανοδικό για τον χρυσό ως  προοπτική ασφαλούς καταφυγίου.»

Ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν πάντως για μια πιθανή φούσκα, ενώ άλλοι εκτιμούν ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις, η αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών και αναμενόμενες ίο χαλαρές νομισματικές πολιτικές των κεντρικών τραπεζών, θα ενισχύσουν την τιμή του χρυσού, μακροπρόθεσμα.

Παρόμοια με τον χρυσό, το Bitcoin επωφελείται επίσης από τις προσδοκίες της αγοράς ότι τα επιτόκια θα αρχίσουν σιγά-σιγά να μειώνονται ξανά , με αποτέλεσμα το κρυπτονόμισμα να ξεπεράσει   προσωρινά το ρεκόρ των 70.175 δολαρίων, στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Τεράστια ζήτηση στην Κίνα και την Άπω Ανατολή

Αυτό που βλέπουμε πάντως είναι μια  τεράστια ζήτηση για χρυσό στην Άπω Ανατολή, ενώ τα θησαυροφυλάκια χρυσού στη Δύση δείχνουν να αδειάζουν όλο και περισσότερο. Αυτό είναι εμφανές εδώ και εβδομάδες στην εξέλιξη των αποθεμάτων χρυσού στο αμερικανικό χρηματιστήριο μελλοντικής εκπλήρωσης εμπορευμάτων COMEX.

Ένα άλλο κλειδί είναι οι αγορές χρυσού που πραγματοποιούν εδώ και μήνες οι κινεζικές κεντρικές τράπεζες και οι επενδυτές.

Οι Κινέζοι αγοραστές βλέπουν επίσης την πτώση στη αγορά ακινήτων αλλά και στο χρηματιστήριο  και έχουν αρχίσει να κάνουν σημαντικές εξαγορές χρυσού. «Πρόκειται για ένα ράλι μυστικότητας», λέει στους Financial Times ο Ρος Νόρμαν, διευθυντής της Metals Daily. «Ο χρυσός συνεχίζει να ρέει προς τα Ανατολικά.»

Την Παρασκευή, ένα γραμμάριο χρυσού στην αγορά της Σαγκάης κόστιζε 505 γουάν  ή 15.707 γουάν ανά ουγκιά. Αυτό ισοδυναμούσε με 2.198,98 δολάρια -περίπου 13 δολάρια περισσότερο από την ισοτιμία κλεισίματος COMEX.

«Οι βάσεις για το ράλι ρεκόρ  του χρυσού τέθηκαν στην Κίνα», αναφέρει το Bloomberg. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας αγοράζει χρυσό για 16ο συνεχόμενο μήνα. Και οι απλοί άνθρωποι αγοράζουν επίσης – οι καταναλωτές στην Κίνα προμηθεύονται νομίσματα, ράβδους και κοσμήματα παρά τις υψηλές τιμές του χρυσού για να προστατεύσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία από την αναταραχή στο χρηματιστήριο της χώρας και στον τομέα των ακινήτων», αναφέρει το Bloomberg .«Η αγορά χρυσού δεν καθοδηγείται από δυτικούς επενδυτές», δήλωσε ο Μπέρναντ Ντέιντα ,αναλυτής εμπορευμάτων στη Natixis και προσθέτει: «Η Κίνα ήταν ο οδηγός των τιμών του χρυσού μέχρι στιγμής φέτος και πέρυσι». Οσο και αν η πολιτική της Fed είναι πιθανό να παραμείνει ο βασικός μοχλός της αγοράς.

www.naftemporiki.gr