Μισθοί για όλο το καλοκαίρι: Από 399 έως 534 ευρώ για τρεις ταχύτητες εργαζομένων

Ποιοι θα έχουν μείωση του καθαρού μισθού, ποιοι όχι, ποιοι θα λάβουν τα 534 ευρώ της ειδικής αποζημίωσης και ποιοι τα 399 του ΟΑΕΔ
Σε τρεις βασικές ταχύτητες αποδοχών εντάσσονται από χθες και για όλο το καλοκαίρι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι. Από χθες Δευτέρα 15 Ιουνίου τρέχει το οριζόντιο σχήμα «Συν – Εργασία» που μειώνει χρόνο εργασίας και
καθαρό μισθό, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί το σχήμα των αναστολών συμβάσεων εργασίας και η ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ ανά μήνα στους κλάδους του τουρισμού, πολιτισμού, αθλητισμού, μεταφορών, εστίασης. Σε ακόμη μικρότερο εισόδημα θα πρέπει να υπολογίζουν οι εποχικοί που δεν έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης, καθώς θα λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ (399,25 ευρώ ανά μήνα) για το τρίμηνο Ιούνιος – Αύγουστος.
Αναλυτικά οι 3 ταχύτητες είναι:    
  1. Εργαζόμενοι που θα τεθούν σε αναστολή σύμβασης και θα εισπράττουν ειδική αποζημίωση… αλά καρτ, ύψους έως και 534 ευρώ ανά μήνα στοχευμένα σε τουρισμό, εστίαση, πολιτισμό, αθλητισμό, μεταφορές
  2. Εργαζόμενοι που θα εντάσσονται μήνα – μήνα στον μηχανισμό «Συν – εργασία», θα έχουν μείωση καθαρού μισθού έως 16,5% (αν όχι 20%). Θα εισπράττουν στο τέλος του μήνα τον μισό καθαρό μισθό τους από τον εργοδότη και από το κράτος το πρώτο 10ήμερο του επόμενου μήνα ένα επιπλέον ποσό ως συμπλήρωμα. Το ποσό αυτό θα αναπληρώνει την απώλεια μισθού ώστε να μην χάνει 50% του μισθού του αλλά περίπου το 20%.
  3. Εποχικά εργαζόμενοι του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου που δεν έχουν δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης θα εισπράττουν για Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο το επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.
Αξίζει  να αναφερθεί πως τα δυο πρώτα εργαλεία, των αναστολών και της «Συν – Εργασίας» μπορούν να εφαρμόζονται παράλληλα εντός της ίδιας επιχείρησης για διαφορετικούς εργαζόμενους ή και διαδοχικά για τον ίδιο εργαζόμενο. Αρκεί η δήλωση του εργοδότη για ένταξη του εργαζόμενου στο «Συν – Εργασία» ώστε να λογίζεται η αναστολή της σύμβασης εργασίας του ως οριστικά ανακληθείσα από την ημερομηνία ένταξής του στον Μηχανισμό. Ο σχεδιασμός θα γίνεται ανά μήνα ανάλογα με την πορεία της επιχείρησης και τις λειτουργικές ανάγκες του επιχειρηματία. Κατ΄ εξαίρεση, για την πρώτη εφαρμογή του «Συν – Εργασία» η διαδικασία ένταξης αφορά στο χρονικό διάστημα 15/6 -30/6.        
Παρέχεται, δηλαδή, η ευελιξία στον εργοδότη να θέσει ένα μέρος του προσωπικού σε αναστολή, να διατηρήσει ένα άλλο τμήμα σε ενεργή απασχόληση και να το εντάξει στο «Συν – εργασία» για να μειώσει το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος του. Τον επόμενο μήνα μπορεί να αλλάξει τον σχεδιασμό του και να μειώσει τις αναστολές αν έχουν αυξηθεί οι λειτουργικές του ανάγκες. Όσοι μισθωτοί βγαίνουν από την αναστολή μπορούν να μπαίνουν απευθείας στο «Συν- εργασία». Οι εργαζόμενοι, ωστόσο, που ανακαλούνται οριστικά σε ενεργή απασχόληση δεν μπορούν να μπουν ξανά σε αναστολή. Στις επιχειρήσεις που επιτρέπονται οι αναστολές, το πρόγραμμα «Συν – Εργασία» μπορεί να εφαρμόζεται για μέρος ή για το σύνολο των εργαζομένων που δεν τελούν σε αναστολή. Αναστολές το καλοκαίρι επιτρέπονται:
  • έως 30/6 στις επιχειρήσεις εστίασης
  • έως 31/7 στις επιχειρήσεις τουρισμού, πολιτισμού, αθλητισμού, μεταφορών
  • έως 30/9 στα εποχικά ξενοδοχεία – καταλύματα και στα τουριστικά λεωφορεία
Η «Συν – Εργασία» εφαρμόζεται οριζόντια στις επιχειρήσεις που εμφάνισαν τους μήνες της καραντίνας μείωση τουλάχιστον 20% του κύκλου εργασιών ΦΠΑ ή των ακαθάριστων εσόδων τους εφόσον απαλλάσσονται από ΦΠΑ, σε σύγκριση με πέρσι. Η "οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας" που αντιστοιχεί στο 60% του καθαρού μισθού που χάνει ο εργαζόμενος λόγω μειωμένου ωραρίου (ο εργοδότης μειώνει τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας έως και 50%) θα καταβάλλεται εντός του πρώτου 10ημέρου κάθε επόμενου μήνα εφαρμογής του Μηχανισμού. Για τον Ιούνιο δηλαδή θα πρέπει να καταβληθεί το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου και για τον Ιούλιο το πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου.
Τα ποσά θα πιστώνονται απευθείας από το υπουργείο Εργασίας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των μισθωτών που εντάσσονται, χωρίς την μεσολάβηση του εργοδότη, ο οποίος θα πρέπει να δηλώνει το ΙΒΑΝ του λογαριασμού μισθοδοσίας του εργαζόμενου. Για την είσπραξη της οικονομικής ενίσχυσης δεν απαιτείται αίτηση / δήλωση του εργαζόμενου. Η ένταξη θα γίνεται ανά μήνα (κατ εξαίρεση για την πρώτη εφαρμογή η διαδικασία ένταξης αφορά στο διάστημα 15/6/2020-30/6/2020) και οι εργοδότες πρέπει να υποβάλλουν (η αίτηση ένταξης στο «Εργάνη» υποβάλλεται πριν την εφαρμογή του νέου μειωμένου ωραρίου εργασίας) δυο αιτήσεις :
  • μια στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ με την οποία δηλώνουν τα ακαθάριστα έσοδά τους
  • μια στην «Εργάνη» με την οποία θα αιτούνται την ένταξή τους στον Μηχανισμό  σε δύο φάσεις.

