Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ανακύκλωση: Η προμήθεια - μαμούθ 223 εκατ. ευρώ που προκαλεί αντιδράσεις

Συμφωνία - πλαίσιο για προμήθεια «μαμούθ» που μπορεί να φθάσει σε συνολικό ύψος τα 223 εκατομμύρια ευρώ αποφάσισε ο αρμόδιος για τα απορρίμματα της Αττικής φορέας (ΕΔΣΝΑ), με στόχο να αποκτήσει εξοπλισμό που θα του επιτρέψει να αυξήσει την Ανακύκλωση και τη Διαλογή στην Πηγή.
Η απόφαση δημοσιεύθηκε μόλις την Τετάρτη, 17 Ιουνίου, στη Διαύγεια του ΕΔΣΝΑ ενώ είχε αποφασισθεί πριν σχεδόν δύο μήνες, στις 30 Απριλίου 2020 στην
Εκτελεστική του Επιτροπή. Λαμβάνοντας υπόψη το ύψος της προμήθειας που είναι υπερδιπλάσια του ετήσιου τζίρου του ΕΔΣΝΑ (90 εκατ. ευρώ) αλλά και την στρατηγική της σημασία, έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις μεταξύ πολλών δημάρχων που διαμαρτύρονται, διότι θεωρούν ότι λαμβάνονται αποφάσεις με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής χωρίς οι δήμοι να παίρνουν θέση.
Οπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα δημοσιεύματα, ο τρόπος λειτουργίας του φορέα ΕΔΣΝΑ προκαλεί συχνά τριβές, καθώς η Περιφέρεια Αττικής ορίζει τον Πρόεδρο που λαμβάνει τις αποφάσεις εντός ενός μικρού οργάνου με 7 μέλη, την Εκτελεστική Επιτροπή, αν και στο Διοικητικό Συμβούλιο των 61 ατόμων, οι δήμοι ορίζουν τα 36.
Σε μία συνεδρίαση αυτής της Εκτελεστικής Επιτροπής που έγινε στις 30 Απριλίου 2020 και μάλιστα δια περιφοράς λόγω κορονοϊού, χωρίς δηλαδή τα επτά μέλη να βρεθούν για να συζητήσουν, πέρασε και η συγκεκριμένη απόφαση της προμήθειας-μαμούθ, ως θέμα 14ο σε σύνολο 22 θεμάτων. Ενα από τα επτά μέλη της επιτροπής, μάλιστα, ανέφερε στο ethnos.gr ότι δεν γνώριζε το περιεχόμενο της εισήγησης για την προμήθεια αν και εμφανίζεται να την έχει ψηφίσει. Το συνολικό ύψος της προμήθειας είναι 111.747.560 ευρώ αλλά το ποσό διπλασιάζεται με το δικαίωμα προαίρεσης για να ξεπεράσει τα 223 εκατ. ευρώ.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει προκύψει ένταση στις σχέσεις μεταξύ δημάρχων και Περιφέρειας για μια άλλη απόφαση με την οποία ο ΕΔΣΝΑ ανέβαζε τις τιμές για τη διάθεση απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής ενώ επέβαλε χρέωση και στα βιοαπόβλητα που ήταν έως τώρα δωρεάν. Με αφορμή αυτή την ένταση συνεδρίασαν οι δήμαρχοι και στις συζητήσεις που έγιναν επισημάνθηκε ότι ο ΕΔΣΝΑ αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα καθώς πρέπει να χρηματοδοτήσει πλήθος επενδύσεων για να εκσυγχρονίσει τη Διαχείριση Απορριμμάτων. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βρεθούν άλλες πηγές χρηματοδότησης που θα αφορούν και την συμφωνία - πλαίσιο, η οποία περιλαμβάνει:
  1. Προμήθεια κεντρικής ψηφιακής πλατφόρμας τηλεδιαχείρισης προγραμμάτων ανακύκλωσης – ευαισθητοποίησης – επιβράβευσης με 300 περιφερειακές κονσόλες διαχείρισης γωνιών ανακύκλωσης και συστημάτων επιφανειακών και υπογειοποιημένων κάδων. Επίσης, 200.000 κάρτες αναγνώρισης δημοτών-ανακυκλωτών και 10 ταμπλέτες απορριμματοφόρου για τη χάραξη βέλτιστων διαδρομών. Η συνολική δαπάνη ανέρχεται σε 18.699.200 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης και του ΦΠΑ 24%
  2. 250 επιφανειακές γωνιές ανακύκλωσης τύπου οικίσκου για 6, 8 ή 10 ρεύματα (κάθε ρεύμα αφορά άλλο υλικό όπως γυαλί, πλαστικό, μέταλλο, ξύλο κλπ) με ενσωματωμένη κονσόλα αναγνώρισης – ζύγισης – καταγραφής. Στον κάθε Οικίσκο Πράσινης Γωνιάς τοποθετούνται από έξι έως δέκα κάδοι απορριμμάτων. Συνολική δαπάνη 24.800.000,00 € συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης και του ΦΠΑ 24%.
