ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΕΣ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΣΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΜΕ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΝΑ ΠΟΝΤΑΡΕΙ ΣΕ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΙΜΩΝ

Περισσότερο στρατηγικό παρά πραγµατικό µπορεί να χαρακτηριστεί το υποτονικό ενδιαφέρον από τους αγοραστές στα εµπορικά κέντρα του ελαιολάδου, µε την τρίµηνη στασιµότητα των τιµών ενόψει και των πρώτων ενδείξεων σε µερικές εβδοµάδες για τις προοπτικές της νέας χρονιάς, να προδίδει µια εντύπωση που θέλει τις τιµές κοντά σε µια διόρθωση.

Εδώ και αρκετό καιρό, οι τιµές στη Λακωνία κυµαίνονται µεταξύ των 9 µε 9,5 ευρώ το κιλό, µε µικρές αποκλίσεις προς τα πάνω ή τα κάτω, ενώ σε χαµηλά µέχρι 8 ευρώ τοποθετούνται οι παραγωγές από άλλες περιοχές της χώρας, όπως η Μεσσηνία, η Κρήτη και η Ηλεία.

Τα διαθέσιµα αποθέµατα στις δεξαµενές των βιοµηχανιών τυποποίησης, δεν φαίνεται ότι µπορούν να εξασφαλίσουν τις ανάγκες των επόµενων µηνών, οπότε η επιστροφή της εµπορικής κινητικότητας είναι δεδοµένη.

Οι αναβολές σχετίζονται µε το ρίσκο που συνεπάγεται η αγορά ελαιολάδου αυτές τις ηµέρες. Με τιµή στα 9,50 ευρώ το κιλό, ένα βυτίο θα στοίχιζε σε µια εταιρεία 190.000 ευρώ. Αν οι φωνές που µιλούν για διόρθωση δικαιωθούν, τότε µια τιµή στην περιοχή των 8 ευρώ το κιλό, ένα πιθανό σηµείο στήριξης για τα εγχώρια extrissima σε περίπτωση πτώσης, εξοικονοµεί στους αγοραστές περί τα 30.000 ευρώ ή διαφορετικά 20% περισσότερη πρώτη ύλη µε βάση τα σηµερινά δεδοµένα.

Τα µεγέθη αυτά είναι αποτρεπτικά, όταν το γενικό αίσθηµα σε όλα τα παραγωγικά κέντρα της Μεσογείου δείχνει πως η επόµενη χρονιά θα επιτρέψει ακόµα και µια µικρή βελτίωση των διαθεσιµοτήτων µαζί µε µια ανάλογη αποκλιµάκωση των τιµών.

Από την άλλη, οι συνθήκες αλλά και η µέχρι σήµερα έκθεση στις αγορές, δεν αφήνουν χώρο για κάποια κατακόρυφη πτώση. Αυτή θα µπορούσε να επιτευχθεί µόνο σε περίπτωση που φτάσουν φρέσκες ποσότητες στην αγορά από τη σοδειά της επόµενης χρονιάς, µε βασική προϋπόθεση, να υπάρχει πράγµατι µεγαλύτερο τονάζ.

Σε διαφορετική περίπτωση και µε τα ισπανικά αποθέµατα να µην υπερβαίνουν αυτήν την περίοδο τους 550.000 τόνους, το σενάριο διόρθωσης των τιµών αποδυναµώνεται. Σύµφωνα µε τα στοιχεία του ισπανικού υπουργείου, η παραγωγή ελαιολάδου ανήλθε σε 829.515,77 τόνους µεταξύ Οκτωβρίου και Φεβρουαρίου. Από τη φετινή σοδειά, οι 406.525,88 τόνοι έχουν πουληθεί, µε τα ελαιοτριβεία να διατηρούν 522.058 τόνους απόθεµα. Σε σχέση µε τα στοιχεία του Ιανουαρίου, τα αποθέµατα των ελαιοτριβείων έχουν υποχωρήσει 26.288 τόνους. 

 

Μέχρι 2,50 ευρώ το κιλο το 200αρι Καλαµών

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο διάστηµα στην αγορά επιτραπέζιας ελιάς και κυρίως για την ποικιλία Καλαµών, η οποία είχε και τις µεγαλύτερες διαθεσιµότητες φέτος, σε σχέση µε την Κονσερβολιά και την Χαλκιδικής. Οι τιµές που πληρώνει το εµπόριο κυµαίνονται στα 2,30 µε 2,50 ευρώ το κιλό για τον 200αρι τεµαχισµό. Με τα υψηλά του εύρους πληρώνεται το υπό εξάντληση απόθεµα του 2022, το οποίο είναι «καλύτερα ψηµένο» ενώ η πιο φρέσκια παραγωγή του φθινοπώρου πληρώνεται στα χαµηλά.

Άνθρωποι της αγοράς, δεν αποκλείουν η ψαλίδα να κλείσει προς τα 2,40 µε 2,50 ευρώ και για την πιο πρόσφατη παραγωγή, αφού η ζήτηση για εξαγωγή έχει διάρκεια. Από τα µέσα Φεβρουαρίου και έπειτα, µάλιστα, το εµπόριο δείχνει ιδιαίτερα ζωηρό, «χτυπώντας» όσες ποσότητες βρίσκει. Όσον αφορά την επόµενη παραγωγή αναµένεται να έχει ποσότητες.

Πηγή: elaiaskarpos.gr