Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Είναι ώρα για πραγµατικές κυρώσεις στην Τουρκία

Πρέπει, επιτέλους, ο Ελληνας πρωθυπουργός και ο Κύπριος Πρόεδρος να δοκιµάσουν τα όπλα που τους προσφέρει η συµµετοχή τους στην ΕΕ
Η επίσκεψη του ύπατου εκπροσώπου της Ε.Ε για θέµατα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, στην Ελλάδα και την Κύπρο ήταν χωρίς αµφιβολία µια καλή εξέλιξη, υπό την έννοια ότι επισκέφθηκε τα σύνορα της Ευρώπης και το αναγνώρισε....
    

Ο Έβρος και η Κύπρος δέχονται επίθεση και, σύµφωνα µε την ανάλυση των λεγοµένων του ύπατου εκπροσώπου, η επίθεση αυτή είναι και εναντίον της Ευρώπης.
Οι δηλώσεις του χαρακτηρίστηκαν καλές, γι’ αυτό και τις κρατάµε, διότι ο στόχος πρέπει να είναι -και να απαιτούµε- να ακολουθήσουν τα έργα. Οχι µόνο λόγια.
Ο κ. Μπορέλ εξέφρασε στον Πρόεδρο της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας τη δέσµευση της Ενωµένης Ευρώπης στη συνέχιση της προάσπισης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωµάτων της Κύπρου που απειλείται από την Τουρκία.
Σε σχέση µε την τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Μπορέλ υπογράµµισε στον κ. Αναστασιάδη ότι η Ε.Ε την καταδικάζει. Παρόµοιες κουβέντες είπε και στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη. Ούτε ο κ. Αναστασιάδης ούτε ο κ. Μητσοτάκης «µάσησαν». Του περιέγραψαν µε ακρίβεια την άθλια κατάσταση που δηµιουργεί η κατοχική δύναµη για τις δύο χώρες, που είναι την ίδια στιγµή και µέλη της Ε.Ε.   
Τα λόγια είναι εύκολα, όπως µας έχει µάθει η Ιστορία. Το πρόβληµα είναι οι πράξεις, τα έργα, ιδιαίτερα όταν έρθει εκείνη η δύσκολη στιγµή, η οποία προκαλεί έναν αξιωµατούχο ή έναν οργανισµό. Και εννοώ τη στιγµή της απονενοηµένης πράξης της Τουρκίας.
Το βασικό ερώτηµα είναι πάντα το ίδιο: Τι θα πράξει στη συγκεκριµένη περίπτωση η Ε.Ε εάν η Τουρκία υλοποιήσει τις απειλές της στον Εβρο, στο Αιγαίο και στην Κύπρο; Ποιος από τους ηγέτες των κρατών-µελών και τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών µπορεί να απαντήσει; Βασανιστικό το ερώτηµα, αναµενόµενη και η απάντηση.
Δυστυχώς, και µακάρι να διαψευστώ µε πράξεις, ο Ελληνισµός δεν µπορεί να αναµένει πραγµατική βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους του. Βεβαίως, οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου µπορούν να τους προκαλέσουν µέσα στο γήπεδό τους. Πρέπει, επιτέλους, ο Ελληνας πρωθυπουργός και ο Κύπριος Πρόεδρος να δοκιµάσουν τα όπλα που τους προσφέρει η συµµετοχή τους στην Ε.Ε. Επίσης, πρέπει να αποκαλύψουν στους πολίτες ποιες χώρες-µέλη της ΕΕ είναι αυτές που αντιστέκονται στο αίτηµα για να επιβληθούν πραγµατικές κυρώσεις στην Τουρκία. Αν δεν τις επιβάλουν τώρα, πότε θα το κάνουν; Αποδείχθηκε ότι ο εκβιασµός του Ταγίπ Ερντογάν στον Εβρο, µε τη συµµετοχή «µεταναστών» σαν αυτούς που χρησιµοποιεί στη Συρία και στη Λιβύη, όταν αντιµετωπιστεί µε τον σωστό τρόπο, καταπίπτει. Η Τουρκία ηττήθηκε στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Καµία αµφιβολία επ’ αυτού. Γι’ αυτό είναι πιο επικίνδυνη και επιθετική. Είναι η κραυγή του «ηττηµένου θηρίου»... Το οποίο, όµως, θα επανέλθει και θα προσπαθήσει ξανά.
Ο κ. Μητσοτάκης, και ο κ. Αναστασιάδης φαίνεται να πιστεύουν ακόµα στην απαξιωµένη Ενωµένη Ευρώπη. Ναι, έχει πολλά όπλα εναντίον της Τουρκίας χωρίς τη χρήση βίας. Ας τα δοκιµάσει. Αλλά να επιβάλει πραγµατικές κυρώσεις. Οχι να λαµβάνει µέτρα εναντίον δύο αξιωµατούχων της εταιρείας πετρελαίων, τα οποία τα βλέπει ο «σουλτάνος» και σκάει στα γέλια...  Μιχαλης Ιγνατιου  www.ethnos.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ειδικοί κατέγραψαν 46 αρνητικές συνέπειες των social media

Νέα μελέτη προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Είναι αναμφισβήτητο ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έφεραν πολυεπίπεδες μεταβολές και μικρές αλλά και μεγάλες επαναστάσεις σε κάθε τομέα της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

«Ταφόπλακα» στις λαϊκές αγορές από τον Άδωνι!

Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο Πισσαρίδη, που οδηγεί στον αφανισμό τις μικρές επιχειρήσεις των αγροτών – παραγωγών Νέο γύρο σφοδρών αντιδράσεων προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που αλλάζει άρδην το τοπίο στις λαϊκές αγορές.

Πώς οι ανατιμήσεις αλλάζουν την αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών

Μέχρι τον Μάρτιο του 2022 εκτιμάται ότι θα διαρκέσει η επίδραση των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες, μεταφορικό και ενεργειακό κόστος στις τελικές τιμές των προϊόντων διατροφής.

Πανσέληνος στον Κριό στις 20 Οκτωβρίου - Προβλέψεις για όλα τα ζώδια

Στις 20 Οκτωβρίου 2021, η Πανσέληνος σχηματίζεται στο ζώδιο του Κριού. Πρόκειται για ένα πύρινο φεγγάρι που έρχεται να ρίξει φως σε θέματα που αφορούν το θάρρος, τον ανταγωνισμό, την επιθετικότητα, τον αυθορμητισμό, το Εγώ μας.

Oι κωδικοί ΟΣΔΕ ανά Περιφέρεια που δίνουν τα επιπλέον 29 μόρια στους υποψήφιους Νέους Αγρότες 2021

Η συγκεκριμένη λίστα αφορά τα 12 μόρια (μέγιστο) που προσφέρει το κριτήριο του αρχικού προσανατολισμού της γεωργικής εκμετάλλευσης σε τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας και τα 17 μόρια (μέγιστο) σύμφωνα με το κριτήριο συμβολής του επιχειρηματικού σχεδίου σε στόχους και τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας.

Έδεσσα: «Λουκέτο» στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού

Μεγάλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα , με τα κρούσματα να πληθαίνουν διαρκώς, τους εμβολιασμούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις  αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών να αποβαίνουν σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων .

Ρωσία- ΝΑΤΟ: Ένα προαναγγελθέν διαζύγιο

Του Δημήτρη Λιάτσου * Τελικά ολοκληρώνεται ένα «διαζύγιο» το οποίο είχε γίνει οφθαλμοφανές από το 2015. Η Μόσχα αποφάσισε να  απαντήσει στην πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ να απελάσει οκτώ συνεργάτες της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στην έδρα του Συνασπισμού, στις Βρυξέλλες.

Καρέ χοιρινής μπριζόλας

ΥΛΙΚΑ (για 8 μερίδες)  1 καρέ χοιρινής μπριζόλας (περίπου 4 κιλά ενωμένα) Αλάτι, πιπέρι Για την επικάλυψη 4 κ.σ. ελαιόλαδο 2 κ.σ. μέλι 2 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη

ΗΠΑ – Για πρώτη φορά στον κόσμο γιατροί συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο νεφρό από χοίρο

Χειρουργοί στη Νέα Υόρκη συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο – για πρώτη φορά στον κόσμο – ένα νεφρό που είχε αναπτυχθεί στο σώμα ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου. Το όργανο λειτούργησε κανονικά, κάτι που ανοίγει πιθανώς το δρόμο για μια νέα πηγή οργάνων προς μεταμόσχευση προερχόμενων από ζώα.

Διπλάσιος έρχεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ στους αγρότες με την ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με την κατανάλωση

Διπλάσιος ο λογαριασμός της ΔΕΗ που φτάνει στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με τους παραγωγούς να καλούνται να πληρώσουν ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με το ποσό που αναλογεί στην κατανάλωσή τους ακόμα και μετά την έκπτωση ενέργειας 30%.