Αδυνάτισμα: Αυτή είναι η νέα δροσερή τάση στα ροφήματα

Μας δροσίζουν, µας ενυδατώνουν, µας δίνουν βιταµίνες, δεν µας παχαίνουν και µπορούµε να τα ετοιµάσουµε πολύ γρήγορα. Το αρωµατικό νερό είναι πράγµατι µια πολύ καλή ιδέα για να ξεδιψάσουµε, χωρίς να πάρουµε θερµίδες όταν δεν θέλουµε να πιούµε σκέτο νερό.

Πώς να τα ετοιμάσουμε      

Η αλήθεια είναι ότι μπορούμε να κάνουμε το νερό μας πιο εύγευστο με φρούτα και φρέσκα αρωματικά, αλλά και με λαχανικά.
Γεμίζουμε μια κανάτα ή τα ποτήρια μας με δροσερό νερό και ρίχνουμε μέσα τα αγαπημένα μας φρούτα και βότανα. Τα βυθίζουμε σε μια κανάτα νερό και τη βάζουμε στο ψυγείο. Τα αφήνουμε λίγες ώρες, 3-5, για να αρωματίσουν το νερό μας, το απολαμβάνουμε έτσι δροσερό από το ψυγείο ή προσθέτουμε και πάγο. Δεν το αφήνουμε παραπάνω από μία ημέρα στο ψυγείο.
Οι συνδυασμοί που μπορούμε να κάνουμε είναι πάρα πολλοί. Δεν έχουμε λοιπόν παρά να βάλουμε τη φαντασία μας να δουλέψει. Αν θέλετε κάτι χωνευτικό μπορείτε να τα ετοιμάσετε και με ανθρακούχο νερό (χωρίς ζάχαρη).

Μερικές ιδέες


Αρωματικά νερά με φρούτα


Νερό με…
Φέτες εσπεριδοειδών (π.χ. σαγκουίνι, λεμόνι, γκρέιπ φρουτ) και μέντα
Λεμόνι, μύρτιλα και δυόσμο
Μούρα και αμπαρόριζα
Φράουλες, δυόσμο και λίγες σταγόνες λάιμ
Φράουλες, δυόσμο και φέτες λάιμ
Φέτες μήλου, ξυλάκια κανέλας και φέτες λεμονιού
Φέτες ροδάκινο, σταγόνες πορτοκάλι και λεμόνι
Φέτες καρπούζι, σταγόνες λεμόνι και μέντα
Ακτινίδιο, δυόσμο και φέτες λάιμ

Αρωματικά νερά με λαχανικά


Νερό με…
Φέτες αγγουριού, λίγες σταγόνες λεμόνι, φέτες λάιμ και ελάχιστο αλάτι
Σέλερι με φύλλα μαϊντανού και λεμόνι
Φέτες αγγουριού, σταγόνες λεμόνι και λίγο τριμμένο τζίντζερ

Νερό: Πόσο καλό μας κάνει


Το νερό βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Η εφίδρωση που οδηγεί στην εξάτμιση του νερού από την επιφάνεια του δέρματος δροσίζει το σώμα πολύ αποτελεσματικά. Ετσι, η θερμοκρασία του σώματος διατηρείται σταθερή, παρά τα υψηλά παραγόμενα οργανικά θερμικά φορτία λόγω άσκησης ή/και λόγω εξωτερικών υψηλών θερμοκρασιών. Ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, τη σωματική δραστηριότητα και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, οι ανάγκες του οργανισμού σε νερό διαφοροποιούνται.
Η γενική σύσταση για την επαρκή ημερήσια πρόσληψη υγρών, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), είναι 2 L για τις ενήλικες γυναίκες και 2,5 L για τους ενήλικους άνδρες. Πέρα όμως από τον καταλυτικό του ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, το νερό θεωρείται «σύμμαχος» και στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Το νερό βέβαια, δεν έχει κάποια μαγική ιδιότητα αδυνατίσματος. Εχει σίγουρα όμως την ιδιότητα να επιφέρει το αίσθημα κορεσμού.
Παράλληλα, αποτρέπει την εμφάνιση δίψας όπου συχνά την μπερδεύουμε με την πείνα και αρχίζουμε το τσιμπολόγημα. Επομένως η κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να περιορίσει τις ξαφνικές λιγούρες και κατ’ επέκταση να οδηγήσει σε μειωμένη κατανάλωση θερμίδων.
Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, η καλή ενυδάτωση του οργανισμού είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική λειτουργία του μεταβολισμού. Ακόμη, βοηθά και στην πρόληψη και αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, η οποία συχνά δυσκολεύει την προσπάθεια απώλειας βάρους.
Με άλλα λόγια, η επαρκής κατανάλωση νερού αποτελεί σημαντικό κομμάτι μιας ισορροπημένης δίαιτας και θα πρέπει να επιδιώκεται σε καθημερινή βάση, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι μπορεί από μόνη της να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.           www.in.gr