Τα σκουπίδια ξεσηκώνουν Κερατσίνι - Δραπετσώνα

Ετοιμη για κινητοποιήσεις δηλώνει η δημοτική αρχή Κερατσινίου-Δραπετσώνας, αντιδρώντας στα σχέδια της Περιφέρειας Αττικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων, την επιλογή της καύσης και τη χωροθέτηση μόνο δύο σημείων στην Αττική, τη Φυλή και το Σχιστό.
Το Δημοτικό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου
αποφάσισε πως αρνείται να συμβιβαστεί με αυτές τις εξελίξεις και θα αγωνιστεί με κάθε τρόπο μαζί με τους πολίτες για να αναχαιτίσουν και να ανατρέψουν αυτά τα σχέδια.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, δηλώνοντας «στο ίδιο έργο θεατές», κατέγραψε το πρόβλημα με ημερομηνίες:
1950 - 1991: η χωματερή στο Σχιστό φιλοξενούσε τα απορρίμματα όλης της Αττικής.
1992 ΕΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ: λειτουργεί ένας σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων στο Σχιστό, στον οποίο συγκεντρώνονται τα απορρίμματα 18 δήμων για να μεταφερθούν στη Φυλή, όπου συγκεντρώνονται όλα τα απορρίμματα της Αττικής.
2020 - ; : Για μια ακόμη φορά η Φυλή και το Σχιστό προτείνονται από την Περιφέρεια Αττικής, εντελώς αυθαίρετα και δίχως να προηγηθεί σχετικός διάλογος, να υποδεχτούν τα απορρίμματα όλης της Αττικής.
«Η δημοτική αρχή Κερατσινίου - Δραπετσώνας δηλώνει στην περιφερειακή αρχή του κ. Πατούλη αυτό που είχε υπογραμμίσει και στην περιφερειακή αρχή τής κ. Δούρου: τα δικά μας σκουπίδια δεν θέλουμε να τα στείλουμε στην αυλή του γείτονα. Ομως σας ξεκαθαρίζουμε ότι και τα σκουπίδια του γείτονα δεν θα τα φέρετε στη δική μας αυλή. Η Φυλή και το Σχιστό δεν θα είναι και αυτόν τον αιώνα η πίσω αυλή της Αττικής».
Σύμφωνα με τα όσα συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η προηγούμενη περιφερειακή αρχή ψήφισε στον ΠΕΣΔΑ ένα πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων με τα εξής χαρακτηριστικά: α) τον δημόσιο χαρακτήρα του, β) τη διασπορά του σε 9 σημεία της Αττικής (6 ΜΕΑ, 3 ΧΥΤΥ, 2 μονάδες βιοαποβλήτων). Το μόνο ωστόσο που έκανε ήταν να προτείνει για χωροθέτηση μόνο δυο σημεία στην Αττική: τη Φυλή και το Σχιστό. Η σημερινή περιφερειακή αρχή προτείνει ένα πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων με τα εξής χαρακτηριστικά: α) τη συμμετοχή των ιδιωτών μέσω ΣΔΙΤ, β) την καύση ως επιλογή, και γ) τη χωροθέτηση μόνο 2 σημείων στην Αττική: τη Φυλή και το Σχιστό.
«Η ζωή μας βρίσκεται πάνω από τις πολιτικές σκοπιμότητες όσων πρωτοστατούν σε αυτούς τους σχεδιασμούς. Δεν ζητάμε ειδική μεταχείριση, αν και θα είχαμε κάθε δικαίωμα να το κάνουμε μιας και φιλοξενούμε τα λύματα και τα σκουπίδια όλης της Αττικής για ολόκληρες δεκαετίες» αναφέρουν και ζητούν:
■ Δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης των απορριμμάτων χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτών μέσω ΣΔΙΤ.
■ Οχι στην καύση απορριμμάτων.
■ Καμία μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων με οποιαδήποτε μορφή στο Σχιστό.            www.efsyn.gr

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γέμισαν οι πάγκοι βαφτισμένες «ελληνικές» ντομάτες και πιπεριές Φλωρίνης

Απαράδεκτο σχόλιο Πορτοσάλτε με αφορμή τον θάνατο του ντελιβερά – Υπάρχει θέμα με τη συμπεριφορά των διανομέων

Τι προβλέπει το σχέδιο για τις 120 δόσεις...

Θεσσαλονίκη: Άδεια τα καταστήματα – «Σε λίγο θα μας πουν να υψώσουμε και συρματοπλέγματα», λέει για τα μέτρα ο πρόεδρος του ΕΣΘ

Πού χάθηκε το ραδιόφωνο...Η εξάρτηση από το κινητό

Στις Βρυξέλλες «ράβουν» νέα μνημόνια

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων