Τους «μαύρισε» η απολιγνιτοποίηση

«Κόκκινο πανί» για τη δυτική Μακεδονία η παρουσία Χατζηδάκη - Γεωργιάδη, σήμερα και αύριο, σε ημερίδα για την απολιγνιτοποίηση. Επέλεξαν ξενοδοχείο μακριά από κατοικημένες περιοχές για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, φοβούμενοι της αντιδράσεις! «Να μην τον αφήσουμε να κάνει βόλτες εδώ. Να είμαστε παντού...»,
κάλεσε τους εργαζομένους και τις οικογένειές τους ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, αναφερόμενος στον υπουργό Ενέργειας.
Αν μη τι άλλο, ένα δύσκολο διήμερο προμηνύεται για τον Κωστή Χατζηδάκη και τον Αδωνι Γεωργιάδη, που θέλουν να περάσουν τη «γραμμή» της κυβέρνησης για την απολιγνιτοποίηση και στην τοπική κοινωνία της δυτικής Μακεδονίας, αν και ολόκληρες πόλεις και χωριά ουσιαστικά ζουν και αναπνέουν χάρη στη ΔΕΗ. Είναι, λοιπόν, εξαιρετικά δύσκολο να πας και να τους πείσεις ότι το βιαστικό σου σχέδιο επείγει να υλοποιηθεί, όποιον λόγο και να επικαλεστείς.
Το κλίμα στη δυτική Μακεδονία έχει χαλάσει από μέρες, όταν δηλαδή έγινε γνωστή η επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου, και αυτό το εισέπραξαν στη Ν.Δ., τόσο σε υψηλό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Ετσι, σε συνεργασία με την αστυνομία, επελέγη για την εκδήλωση όχι κάποιος επίσημος συνεδριακός χώρος, αλλά η αίθουσα νεοδημοκράτη επιχειρηματία που βρίσκεται εκτός αστικού ιστού, κάπου στον δρόμο μεταξύ Πτολεμαΐδας και Φλώρινας. Την ίδια ώρα, ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν επιστρατευτεί από Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές για την περιφρούρηση της διοργάνωσης και των υπουργών.
Γεγονός είναι ότι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ στη δυτική Μακεδονία είναι πυρ και μανία με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα σχέδια βίαιης απολιγνιτοποίησης. Είναι χαρακτηριστική η φράση του προέδρου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Γιώργου Αδαμίδη, που αναδείχθηκε μέσα από το τοπικό συνδικαλιστικό σωματείο «Σπάρτακος». Απηύθυνε κάλεσμα στους εργαζομένους και την κοινωνία να βρίσκονται παντού από σήμερα.
«Δεν θα πάμε να τον περιμένουμε το Σάββατο στην ημερίδα. Καλώς τα παιδιά, θα μας πει. Επί 24 ώρες, δεν θα τον αφήσουμε να κάνει βόλτες εδώ», τόνισε για την προγραμματισμένη επίσκεψη του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, ως επικεφαλής της διυπουργικής επιτροπής για την απολιγνιτοποίηση. Την ίδια ώρα, κινητοποιήσεις «υποδοχής» ετοιμάζουν και άλλοι φορείς, όπως το ΠΑΜΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.λπ. «Να μην τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί», φώναζαν συνδικαλιστές του ΚΚΕ, προχθές το βράδυ, στο δημοτικό συμβούλιο της Πτολεμαΐδας.
Αντιδράσεις, όμως, έρχονται και από ισχυρές πολιτικές «φωνές» της δυτικής Μακεδονίας που για πολλά χρόνια επηρέασαν τα πράγματα στην περιοχή. Ετσι, ο επί σειρά ετών διατελέσας νομάρχης και περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, εν όψει της επίσκεψης, ενώ ο άλλοτε δήμαρχος Κοζάνης και μετέπειτα υπουργός του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος αναρωτιέται σε άρθρο του στο τοπικό vetonews.gr με τίτλο «Τι έρχονται άραγε να μας πουν;», για να υπογραμμίσει:
«Ο τόπος μας χρειάζεται χρόνο για να οικοδομήσει την επόμενη μέρα και η κυβέρνηση στερεί και τον ελάχιστο που είχαμε. Ακόμα χειρότερα, δεν έχει να επιδείξει ώς τώρα ούτε μια απόφαση που να αποδεικνύει ότι έχει σχέδιο για την περιοχή ή έστω συνείδηση των μεγεθών στο πρόβλημα που προκαλεί. Ενα πράγμα έχουμε να συζητήσουμε με το κυβερνητικό κλιμάκιο που έρχεται, την εναρμόνιση του χρονοδιαγράμματος για την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων με το ευρωπαϊκό πλαίσιο και τίποτα άλλο. Είναι όρος επιβίωσης της περιοχής και κάθε άλλη κουβέντα φέρνει πιο σίγουρα και πιο κοντά το τέλος της».                  www.efsyn.gr