Κίνδυνος κατάσχεσης για 1,77 εκατ. φορολογούμενους...για χρέη στο Δημόσιο

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων βρίσκονται περίπου 1,77 εκατομμύρια Έλληνες φορολογούμενοι, που χρωστούν στην εφορία ποσά άνω των...

500 ευρώ.   

Στην προσπάθειά της να εισπράξει ληξιπρόθεσμες οφειλές, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προσφεύγει σε ολοένα και πιο εντατικά, αναγκαστικά μέτρα. Ενδεικτικό είναι πως πέρυσι είχαν γίνει κατασχέσεις σε 1.251.660 ΑΦΜ ενώ φέτος θα γίνουν ακόμη περισσότερες. Εκτιμάται ότι από τους 1.770.813 οφειλέτες που χρωστούσαν τον Δεκέμβριο στην εφορία ποσά άνω των 500 ευρώ, τουλάχιστον το 75% θα υποστεί κατάσχεση χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς ή θα λάβει ειδοποίηση και για κατάσχεση άλλων περιουσιακών στοιχείων.   

Το 2019 η εφορία εισέπραξε 2,79 δισεκατομμύρια ευρώ από ληξιπρόθεσμα χρέη και ένα πολύ μεγάλο μέρος προήλθε από κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, ενώ το υπόλοιπο από ρυθμίσεις και καταβολές «έναντι». Όμως τα χρέη προς Δημόσιο συνεχίζουν να αυξάνονται και την ώρα που ελάχιστα μπαίνουν σε ρύθμιση, νέα χρέη δημιουργούνται με ταχύτατους ρυθμούς. 
   
Μόνον το 2% σε ρύθμιση   

Παρά τις διαδοχικές ευνοϊκές ρυθμίσεις 36, 48, 100 και ακόμα και 120 δόσεων, το προηγούμενο έτος δημιουργήθηκαν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 8,02 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας τις πληρωμές που έγιναν έναντι παλαιών χρεών (ρυθμισμένων ή μη). Μόλις το 2% των οφειλετών - από τους 87.000 που βρίσκονται στο «κόκκινο» - εντάχθηκε σε κάποια ρύθμιση και συνεχίζει να πληρώνει τις δόσεις. Συνολικά, από τα 105,62 δισεκατομμύρια ευρώ των οφειλών έχουν διακανονισθεί μόλις τα 6,5 δισεκατομμύρια και παραμένουν εκτός ρύθμισης 99 δισεκατομμύρια ευρώ. Εξ αυτών τα 23,5 δισ. θεωρούνται ανεπίδεκτα εισπράξεως - κυρίως οφειλές επιχειρήσεων που έχουν κλείσει από καιρό.   
Τα στοιχεία καταδεικνύουν μια δεινή οικονομική εικόνα (και μεγάλη φοροδιαφυγή) σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η ΑΑΔΕ αποσκοπεί στο να εισπράξει σε βάθος χρόνο τα υπόλοιπα 75,5 δισεκατομμύρια ευρώ, εξαντλώντας όλα τα προβλεπόμενα μέσα, γεγονός που σημαίνει ότι θα αυξηθούν οι πιέσεις.    
Παράγοντες της αγοράς ωστόσο εκτιμούν οι παλιές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων θα παραμείνουν άλυτο πρόβλημα, δεδομένης της έλλειψης ρευστότητας και της αδυναμίας πρόσβασης σε τραπεζική χρηματοδότηση. 

lifo.gr

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα ποτάμια της Ευρυτανίας: Ο Αχελώος, ο Αγραφιώτης και ο Ταυρωπός

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Νοεμβρίου 2022 με βάση το δεκαήμερο της γέννησης σας

Απολύσεις τεχνικών στον ΑΝΤ1...«Μας πετάτε στον δρόμο με φτηνές δικαιολογίες»

Δραματική υποχώρηση έως 40% στην αγοραστική δύναμη...

«Φωτιά» η τιμή στο ψωμί - Είδος πολυτελείας και η φέτα

Ανεργία στην Ελλάδα: Δραματικά τα ποσοστά για τους νέους

Γερμανική κατάρρευση: Η Uniper ανακοίνωσε ζημιές 40 δισ. ευρώ – Την ακολουθούν στην άβυσσο άλλες… 375 εταιρείες

«Καίνε» τα επιτόκια των δανείων – Παγωμένα των καταθέσεων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων