Αντιδράσεις φορέων για την εκτροπή του Αχελώου

«Δεν είναι δυνατόν μια σύγχρονη χώρα σαν την Ελλάδα να προσπαθεί να πάει μπροστά με παλιές και αναχρονιστικές λογικές, όπως αυτές προκύπτουν από τη δρομολόγηση και πάλι των έργων της εκτροπής, με φαραωνικά χαρακτηριστικά και με ολέθριες συνέπειες για το φυσικό περιβάλλον και την εθνική μας οικονομία», τόνισε ο δήμαρχος Αγρινίου Γεώργιος Παπαναστασίου,
πρόεδρος της Επιτροπής κατά της Εκτροπής του Αχελώου, στη σύσκεψη φορέων της Αιτωλοακαρνανίας που έγινε την Τετάρτη στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου της πόλης.
Η απόφαση της κυβέρνησης να επαναφέρει τα σχέδια, παρά τις έξι ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ και την ανάλογη γνωμοδότηση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Αιτωλοακαρνανία που θα υποστεί τις μεγάλες, περιβαλλοντικές αλλά και οικονομικές επιπτώσεις, ενώ πυροδοτεί αδιέξοδες συγκρούσεις με τους φορείς της Θεσσαλίας.
«Είναι ζήτημα για το οποίο η Δικαιοσύνη έχει αποφανθεί. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και διαρκής ενάντια στην εκτροπή κάθε λογικής αλλά και την καταστρατήγηση των νόμων της χώρας», πρόσθεσε ο δήμαρχος, επαναλαμβάνοντας την κατηγορηματική αντίθεση της περιοχής που είχε παρουσιάσει στην πρόσφατη συνάντησή του με τον υπουργό Κώστα Αχ. Καραμανλή.
Την έντονη ανησυχία των πολιτών μετέφερε στη σύσκεψη και ο δήμαρχος Μεσολογγίου Κ. Λύρος, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Εφτασε η ώρα σε αυτόν τον τόπο να κάνουμε δημιουργικές ανατροπές και όχι καταστροφικές εκτροπές». Νομικό ανταρτοπόλεμο προανήγγειλε ο Π. Τσιχριτζής, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, ενώ ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας χαρακτήρισε την εκτροπή επιστημονικά λανθασμένη και «σπατάλη νερού σε ένα βαρέλι δίχως πάτο».
Με ενθουσιασμό έγινε δεκτή η παρουσία στη σύσκεψη του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος ως αναπληρωτής υπουργός είχε θεσμοθετήσει τα σχέδια που ακυρώνουν την εκτροπή και δρομολογούν έργα που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από κοινοτικά προγράμματα και να λύσουν ουσιαστικά το υδροδοτικό πρόβλημα της Θεσσαλίας.
«Πραγματικά αναρωτιέμαι πώς φτάσαμε το 2020 να συζητάμε ξανά για τον “μύθο” της εκτροπής του Αχελώου, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη το σημερινό πλαίσιο, τις αρχές βιώσιμης ανάπτυξης και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», είπε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία μετείχαν οι βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Βαρεμένος και Θάνος Μωραΐτης, η πρώην βουλευτίνα Μαρία Τριανταφύλλου και τοπικά στελέχη.
Λίγες ώρες αργότερα η αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αγρινίου γέμισε από πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσαν το δικό τους «όχι» στα κυβερνητικά σχέδια για τον Αχελώο. «Παρακολουθούμε το παράδοξο: ο κύριος Μητσοτάκης να προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας την κυρία Σακελλαροπούλου, η οποία εισηγήθηκε την απόφαση του ΣτΕ που έκλεισε οριστικά την πόρτα στην εκτροπή, και τις ίδιες μέρες να ανακινείται το σενάριο εκτροπής», επισήμανε ο Σωκράτης Φάμελλος στη συγκέντρωση.             www.efsyn.gr