Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Έρχονται πέντε σημαντικές αλλαγές σε γονικές παροχές και δωρεές

Πέντε αλλαγές έρχονται στις µεταβιβάσεις ακινήτων µε βάση τον νέο φορολογικό νόµο. Στόχο έχουν την απλοποίηση όλων των διαδικασιών, για να µην υπάρχουν προβλήµατα.... Η δικηγόρος Ολυµπία Νικολοπούλου µας αναλύει όλα τα σηµεία.              Τι θα ισχύει πλέον;
Αναστέλλεται ο ΦΠΑ 24% στις µεταβιβάσεις νέων ακινήτων όταν πωλούνται από κατασκευαστές σε
ιδιώτες. Αυτή η αναστολή ισχύει έως και το 2022. Αφορά ακίνητα µε άδειες ανέγερσης από την 1η/1/2006 και µετά που είναι απούλητα. Πλέον θα επιβαρύνονται µε φόρο µεταβίβασης 3%, αντί για ΦΠΑ 24%, στην αντικειµενική τους αξία.

Τι ισχύει µε τον ΦΠΑ;
Ο ΦΠΑ δεν επιβαρύνει τις µεταβιβάσεις πρώτης κατοικίας, όπου ισχύει ολική ή µερική απαλλαγή από τον φόρο µεταβίβασης.

Με τον φόρο υπεραξίας;
Εχουµε αναστολή του φόρου υπεραξίας από το 2020 έως το 2022.

Έρχεται ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων φορολογίας µεταβιβάσεων ακινήτων µέσω συµβολαιογράφων;
Όλα θα αρχίζουν και θα τελειώνουν στον συµβολαιογράφο, χωρίς την παρέµβαση του εφόρου. Πλέον η δήλωση φόρου µεταβίβασης θα συντάσσεται και θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο σύστηµα Taxisnet από τον συµβολαιογράφο. Ταυτόχρονα το σύστηµα θα ελέγχει την εγκυρότητα των στοιχείων και θα γίνεται αυτοµατοποιηµένα ο έλεγχος. Ο πολίτης θα πρέπει να έχει µαζί του ένα πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, ώστε µαζί µε τη δήλωση φόρου µεταβίβασης να ορίζεται το όριο απαλλαγής (200.000 ευρώ αν είναι άγαµος, 250.000 ευρώ εάν είναι έγγαµος ή έχει συνάψει σύµφωνο συµβίωσης, συν 25.000 ευρώ για κάθε εξαρτώµενο τέκνο).

Τι σηµαίνει αυτό;
Αυτό σηµαίνει τέλος στη γραφειοκρατία, τέλος στις ουρές. Όλα θα ελέγχονται ηλεκτρονικά. Με την ηλεκτρονική δήλωση φόρου µεταβίβασης, µε τα στοιχεία για την περιουσιακή κατάσταση του φορολογούµενου, µε όσα έχουν δηλωθεί στα έντυπα Ε9 και έχουν ήδη καταχωριστεί στο περιουσιολόγιο του Τaxisnet. Σε δεύτερο στάδιο, µετά την ηλεκτρονική διασταύρωση, αν προκύπτει φόρος, θα εκδίδεται η ταυτότητα οφειλής και ο αγοραστής θα πρέπει να πληρώνει τον φόρο εφάπαξ - είτε µέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας είτε σε οποιοδήποτε υποκατάστηµα τράπεζας ή των ΕΛ.ΤΑ. είτε µέσω e-banking.

Έχουμε παρακράτηση ΕΝΦΙΑ για τον οποίο ο πωλητής είναι υπόχρεος;
Αν δεν έχει πληρωθεί, παρακρατείται από το ποσό της πώλησης.

Έρχονται αλλαγές στην υποβολή δηλώσεων φορολογίας µεταβιβάσεων ακινήτων για περιοχές στις οποίες δεν ισχύουν αντικειµενικές αξίες;
Βεβαίως. Σε πέντε εργάσιµες ηµέρες η Εφορία θα ενεργεί προσωρινό προσδιορισµό της αγοραίας αξίας του µεταβιβαζόµενου ακινήτου, λαµβάνοντας υπόψη συγκριτικά στοιχεία, βιβλία τιµών ή άλλα τυχόν υπάρχοντα στοιχεία. Σε περίπτωση σύµπτωσης όλα καλά. Σε αντίθετη περίπτωση, ο πολίτης σε δύο µήνες από τον προσδιορισµό της προσωρινής αξίας θα µπορεί να υποβάλει τροποποιητική δήλωση νόµιµα.         www.parapolitika.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ειδικοί κατέγραψαν 46 αρνητικές συνέπειες των social media

Νέα μελέτη προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Είναι αναμφισβήτητο ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έφεραν πολυεπίπεδες μεταβολές και μικρές αλλά και μεγάλες επαναστάσεις σε κάθε τομέα της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

«Ταφόπλακα» στις λαϊκές αγορές από τον Άδωνι!

Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο Πισσαρίδη, που οδηγεί στον αφανισμό τις μικρές επιχειρήσεις των αγροτών – παραγωγών Νέο γύρο σφοδρών αντιδράσεων προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που αλλάζει άρδην το τοπίο στις λαϊκές αγορές.

Πώς οι ανατιμήσεις αλλάζουν την αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών

Μέχρι τον Μάρτιο του 2022 εκτιμάται ότι θα διαρκέσει η επίδραση των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες, μεταφορικό και ενεργειακό κόστος στις τελικές τιμές των προϊόντων διατροφής.

Πανσέληνος στον Κριό στις 20 Οκτωβρίου - Προβλέψεις για όλα τα ζώδια

Στις 20 Οκτωβρίου 2021, η Πανσέληνος σχηματίζεται στο ζώδιο του Κριού. Πρόκειται για ένα πύρινο φεγγάρι που έρχεται να ρίξει φως σε θέματα που αφορούν το θάρρος, τον ανταγωνισμό, την επιθετικότητα, τον αυθορμητισμό, το Εγώ μας.

Oι κωδικοί ΟΣΔΕ ανά Περιφέρεια που δίνουν τα επιπλέον 29 μόρια στους υποψήφιους Νέους Αγρότες 2021

Η συγκεκριμένη λίστα αφορά τα 12 μόρια (μέγιστο) που προσφέρει το κριτήριο του αρχικού προσανατολισμού της γεωργικής εκμετάλλευσης σε τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας και τα 17 μόρια (μέγιστο) σύμφωνα με το κριτήριο συμβολής του επιχειρηματικού σχεδίου σε στόχους και τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας.

Έδεσσα: «Λουκέτο» στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού

Μεγάλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα , με τα κρούσματα να πληθαίνουν διαρκώς, τους εμβολιασμούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις  αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών να αποβαίνουν σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων .

Ρωσία- ΝΑΤΟ: Ένα προαναγγελθέν διαζύγιο

Του Δημήτρη Λιάτσου * Τελικά ολοκληρώνεται ένα «διαζύγιο» το οποίο είχε γίνει οφθαλμοφανές από το 2015. Η Μόσχα αποφάσισε να  απαντήσει στην πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ να απελάσει οκτώ συνεργάτες της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στην έδρα του Συνασπισμού, στις Βρυξέλλες.

Καρέ χοιρινής μπριζόλας

ΥΛΙΚΑ (για 8 μερίδες)  1 καρέ χοιρινής μπριζόλας (περίπου 4 κιλά ενωμένα) Αλάτι, πιπέρι Για την επικάλυψη 4 κ.σ. ελαιόλαδο 2 κ.σ. μέλι 2 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη

ΗΠΑ – Για πρώτη φορά στον κόσμο γιατροί συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο νεφρό από χοίρο

Χειρουργοί στη Νέα Υόρκη συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο – για πρώτη φορά στον κόσμο – ένα νεφρό που είχε αναπτυχθεί στο σώμα ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου. Το όργανο λειτούργησε κανονικά, κάτι που ανοίγει πιθανώς το δρόμο για μια νέα πηγή οργάνων προς μεταμόσχευση προερχόμενων από ζώα.

Διπλάσιος έρχεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ στους αγρότες με την ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με την κατανάλωση

Διπλάσιος ο λογαριασμός της ΔΕΗ που φτάνει στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με τους παραγωγούς να καλούνται να πληρώσουν ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με το ποσό που αναλογεί στην κατανάλωσή τους ακόμα και μετά την έκπτωση ενέργειας 30%.