Οργιάζει η αλλαγή ταυτότητας σε μήλα εισαγωγής από Βαλκάνια, ακόμα και… συνεταιρισμοί σφραγίδες στο έργο

Οι καταγγελίες για κυκλώµατα που νέµονται, µε αθέµιτους όρους, ένα σηµαντικό κοµµάτι της αγοράς, αλλά και των εξαγωγών, έχουν φτάσει µέχρι και στην πλατεία Βάθη, όπως πληροφορείται η Agrenda, αλλά εις µάτην. Οι επιτήδειοι συνεχίζουν ακάθεκτοι την παράνοµη δράση τους κάτω από τη µύτη των ελεγκτικών Αρχών και το µάρµαρο καλούνται να το πληρώσουν όσοι δρουν νόµιµα στην αλυσίδα αξίας του προϊόντος,

αλλά και η ίδια η φήµη του ελληνικού µήλου που υπονοµεύεται.

Το πρόβληµα αν και δεν είναι τωρινό, καθώς ανάλογα κρούσµατα, µε µήλα από γειτονικές τρίτες χώρες, που «βαφτίζονταν» στο δρόµο ως ελληνικά, είχαµε και στα προηγούµενα χρόνια, ωστόσο φέτος το κακό φαίνεται να έχει παραγίνει.

«Πολλές ποσότητες µήλων που εισάγουµε από τη Βόρεια Μακεδονία είναι αλβανικής παραγωγής. Περνάνε από την Αλβανία στα Σκόπια σε µικρά φορτηγά αυτοκίνητα, της τάξης των 2 έως το πολύ 5 τόνων και στη συνέχεια εισάγονται στην Ελλάδα από τους επιτήδειους, οι οποίοι συνήθως κρύβονται πίσω από κάποιον συνεταιρισµό σφραγίδα. Όταν έρχεται η ώρα για να τα τυποποιήσουν, τα βαφτίζουν ελληνικά και τα προορίζουν τόσο για την εγχώρια αγορά, όσο και για εξαγωγές», είπε στην εφηµερίδα Agrenda ο πρόεδρος της ΓΕΟΚ ΑΕ, ∆ήµος Μωυσίδης.

Όπως καταγγέλλει ο ίδιος, η πλειονότητα των µήλων που εισάγουν τα κυκλώµατα και τα «βαφτίζουν» ελληνικά αφορούν κόκκινες ποικιλίες, ενώ στο σύνολό τους καλλιεργούνται χωρίς να ακολουθούνται κάποια πρότυπα διασφάλισης ποιότητας, όπως αυτά που είναι υποχρεωµένοι να εφαρµόζουν οι Έλληνες και οι υπόλοιποι ευρωπαίοι παραγωγοί, µε συνέπεια πολλές φορές να εµφανίζουν υπολειµµατικότητα σε χηµικά από σκευάσµατα που στην Ευρώπη είναι απαγορευµένα από χρόνια. Πέρα από τον ενδεχόµενο κίνδυνο για τη δηµόσια υγεία, σύµφωνα µε τον κ. Μωυσίδη, µεγάλο πρόβληµα από τις παράνοµες ελληνοποιήσεις µήλων, υπάρχει και από οικονοµική σκοπιά και ακουµπά από τον απλό παραγωγό, µέχρι και τους διακινητές, ιδιώτες και οργανώσεις.

«Στην ουσία αντιµετωπίζουµε αθέµιτο ανταγωνισµό, διότι το κόστος παραγωγής στις γειτονικές χώρες είναι πολύ χαµηλότερο από ό,τι το δικό µας, µε αποτέλεσµα να µπορούν να πωλούν φθηνότερα και να µας εκτοπίζουν από το ράφι στην εγχώρια αγορά. Ακόµη µεγαλύτερη, όµως, είναι η επίπτωση στις εξαγωγές. ∆ιότι αν επιχειρούσαν εξαγωγές στην Αίγυπτο, για παράδειγµα, κατευθείαν από την Αλβανία ή τη Βόρεια Μακεδονία, επειδή πρόκειται για τρίτες χώρες θα επιβαρυνόταν µε δασµό 35 λεπτά στο κιλό. Τώρα µε την ελληνοποίησή τους, πληρώνουν έναν γενικό φόρο στην εισαγωγή και εξάγουν χωρίς δασµούς, διότι ως χώρα η Ελλάδα έχει υπογράψει σχετική συµφωνία µε την Αίγυπτο. Αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι µπορούν να είναι φθηνότεροι µέχρι και 20 λεπτά από ό,τι πουλάµε οι υπόλοιποι. Το χάσµα είναι µεγάλο για να καλυφθεί» εξηγεί ο κ. Μωυσίδης, ο οποίος έχει κάνει και συγκεκριµένες καταγγελίες στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, αλλά για την ώρα τουλάχιστον, δεν έχουν υπάρξει αποτελέσµατα.

Ρίχνουν τις τιµές

Έξαλλος µε τη µεγάλη διάσταση που έχει λάβει η «φάµπρικα» των ελληνοποιήσεων, ο πρόεδρος της Οµάδας Παραγωγών Άρνισσας, Κοσµάς Παπαδόπουλος. «Υπάρχουν επιτήδειοι που φέρνουν µήλα από την Αλβανία και τα πουλάνε σαν ελληνικά, όχι µόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Αίγυπτο και την Ιορδανία», ανέφερε ο ίδιος προσθέτοντας πως «στέλνουν µε 20 λεπτά χαµηλότερη τιµή και µετά οι πελάτες µας απαιτούν να µειώσουµε και εµείς τις τιµές µας, µε το επιχείρηµα πως κι αυτά είναι ελληνικά».                        https://www.agronews.gr/