Ρεβύθια με κοκάρι και λιαστή ντομάτα

ΥΛΙΚΑ για 4 – 6 μερίδες

½ κιλό ρεβύθια

100 γρ. λιαστή ντομάτα

1 κιλό κοκάρι

6 μεγάλα καρότα κομμένα σε μπαστουνάκια

½ λίτρο λευκό κρασί

1 κουτ. γλυκού ζάχαρη

1 ποτ. κρασιού ελαιόλαδο (για το σοτάρισμα και το φαγητό)

1 πρέζα μπαχάρι σκόνη

1 πρέζα κόλιανδρο σκόνη

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

½ ματσάκι φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένο (προαιρετικά για το σερβίρισμα)

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σε μια λεκάνη, μουλιάζουμε τα ρεβύθια αποβραδίς. Αποβραδίς μουλιάζουμε επίσης τη λιαστή ντομάτα σε ένα ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο – το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε για την μαγείρεμα την επόμενη μέρα.

Το επόμενο πρωί, σουρώνουμε τα ρεβύθια και τα πλένουμε. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα τα βράζουμε σε άφθονο νερό μέχρι να είναι σχεδόν έτοιμα, μέχρι να κρατάνε ελάχιστα. Τα σουρώνουμε αλλά κρατάμε 2-4 ποτήρια από το νερό της κατσαρόλας.

Σε βαθύ τηγάνι, σοτάρουμε σε λίγο λάδι τα καρότα και το κοκάρι μέχρι να χρυσίσει. Σβήνουμε με το κρασί, ρίχνουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε το φαγητό να πιει όλα του τα υγρά.

Όταν απορροφηθούν τα υγρά, μεταφέρουμε το κοκάρι σε μια μικρή γάστρα ή σε ένα βαθύ τηγάνι, ανακατεύουμε με τα ρεβύθια, ψιλοκόβουμε μέσα τη λιαστή ντομάτα και προσθέτουμε το δυόσμο, τα μπαχαρικά και αλατοπίπερο. Προσθέτουμε, επίσης, 2 ποτήρια από το νερό που έβρασαν τα ρεβύθια και το υπόλοιπο λάδι. Αν χρησιμοποιήσουμε ταψί το κλείνουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Βάζουμε το ταψί ή την γάστρα στον φούρνο και ψήνουμε στους 140-160ο για περίπου 1 ώρα για να ενοποιηθεί το φαγητό. Ελέγχουμε ενδιάμεσα τα υγρά κι αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό ή κρασί. Σερβίρουμε και προαιρετικά πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο δυόσμο.                                 https://www.tovima.gr