Τι πρέπει να ξέρετε για την διατροφική αλλεργία

Μπορεί να παρουσιάσατε κάποιου είδους αντίδραση σε μια ομελέτα ή μια τονοσαλάτα και τώρα προσπαθείτε να καταλάβετε αν ήταν σύμπτωμα διατροφικής αλλεργίας ή απλώς δυσανεξίας. Η πραγματική διατροφική αλλεργία, η οποία μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, διαφέρει αρκετά από την δυσανεξία.
Η τελευταία συνήθως οφείλεται σε ένα πεπτικό ένζυμο που λείπει από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα το σώμα να μην μπορεί να διασπάσει ένα συγκεκριμένο τρόφιμο, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστα πεπτικά προβλήματα, όπως το φούσκωμα.

Αλλεργική αντίδραση ή δυσανεξία;

Μια αλλεργική αντίδραση, από την άλλη, προκαλείται από την άμεση ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, που συμβαίνει είτε λίγα λεπτά μετά την κατανάλωση ενός αλλεργιογόνου είτε και αρκετές ώρες αργότερα. Τα συμπτώματα της τροφικής αλλεργίας κυμαίνονται από ήπια έως και σοβαρά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενδέχεται να επιδεινωθούν απρόβλεπτα. Ένα σοβαρό σύμπτωμα αλλεργικής αντίδρασης ονομάζεται αναφυλαξία και μπορεί να περιλαμβάνει πρήξιμο στην περιοχή του λαιμού, της γλώσσας ή των χειλιών, δυσκολία στην αναπνοή ή την κατάποση, αίσθημα σύγχυσης ή αδυναμίας, ακόμα και ζαλάδα ή λιποθυμία από την μεγάλη πτώση της αρτηριακής πίεσης.                  
Άλλα λιγότερο σοβαρά συμπτώματα τροφικής αλλεργίας περιλαμβάνουν την ερυθρότητα της επιδερμίδας, την κνίδωση, το έκζεμα, το φτέρνισμα, την ρινική συμφόρηση ή και την ρινική καταρροή. Ένας ξηρός βήχας επίσης, η περίεργη γεύση, το στομαχικό άλγος, η ναυτία, ο εμετός ή ακόμα και η διάρροια μπορεί να είναι συμπτώματα αλλεργίας σε κάποιο τρόφιμο. Εάν είστε αλλεργικοί σε ένα συγκεκριμένο τρόφιμο, ακόμα και η μικρή ποσότητα από αυτό, μπορεί να προκαλέσει κάποια αντίδραση, για αυτό θα πρέπει να είστε προσεκτικοί, ώστε να το αποφεύγετε.

Συνηθισμένες αλλεργιογόνες τροφές

Οι περισσότερο συνηθισμένες αλλεργιογόνες τροφές είναι:
  • Γάλα.
  • Αυγά.
  • Αράπικα φιστίκια.
  • Καρύδια.
  • Σόγια.
  • Σιτάρι.
  • Ψάρια.
  • Οστρακόδερμα.
Ωστόσο, είναι πιθανό να εμφανίσετε αλλεργία και σε άλλες, λιγότερο συνηθισμένες τροφές, οπότε αν εντοπίσετε κάποιο σύμπτωμα, αποφύγετε την συγκεκριμένη και δείτε έναν αλλεργιολόγο για να μάθετε περί τίνος πρόκειται.            www.in.gr

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Explainer: Τι «βόμβα» έσκασε, πάλι, για το Facebook στην Αυστραλία;...

«Σύντομα θα σταματήσουν να τυπώνουν βιβλία σε χαρτί»

Κίνα κατά ΗΠΑ: «Χρησιμοποιούν τις δήθεν δημοκρατικές ευαισθησίες για να καταστρέφουν χώρες»

μακαρονόπιτα με χοντρό μακαρόνι, φέτα και γραβιέρα

Τι θέλουν οι άντρες από τον γάμο τους με βάση το ζώδιό τους...

Προβλέψεις για όλα τα ζώδια.Ο Ερμής σε εξάγωνο με τον Δία...

Τρισεκατομμύρια πλαστικά σωματίδια «κολυμπούν» μέσα στον take away καφέ

Δ.Αθηναίων: Εργαζόμενοι κατά Μπακογιάννη -Απαξιώνει σκόπιμα τη Διεύθυνση Πρασίνου για να την ιδιωτικοποιήσει

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων