ΛΑΡΚΟ: Τα υπέρογκα πρόστιμα που «τρέχουν» και ο γόρδιος δεσμός της ιδιωτικοποίησης

Ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΓΔΕΕ) βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα, καθώς εκεί συζητείται η προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Ελλάδας για να διαπιστώσει την παράβαση και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την μη πληρωμή του προστίμου για τη ΛΑΡΚΟ.   Υπενθυμίζεται ότι το πρόστιμο των 135 εκατ. ευρώ επιβλήθηκε το 2017 για κρατική ενίσχυση προς τη ΛΑΡΚΟ και από τότε τρέχουν ημερήσια πρόστιμα χιλιάδων ευρώ για τη μη καταβολή του.

Μόνη ελπίδα για την αποφυγή των υψηλών προστίμων, η επιτυχής ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης που είναι σε εξέλιξη, ώστε να ακολουθήσει διαγραφή του κατά το πρότυπο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Ομως ο γόρδιος δεσμός των προβλημάτων της ΛΑΡΚΟ δεν κάνει εύκολο το εγχείρημα.

Το ΤΑΙΠΕΔ και ο Ειδικός Διαχειριστής έχουν τρέξει μέσα σε ενάμιση χρόνο τις διαδικασίες για τους δύο διαγωνισμούς παραχώρησης των περιουσιακών στοιχείων της βιομηχανίας σιδηρονικελίου, όμως ακόμη δεν έχει οριστεί η ημερομηνία για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών.

Ποια είναι τα «αγκάθια» των συμβάσεων

Τα τελικά κείμενα των συμβάσεων βρίσκονται εδώ και μήνες σε φάση διαπραγματεύσεων μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και ενδιαφερομένων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα μιας συμφωνίας. Στα προβλήματα που επιχειρούν να λύσουν είναι τα περιβαλλοντικά πρόστιμα, τα εργασιακά και το πώς θα μοιραστούν τα περιουσιακά στοιχεία αν οι πλειοδότες των δύο διαγωνισμών είναι διαφορετικοί.

Σημειώνεται ότι οι ίδιοι τρεις ενδιαφερόμενοι έχουν κατέβει και στους δύο διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ και του Ειδικού Διαχειριστή, οι οποίοι τρέχουν παράλληλα.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος διαγωνισμός που διενεργεί ο Ειδικός Διαχειριστής αφορά στη μεταβίβαση των μεταλλείων Ευβοίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας (περιοχή Αγ. Ιωάννης) και Καστοριάς, αποθέματα μεταλλευμάτων, υποπροϊόντων και ανακυκλώσιμων υλικών καθώς και αγροτεμαχίων.

Ο δεύτερος διαγωνισμός του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων αφορά στη μακροχρόνια μίσθωση του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ και των μεταλλείων στη Λάρυμνα και το Λούτσι. Πρόκειται για εγκαταστάσεις και μεταλλευτικά δικαιώματα που ανήκουν στο δημόσιο.

Οι τρεις διεκδικητές στους διαγωνισμούς είναι η Mytilineos, η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και AD Holdings AG, και η ιρλανδική εταιρεία Commodity & Mining Insight Ireland Ltd.

Η συζήτηση στο ΓΔΔΕ

Βάσει της πρότασης της Επιτροπής, το συνολικό ύψος του κατ’ αποκοπήν ποσού που πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι κατώτερο ενός ελάχιστου ποσού, το οποίο, για το εν λόγω κράτος μέλος, καθορίζεται σε 135,8 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, η Επιτροπή ζητεί από το Δικαστήριο να υποχρεώσει τη χώρα μας να καταβάλει αφενός, χρηματική ποινή ύψους 26.697,89 ευρώ ημερησίως από τη δημοσίευση της απόφασης.

Η ελληνική πλευρά και η ΛΑΡΚΟ έχουν προσφύγει αμφισβητώντας ότι τα 30 εκατ. από τα συνολικά 136 εκατ. ευρώ αφορούν παράνομες κρατικές ενισχύσεις (εγγύηση του ελληνικού δημοσίου σε δάνειο της Αγροτικής Τράπεζας προς τη βιομηχανία).

Η Ελλάδα έχει κάνει υπόμνημα αντίκρουσης με το οποίο ζητεί από το Δικαστήριο να απορρίψει την προσφυγή και, επίσης, υποστηρίζει ότι οι χρηματικές κυρώσεις που προτείνει η Επιτροπή δεν είναι δικαιολογημένες και δεν έχουν αναλογικό χαρακτήρα.

Προτείνει άλλο τρόπο υπολογισμού τους, όχι με βάση του ΑΕΠ, αλλά με βάση το κριτήριο που θέσπισε η Επιτροπή στην ανακοίνωση του 2019, το οποίο βασίζεται στον αριθμό των εδρών στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.           www.imerisia.gr

 

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΙΝΚΑ: Ενσωματώνουν τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής στην κιλοβατώρα για να μην μπορούμε να κάνουμε αγωγές

Εσείς γνωρίζετε τις βασικές ανάγκες ενός σκύλου...

Άρθρο κόλαφος του Hugo Dixon στο Reuters: Ήρθε η ώρα να ανησυχήσουμε ξανά για την Ελλάδα

Ρωσικό δημοσίευμα: Η Τουρκία εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ για να χτυπήσει την Ελλάδα

Για εισαγωγές πρόβειου γάλακτος από την Ιταλία κάνει λόγο ο κλάδος

Ποιος πλανήτης κυβερνά το ζώδιό σου και τι ρόλο παίζουν οι άλλοι πλανήτες στο ωροσκόπιό σου...

ζώδια Η Αφροδίτη σε τρίγωνο με τον Ουρανό

Ποια αθλήματα παρατείνουν τη ζωή περισσότερο

Σούπερ Μάρκετ: Όλα για να σωθεί η κερδοφορία

Ο μέγας μύθος της ακυβερνησίας...

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων