Κρήτη: Πτώση στην αγοραστική κίνηση, λόγω της καταστροφής της ελαιοπαραγωγής

Τα μειωμένα αγροτικά εισοδήματα στην Κρήτη, εξαιτίας της καταστροφής της ελαιοπαραγωγής, έχουν αντίκτυπο και στους εμπόρους του νησιού, καθώς η αγοραστική κίνηση έχει πέσει από 15% έως και 20% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Νέα Κρήτη» έντονη είναι η ανησυχία του εμπορικού κόσμου της Κρήτης, φοβούμενοι χειροτέρευση της κατάστασης λόγω της αδυναμίας των ελαιοπαραγωγών να μπουν στα
καταστήματα, αλλά και λόγω μιας ενδεχόμενα κακής τουριστικής περιόδου. Καλούν δε την κυβέρνηση να προχωρήσει όσο γίνεται πιο γρήγορα στην αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου Μπάμπης Λεκάκης αποκάλυψε στην εφημερίδα τα στοιχεία που η συνδικαλιστική οργάνωση των μικρομεσαίων επιχειρηματιών έχει στη διάθεσή της, σύμφωνα με τα οποία και μέσα στις γιορτές αλλά και μετά η πτώση της αγοραστικής κίνησης στα εμπορικά καταστήματα κυμαίνεται από το 15% μέχρι και το 20%. “Κι αν δεν ανοίξει σύντομα η τουριστική σεζόν για να υπάρξει στήριξη της τοπικής οικονομίας από τον τουριστικό τομέα, δυστυχώς περιμένουμε ακόμα μεγαλύτερη μείωση της αγοραστικής κίνησης στα καταστήματά μας. Διότι τα χρήματα αυτά που είχαμε από το ελαιόλαδο, τόσο από τους αγρότες στα χωριά όσο και από τους εργαζόμενους στις πόλεις, που είχαν από το προϊόν αυτό ένα έξτρα εισόδημα, σήμερα λείπουν αισθητά από την αγορά», είπε χαρακτηριστικά. Κάλεσε την κυβέρνηση να βρει τρόπους για την άμεση αποζημίωση του κόσμου, “πέρα από αυτά που λέει για την κλιματική αλλαγή, διότι ο κόσμος στην Κρήτη δεν μπορεί να περιμένει και, αν δοθούν χρήματα σε βάθος χρόνων για την κλιματική αλλαγή, ήδη η καταστροφή θα έχει γίνει και δε θα μπορεί πια να καλυφθεί”.
Παλεύουν με τη φτώχια
«Προσπαθούμε να δούμε πώς θα παλέψουμε τη φτώχια», είπε στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων Μανόλης Καρκαβάτσος. «Έχουμε και πολλούς αγρότες που μπήκαν στη συμβολαιακή γεωργία, πήραν δάνεια και τώρα δεν έχουν εισόδημα για να επιστρέψουν τα χρήματα που πήραν. Έχουμε πολλούς παραγωγούς που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Και παράλληλα όλοι οι ελαιοπαραγωγοί φέτος δεν μπορούν ούτε να ζήσουν», τόνισε.
Για την κρίση στην τοπική αγορά ο Μανόλης Καρκαβάτσος θεωρεί πως αυτή θα χειροτερέψει όσο μπαίνουμε στην άνοιξη και το καλοκαίρι. «Ο κόσμος δεν έχει πουλήσει το λάδι για να έχει χρήματα να ψωνίσει και να καλύψει τις ανάγκες του. Κι εγώ το έχω απούλητο. Δε μας το παίρνουν. Και όσοι πούλησαν λάδι, τα λεφτά εξανεμίστηκαν αμέσως, αφού η τιμή ήταν πολύ χαμηλή ακόμα και με ενάμισι ευρώ το κιλό. Τώρα που μιλάμε παίρνουν το τριάρι στα 2 ευρώ το κιλό. Αυτές οι τιμές δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής»…
Μάλιστα, μας έδωσε δύο πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα από το Μονοφάτσι: «Φέτος φάνηκε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο πως ο εργάτης γης κέρδιζε περισσότερα απ’ ό,τι ο ιδιοκτήτης. Δεν υπήρχαν εργατικά χέρια. Και είχαμε παραγωγούς που πήγαιναν και μάζευαν τις ελιές τους, αλλά με το λάδι που έβγαζαν δεν μπορούσαν να πληρώσουν το συνεργείο. Και τι έκαναν μετά; Προτιμούσαν να πάνε να κάνουν μεροκάματο με τα σύνεργά τους και τα ελιόπανα, μαζεύοντας τις ελιές σε άλλους παραγωγούς με 50 και 60 ευρώ τη μέρα»!
Υπάρχει όμως και ένα άλλο παράδειγμα: «Είχαμε παραγωγούς που προτίμησαν να κόψουν βαθιά τις ελιές τους για να κάνουν ξύλα και να πάνε να τα πουλήσουν με 110 και 120 ευρώ τον τόνο. Προτίμησαν να παράγουν από τις ελιές τους ξύλα, γνωρίζοντας ότι έτσι δε θα μπορέσουν να έχουν εισόδημα από τις ελιές για τα επόμενα τρία ή και περισσότερα χρόνια. Επομένως, αυτό που λέμε “παραγωγική διαδικασία” φέτος ειδικά εκφυλίστηκε εντελώς»…
Ο Μανόλης Καρκαβάτσος κάνει λόγο για οδυνηρές καταστάσεις στα χωριά μας φέτος. «Λίπασμα; Ένα αυτοκίνητο έχω δει φέτος μόνο με λίπασμα… Κάτι τύπους που κάνουν “ψυχοθεραπεία” στα χωράφια και έρχονται από το Ηράκλειο και λένε “εγώ θα κάνω πατέντα στις ελιές μου”… Όλοι εμείς που είναι η δουλειά μας αυτή δε βάζουμε λιπάσματα γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε… Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και ακόμα δεν είδαμε τίποτα. Θα δείτε το μεσοκαλόκαιρο τι θα γίνει. Τώρα λοιπόν είναι πιο σωστό να βγάλουν λεφτά από τον προϋπολογισμό, να αποζημιωθεί ο κόσμος και όταν θα πάρει η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα κονδύλια που διεκδικεί, ας τα επιστρέψουν στα ταμεία του κράτους»…                agropost.gr