1. Συν - Εργασία

Σπαστά θα εισπράττει τον μισθό του ο εργαζόμενος που θα εντάσσεται στον μηχανισμό «Συν – Εργασία» το 4μηνο 15 Ιουνίου έως 15 Οκτωβρίου. Ειδικά για τον Ιούνιο μπορεί να ενταχθεί μόνο για 15 ημέρες (από 15/6 – 30/6). Το ίδιο ισχύει και για τον Οκτώβριο. Αντίθετα για το σύνολο του μήνα μπορεί να ενταχθεί για Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Συνεπώς, ο μισθωτός που εντάσσεται θα εισπράττει :
  • Στο τέλος του μήνα τον μειωμένο έως και 50% καθαρό μισθό του από τον εργοδότη.
  • Εντός του πρώτου 10ημέρου του επόμενου μήνα εφαρμογής του Μηχανισμού, την οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας από το κράτος.
Ο εργοδότης που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα «Συν – Εργασία» θα καταβάλει στον μισθωτό τις καθαρές αποδοχές που αντιστοιχούν στον χρόνο εργασίας του, δηλαδή τις καθαρές αποδοχές του ονομαστικού του μισθού μειωμένες έως και 50%. Το κράτος θα καταβάλλει απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου εργαζόμενου το 60% επί των μειωμένων καθαρών αποδοχών που αντιστοιχούν στις ώρες που δεν παρέχεται εργασία.     
Εντός των τριών πρώτων ημερών του επόμενου μήνα από τον μήνα εφαρμογής του Μηχανισμού οι εργοδότες υποχρεούνται να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στο «Εργάνη», με την οποία δηλώνουν: τις μηνιαίες μικτές και καθαρές αποδοχές των εργαζομένων, τις καταβαλλόμενες αποδοχές κατά το μήνα ένταξής τους με βάση τις μειωμένες ώρες εργασίας, τον τραπεζικό λογαριασμό ΙΒΑΝ και την τράπεζα πληρωμής μισθοδοσίας του δικαιούχου-εργαζομένου. Με βάση αυτή την δήλωση, οι εργαζόμενοι θα εισπράττουν στη συνέχεια από το υπουργείο Εργασίας την συμπλήρωση του μισθού τους.
Ο καθαρός κατώτατος μισθός, που διαμορφώνεται στα 550 ευρώ μετά την μείωση των εισφορών που ισχύει από 1η Ιουνίου, λειτουργεί ως δίχτυ ασφαλείας, καθώς σε περίπτωση που οι καθαρές αποδοχές μετά την αθροιστική συμμετοχή κράτους και εργοδότη υπολείπονται του καθαρού κατώτατου μισθού ή ημερομισθίου, η διαφορά αναπληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Με τον μηχανισμό αυτό, λόγω και των μειωμένων φόρων, η συνολική αναπλήρωση του εισοδήματος κυμαίνεται – σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας – από 83,5% έως 100% του καθαρού μισθού. Η μέγιστη μείωση κυμαίνεται στο 16,5% και αφορά μισθούς της τάξης των 1.000 και 1.200 ευρώ μεικτά. Αντίθετα, το σύνολο των αποδοχών τους διασώζουν όσοι εισπράττουν τον κατώτατο, ενώ μικρές απώλειες θα καταγράψουν όσοι κινούνται στην ίδια περιοχή. Η απώλεια κινείται στο 7% για μεικτούς μισθούς της τάξης των 700 ευρώ. Το όφελος για την επιχείρηση είναι 34,1%.
