Πούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για πυρηνικό πόλεμο

Σε συνέντευξή του σε κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, υπογράμμισε ότι η Ρωσία παραμένει σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας και είναι «πλήρως προετοιμασμένη για έναν πυρηνικό πόλεμο». Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν εξαρτώνται τα πάντα από αυτή.

Ο Πούτιν, που είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές της 15ης έως 17ης Μαρτίου, είπε ότι η Ρωσία θα ήταν έτοιμη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν απειληθεί η κυριαρχία της. «Από στρατιωτικο-τεχνική άποψη, είμαστε, φυσικά, έτοιμοι», είπε χαρακτηριστικά στον τηλεοπτικό σταθμό Rossiya-1 και στο πρακτορείο ειδήσεων RIA απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κατανοούν πως εάν αναπτύξουν αμερικανικά στρατεύματα στο ρωσικό έδαφος —ή στην Ουκρανία— η Ρωσία θα αντιμετωπίσει την κίνηση ως επέμβαση. «(Στις Ηνωμένες Πολιτείες) υπάρχουν αρκετοί ειδικοί στον τομέα των ρωσοαμερικανικών σχέσεων και στον τομέα του στρατηγικού περιορισμού», είπε ο κ. Πούτιν, προσθέτοντας, «Ως εκ τούτου, δεν νομίζω ότι εδώ όλα κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση (πυρηνική αντιπαράθεση), αλλά είμαστε έτοιμοι για αυτό».

Το πυρηνικό δόγμα του Κρεμλίνου

Ο κ. Πούτιν επανέλαβε ότι η χρήση πυρηνικών όπλων ορίζεται στο πυρηνικό δόγμα του Κρεμλίνου, με την πολιτική του να καθορίζει τις συνθήκες υπό τις οποίες η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει τα όπλα της. «Υπάρχουν όπλα για να τα χρησιμοποιήσουμε», είπε ο Πούτιν. «Έχουμε τις δικές μας αρχές».

Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξήγαγαν πυρηνικές δοκιμές, η Ρωσία μπορεί να κάνει το ίδιο, πρόσθεσε στη συνέντευξη. «Δεν είναι απαραίτητο… πρέπει ακόμα να το σκεφτούμε, αλλά δεν αποκλείω να κάνουμε το ίδιο».

Ωστόσο, ο κ. Πούτιν είπε ότι η Ρωσία δεν αντιμετώπισε ποτέ την ανάγκη χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, όπου η σύγκρουση μαίνεται από τον Φεβρουάριο του 2022. «Γιατί να χρησιμοποιήσουμε όπλα μαζικής καταστροφής; Δεν υπήρξε ποτέ τέτοια ανάγκη».

www.naftemporiki.gr