ΕΛΣΤΑΤ: Νέα μείωση 8% στα εισοδήματα των νοικοκυριών

Μείωση της τάξης του 8% σημείωσαν τα εισοδήματα των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά (ΜΚΙΕΝ) το γ' τρίμηνο του 2013, από τα 33 δισ. ευρώ σε 30,4 δισ. ευρώ, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.
 
Η μείωση των εισοδημάτων οφείλεται κυρίως στη μείωση κατά 9,9% των αποδοχών των εργαζομένων και στην μείωση κατά 8,2% των κοινωνικών παροχών που λαμβάνουν τα νοικοκυριά.
 
Η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά, μειώθηκε κατά 10,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, από 36,1 δισ. ευρώ σε 32,4 δισ. ευρώ.
 
Το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών και των ΜΚΙΕΝ, που ορίζεται ως η ακαθάριστη αποταμίευση προς το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα, ήταν -6,7% κατά το τρίτο τρίμηνο του 2013, σε σύγκριση με -9,3% το τρίτο τρίμηνο του 2012.
 
Πλεόνασμα ύψους 2,6 δισ. Ευρώ καταγράφηκε στο εξωτερικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών το γ' τρίμηνο έναντι πλεονάσματος 1,8 δισ. ευρώ που είχε καταγραφεί το γ' τρίμηνο του 2012.
 
Την ίδια στιγμή η συνολική οικονομία παρουσίασε καθαρή χορήγηση δανείων 5,7 δισ. ευρώ σε σχέση με το εξωτερικό, σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2012 που η καθαρή χορήγηση δανείων ανέρχονταν σε 2,9 δισ. ευρώ, εξαιτίας του πλεονάσματος στο εξωτερικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών και της αύξησης των καθαρών εισοδημάτων και των (τρεχουσών και κεφαλαιακών) μεταβιβάσεων που λαμβάνονται από το εξωτερικό.
 
Οι καθαρές δανειακές ανάγκες της κυβέρνησης κατά το τρίτο τρίμηνο του 2013 ανέρχονταν σε 1,2 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2012 που ήταν 6,4 δισ. ευρώ.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr