Πως θα φτιάξουμε ένα bonsai στο μπαλκόνι μας

Μια ειδική κατηγορία φυτών που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη άνθηση είναι τα φυτά σε σμίκρυνση, οι λεγόμενες μινιατούρες, τα bonsai. Προκειται για διάφορα είδη φυτών εισαγόμενα που καλλιεργούνται βασικά σε άλλες χώρες και με τέτοιο τρόπο, ώστε να διατηρούν ένα συγκεκριμένο ύψος και
διαστάσεις παρά την ηλικιακή ανάπτυξη τους. Τέτοια είδη είναι κυρίως εσωτερικού χώρου ( το πιο διαδεδομένο είναι οι διάφοροι τύποι φίκων ) αν και υπάρχουν και κάποια από εκείνα του εξωτερικού χώρου που μπορούν να διαμορφωθούν ανάλογα. 'Ενα απο αυτά ίσως το πιο κατάλληλο, είναι ένα είδος αειθαλούς ερυθρελάτης, η picea glauca conica.


Κωνοφόρο δέντρο μεγάλης αντοχής σε χαμηλές θερμοκρασίες και αντίξοες συνθήκες  που λόγω του ιδιαίτερου συμπαγούς κώνικου σχήματός του είναι ιδανικό για αυτήν την εργασία. Έχει αργή ανάπτυξη, δεν παγώνει αλλά δυσκολεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, χρειάζεται πλούσια λίπανση αν βρίσκεται σε γλάστρα και προσοχή στο πότισμα. Η καλύτερη περίοδος μεταφύτευσης είναι στην αρχή της Άνοιξης ή στο τέλος του καλοκαιριού, όταν το θερμόμετρο δεν ξεπερνά τους 25-27 βαθμούς. Φυτά διαφόρων μεγεθών με το κατάλληλο κλάδεμα και τακτική λίπανση τοποθετημένα σε όμορφες κεραμικές γλάστρες μπορούν να μεταμορφωθούν σε ωραιότατα bonsai για το μπαλκόνι σας με εξαιρετική διάρκεια και αντοχή. Στα φυτώριά μας υπάρχει όλο το χρόνο η δυνατότητα να βρείτε όλα τα μεγέθη του φυτού αυτού, ξεκινώντας από τα 25-30εκ εως το 1,5μ σε πολύ καλές τιμές, καθώς και τα αντίστοιχα λιπάσματά τους.



fytoriakentia.gr