Οι επιχειρήσεις προβαίνουν μονομερώς σε μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας έως 50% είτε για μέρος, είτε για το σύνολο των εργαζομένων τους, ανάλογα με τις λειτουργικές τους ανάγκες χωρίς  περιορισμό ως προς τον τρόπο μείωσης του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας. Για παράδειγμα ένας μισθωτός που απασχολείται 5ήμερο 8ωρο και εργάζεται 40 ώρες την εβδομάδα, θα μπορούσε να εργαστεί 5ήμερο 4ωρο – μείωση 50% ή 3ήμερο 8ωρο – μείωση 40%. Η μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας δεν επιφέρει μετατροπή της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται στον Μηχανισμό.
Η δήλωση/αίτηση ένταξης του εργοδότη στο «Εργάνη» υποβάλλεται εκ των προτέρων και το αργότερο πριν την εφαρμογή του νέου μειωμένου ωραρίου εργασίας. Η ένταξη θα γίνεται μήνα – μήνα μέσα στο 4μηνο από 15/06 έως 15/10. Κατ' εξαίρεση και ειδικά για την πρώτη εφαρμογή του Μηχανισμού η διαδικασία ένταξης αφορά στο χρονικό διάστημα 15/6/2020 - 30/6/2020. Οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν καλούνται ανά μήνα να προαναγγέλλουν το διάστημα για το μήνα για τον οποίο θα κάνουν χρήση της ρύθμισης στο ειδικό έντυπο "ΑΙΤΗΣΗ/ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»".
Προσοχή όμως, σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης από την ΑΑΔΕ λόγω μη πλήρωσης των εν λόγω κριτηρίων, τότε η αίτηση θεωρείται ως μη γενόμενη και οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να καταβάλουν πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους που απασχολήθηκαν με μειωμένο ωράριο. Η διασταύρωση των οικονομικών – φορολογικών στοιχείων και ο έλεγχος από την ΑΑΔΕ για το εάν ο αιτών εργοδότης πληροί ή όχι τις προϋποθέσεις ένταξης πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση της Α' φάσης υποβολής της αίτησης/δήλωσης στο «Εργάνη» από τις επιχειρήσεις και κατόπιν της αποστολής των σχετικών αρχείων από το «Εργάνη» στην ΑΑΔΕ. Συνεπώς οι εργοδότες μπορεί να δηλώσουν αρχικά τους εργαζόμενους που θέλουν να εντάξουν στο «Συν – Εργασία», αλλά αν δεν καταφέρουν να ενταχθούν στην επιδότηση, τότε θα πρέπει να πληρώσουν κανονικά τους μισθωτούς ακόμη κι αν αυτοί έχουν ήδη εργαστεί με μειωμένο ωράριο.    www.ethnos.gr

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα ποτάμια της Ευρυτανίας: Ο Αχελώος, ο Αγραφιώτης και ο Ταυρωπός

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Νοεμβρίου 2022 με βάση το δεκαήμερο της γέννησης σας

Δραματική υποχώρηση έως 40% στην αγοραστική δύναμη...

Ανεργία στην Ελλάδα: Δραματικά τα ποσοστά για τους νέους

Γερμανική κατάρρευση: Η Uniper ανακοίνωσε ζημιές 40 δισ. ευρώ – Την ακολουθούν στην άβυσσο άλλες… 375 εταιρείες

«Φωτιά» η τιμή στο ψωμί - Είδος πολυτελείας και η φέτα

«Καίνε» τα επιτόκια των δανείων – Παγωμένα των καταθέσεων

Καίγεται επί 14 μέρες το βουνό στη Ροδόπη, αλλά το κράτος απουσιάζει...Έχει λήξει, λένε, η αντιπυρική περίοδος

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων