Οι οινοποιοί της Γαλλίας μετατρέπουν το αδιάθετο κρασί σε απολυμαντικό χεριών

Νέα εποχή για το περίφημο γαλλικό κρασί καθώς οινοποιεία στη Γαλλία εξουσιοδοτήθηκαν να συλλέξουν 200 εκατ. λίτρα αδιάθετου κρασιού προκειμένου να το μετατρέψουν σε απολυμαντικό χεριών.
Οι Γάλλοι οινοπαραγωγοί πρόκειται να μετατρέψουν το αδιάθετο κρασί σε τζελ χεριών και αιθανόλη για να υπάρχει διαθέσιμος χώρος για τη φετινή παραγωγή, ανέφερε ο γεωργικός οργανισμός της χώρας.

Η κυβερνητική υπηρεσία της FranceAgriMer είπε ότι περίπου 300 εκατ. λίτρα χρειάζονταν απόσταξη, καθώς υπήρξαν πολύ λιγότερες πωλήσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης του κοροναϊού.
Οι οινοποιοί έχουν πληγεί από το κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων στη Γαλλία και στο εξωτερικό. Οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά το ήμισυ αφότου η κυβέρνηση Τραμπ εισήγαγε το 25% τον περασμένο Οκτώβριο και οι αριθμοί στις πωλήσεις έπεσαν κατακόρυφα μετά το ξέσπασμα του Covid-19.
Η FranceAgriMer είπε ότι από την Παρασκευή, 33 αποστακτήρια έχουν εξουσιοδοτηθεί να συλλέξουν 200 εκατομμύρια λίτρα αδιάθετου κρασιού για να το μετατρέψουν σε αιθανόλη ή υδρο-αλκοολικό τζελ προκειμένου να ελευθερωθεί χώρος στα κελάρια των αμπελώνων για τη φετινή παραγωγή.
Το εξαιρετικό αυτό μέτρο έχει εγκριθεί από τις Βρυξέλλες και η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει την απόσταξη, πρόσθεσε ο οργανισμός.
Οι οινοποιοί έχουν έως τις 19 Ιουνίου για να υποβάλουν αίτηση για το πρόγραμμα και να δηλώσουν πόσο κρασί επιθυμούν να μετατρέψουν. Θα καταβληθούν 78 ευρώ ανά εκατόλιτρο για ονομαστικό κρασί που συνδέεται με μια συγκεκριμένη περιοχή και 58 για μη ονομαστικό. Η αλκοόλη που παράγεται μέσω της διαδικασίας απόσταξης θα χρησιμοποιηθεί από τη βιομηχανία φαρμακευτικών προϊόντων και καλλυντικών και για την παραγωγή τζελ απολύμανσης χεριών.
Ο Didier Josso, επικεφαλής του κλάδου κρασιού της FranceAgriMer, δήλωσε: «Το αποσταγμένο κρασί δεν θα χρησιμοποιηθεί σε καμία περίπτωση για την παραγωγή αλκοολούχων ποτών».
Πρόσθεσε δε πως «Πιθανότατα θα χρειαστεί και η αποθήκευση αιθανόλης, αλλά η ποσότητα θα είναι λιγότερο σημαντική από ό, τι για το κρασί.»
Περίπου 500 οινοποιοί της Βουργουνδίας έχουν δωρίσει 3.000 μπουκάλια, για δημοπρασία για την υποστήριξη του νοσοκομείου της περιοχής. Ο πρώτος πλειστηριασμός θα πραγματοποιηθεί στις 13 Ιουνίου.
Οι οινοποιοί της Βουργουνδίας λένε ότι έχουν λιγότερα αποθέματα από τους ομολόγους τους στο Μπορντό, αλλά πολλοί είχαν μια μόνο πλήρη συγκομιδή σταφυλιών τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Τα αμπέλια τους υπέστησαν ζημιές από χαλάζι το 2016, από τον παγετό το 2017 και παγετό αλλά και ξηρασία το 2019.
Η περιοχή της Σαμπάνιας έχει πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση του κορoναϊού αναφέροντας μειώσεις στις εβδομαδιαίες πωλήσεις έως και 64% κατά τη διάρκεια του lockdown σε σύγκριση με πέρυσι.
Οι οινοποιοί της Ιταλίας είναι επίσης έτοιμοι να μετατρέψουν τα προϊόντα τους σε απολυμαντικό τζελ.
Τον Μάιο, η αγροτική ένωση Confagricoltura ζήτησε από την κυβέρνηση άδεια και χρηματοδότηση. Ο σύλλογος στοχεύει στη συλλογή περίπου 1,5 εκατομμυρίου και 2 εκατολίτρων αδιάθετου κρασιού και τη μετατροπή του σε απολυμαντικό χεριών.
Η διαδικασία απαιτεί υπουργικό διάταγμα, το οποίο η Confagricoltura ελπίζει ότι θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος αυτού του μήνα.
Εάν δεν χρησιμοποιηθεί το κρασί που είναι εφοδιασμένο σε κελάρια, ο τομέας αντιμετωπίζει την πρόκληση να βρει χώρο για κρασί που παράγεται μετά τη συγκομιδή του φθινοπώρου.
Στην Ισπανία, η εταιρεία Sherry González-Byass κατασκευάζει 5.000 λίτρα τζελ για τα νοσοκομεία, τα κέντρα φροντίδας και τα κέντρα του Ερυθρού Σταυρού.
Πηγή: Guardian