Τάρτα φράουλα

ΥΛΙΚΑ  (για 8-10 μερίδες)
Για τη βάση
180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. βούτυρο αγελάδος, κομμένο σε μικρούς κύβους + λίγο ακόμη για την ταρτιέρα
Ελάχιστο αλάτι
1 κάψουλα βανίλιας (βανιλίνη)
30 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κρόκος αβγού
1-2 κ.σ. νερό
1 ασπράδι αβγού

Για την κρέμα
400 γρ. μασκαρπόνε (κρεμώδες ιταλικό τυρί)
80 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
3 φράουλες πολτοποιημένες
Για το γαρνίρισμα
200 γρ. φράουλες μικρές
Ζάχαρη άχνη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάση: Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το βούτυρο, το αλάτι, τη βανίλια και την άχνη και τα τρίβουμε με τα δάχτυλά μας ώστε να γίνουν μια ζύμη που να μοιάζει με ψίχουλα. Προσθέτουμε τον κρόκο και το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη. Την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 45-60 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βάζουμε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας και την ανοίγουμε με έναν πλάστη σε κυκλικό φύλλο. Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα μεσαίου μεγέθους και βάζουμε μέσα τη ζύμη. Την πιέζουμε με τα χέρια ώστε να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα. Κόβουμε με ένα μαχαίρι όση ζύμη εξέχει από την ταρτιέρα. Βάζουμε από πάνω ένα φύλλο λαδόκολλας. Γεμίζουμε την ταρτιέρα με ωμά όσπρια ή ρύζι. Αυτό το κάνουμε για να μην φουσκώσει η ζύμη στο ψήσιμο. Ψήνουμε για 20 λεπτά.  Αφαιρούμε τη λαδόκολλα μαζί με τα όσπρια ή το ρύζι και αλείφουμε τη βάση με λίγο ασπράδι για να στεγανοποιηθεί. Την ξαναψήνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα. Την αφήνουμε να κρυώσει.
Κρέμα: Χτυπάμε, στο μίξερ για 1 λεπτό, σε χαμηλή ταχύτητα, το μασκαρπόνε με το γιαούρτι, την άχνη και τις φράουλες. Απλώνουμε την κρέμα πάνω στη βάση ώστε να είναι παντού ομοιόμορφη και διακοσμούμε με τις φράουλες. Αχνίζουμε από πάνω λίγο πριν σερβίρουμε.          www.in.gr