  3. 410 Γωνιές ανακύκλωσης 4, 5 και 6 ρευμάτων μαζί με την εγκατάσταση υπόγειου κάδου ανακύκλωσης μετάλλου, ημιυπόγειου κάδου ανακύκλωσης χαρτιού , γυαλιού και πλαστικού χωρητικότητας. Προορίζονται για σημεία των δήμων που απαιτούν αισθητική αναβάθμιση και ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου τους (π.χ. πλατείες, πεζόδρομοι, κλπ.) και ειδικότερα για τα σημεία υψηλού εμπορικού και τουριστικού ενδιαφέροντος. Συνολική δαπάνη 44.937.600,00 € συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης και του ΦΠΑ 24%.
  4. 170 Υπογειοποιημένες Γωνιές Ανακύκλωσης 2, 4 και 6 Ρευμάτων μεταξύ των οποίων και Γεωνιές Ανακύκλωσης-Συμπίεσης των υλικών. Ο προϋπολογισμός της προμήθειας ανέρχεται στο ποσό των 33.678.400,00 € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24%.
  5. 90 Πολυκέντρα ανακύκλωσης υλικών μαζί με την συντήρησή τους για 4 έτη από την παραλαβή τους. Η συνολική δαπάνη της προμήθειας ανέρχεται στο ποσό των 66.960.000,00 € συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης και του ΦΠΑ 24%.
  6. 15 Αυτόνομοι μηχανικοί κομποστοποιητές δυναμικότητας 500, 300 και 200 τόνων ετησίως. Ο αυτόνομος μηχανικός κομποστοποιητής επιτρέπει την αυτοματοποιημένη και άοσμη διαδικασία των οργανικών αποβλήτων. Αξιοποιώντας το ειδικό μείγμα μικροβίων, το οποίο λειτουργεί σε αερόβιο περιβάλλον και τη θερμότητα, τα οργανικά απόβλητα μπορούν να μετατραπούν σε πλούσια θρεπτικά συστατικά – πρώιμο κομποστ μέσα σε 24 ώρες. Ο αυτόνομος μηχανικός κομποστοποιητής παρέχει 24ωρη δράση, καθώς τα μικρόβια είναι ικανά να μετατρέπουν τα οργανικά απόβλητα σε βιομάζα μέσα σε 24 ώρες και παρέχει ευελιξία στο χρήστη, καθώς μπορούν να κομποστοποιηθούν τα οργανικά και πράσινα απόβλητα οποιαδήποτε στιγμή και σε οποιοδήποτε μέρος, εφόσον ο μηχανικός κομποστοποιητής είναι μεταφερόμενος. Η συνολική δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 8.928.000,00 € συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης και του ΦΠΑ 24%.
  7. 15.500 πλαστικοί κάδοι ανακύκλωσης έντυπου χαρτιού χωρητικότητας 1.100, 2500 και 50 λίτρων. Η συνολική δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 7.313.520,00 € συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης και του ΦΠΑ 24%.
  8. 170 Κιόσκια ανακύκλωσης με συνολική δαπάνη 10.118.400,00 € συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης και του ΦΠΑ 24%.
  9. 30 «Έξυπνες» νησίδες διακριτής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων με συνολική δαπάνη 3.348.000,00 € συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης και του ΦΠΑ 24%.
  10. «Έξυπνοι» οικίσκοι διακριτής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων με συνολική δαπάνη 4.712.000,00 € συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης και του ΦΠΑ 24%.               www.ethnos.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ειδικοί κατέγραψαν 46 αρνητικές συνέπειες των social media

Νέα μελέτη προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Είναι αναμφισβήτητο ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έφεραν πολυεπίπεδες μεταβολές και μικρές αλλά και μεγάλες επαναστάσεις σε κάθε τομέα της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

«Ταφόπλακα» στις λαϊκές αγορές από τον Άδωνι!

Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο Πισσαρίδη, που οδηγεί στον αφανισμό τις μικρές επιχειρήσεις των αγροτών – παραγωγών Νέο γύρο σφοδρών αντιδράσεων προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που αλλάζει άρδην το τοπίο στις λαϊκές αγορές.

Πανσέληνος στον Κριό στις 20 Οκτωβρίου - Προβλέψεις για όλα τα ζώδια

Στις 20 Οκτωβρίου 2021, η Πανσέληνος σχηματίζεται στο ζώδιο του Κριού. Πρόκειται για ένα πύρινο φεγγάρι που έρχεται να ρίξει φως σε θέματα που αφορούν το θάρρος, τον ανταγωνισμό, την επιθετικότητα, τον αυθορμητισμό, το Εγώ μας.

Έδεσσα: «Λουκέτο» στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού

Μεγάλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα , με τα κρούσματα να πληθαίνουν διαρκώς, τους εμβολιασμούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις  αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών να αποβαίνουν σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων .

Oι κωδικοί ΟΣΔΕ ανά Περιφέρεια που δίνουν τα επιπλέον 29 μόρια στους υποψήφιους Νέους Αγρότες 2021

Η συγκεκριμένη λίστα αφορά τα 12 μόρια (μέγιστο) που προσφέρει το κριτήριο του αρχικού προσανατολισμού της γεωργικής εκμετάλλευσης σε τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας και τα 17 μόρια (μέγιστο) σύμφωνα με το κριτήριο συμβολής του επιχειρηματικού σχεδίου σε στόχους και τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας.

Ρωσία- ΝΑΤΟ: Ένα προαναγγελθέν διαζύγιο

Του Δημήτρη Λιάτσου * Τελικά ολοκληρώνεται ένα «διαζύγιο» το οποίο είχε γίνει οφθαλμοφανές από το 2015. Η Μόσχα αποφάσισε να  απαντήσει στην πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ να απελάσει οκτώ συνεργάτες της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στην έδρα του Συνασπισμού, στις Βρυξέλλες.

Παπαρδέλες με αυγοτάραχο

Υλικά (για 4 άτομα) 250 γρ. παπαρδέλες (το μεγάλο αυτό ζυμαρικό εξισορροπεί την ένταση από το αυγοτάραχο, ενώ δίνει «σώμα» στη συνταγή) 80 γρ. βούτυρο 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Διπλάσιος έρχεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ στους αγρότες με την ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με την κατανάλωση

Διπλάσιος ο λογαριασμός της ΔΕΗ που φτάνει στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με τους παραγωγούς να καλούνται να πληρώσουν ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με το ποσό που αναλογεί στην κατανάλωσή τους ακόμα και μετά την έκπτωση ενέργειας 30%.   

Γέμισαν οι πάγκοι βαφτισμένες «ελληνικές» ντομάτες και πιπεριές Φλωρίνης

Μεγάλες ποσότητες ντομάτας και πιπεριάς Φλωρίνης εισάγονται τον τελευταίο καιρό από την Αλβανία, τα Σκόπια και την Τουρκία στην ελληνική αγορά και συγκεκριμένα στις λαχαναγορές της χώρας μέσω των Τελωνείων. Αυτές οι ποσότητες από ντομάτες και πιπεριές Φλωρίνης,

Καρέ χοιρινής μπριζόλας

ΥΛΙΚΑ (για 8 μερίδες)  1 καρέ χοιρινής μπριζόλας (περίπου 4 κιλά ενωμένα) Αλάτι, πιπέρι Για την επικάλυψη 4 κ.σ. ελαιόλαδο 2 κ.σ. μέλι 2 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη