Ευρωεκλογές ίσον βουλευτικές;

Του Γιώργου Δελαστίκ
Προσβλητικότατος απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά προσωπικά ήταν ο Βρετανός ευρωβουλευτής Νάιτζελ Φάρατζ: «Δεν κυβερνάτε εσείς την Ελλάδα! Η τρόικα κυβερνά! Το κόμμα σας ονομάζεται ''Νέα Δημοκρατία'', αλλά θα πρέπει να το μετονομάσετε σε... ''Μη Δημοκρατία'', γιατί η Ελλάδα βρίσκεται πλέον υπό ξένη κατοχή!» του είπε μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο την Τετάρτη.
Εφιαλτική πραγματικά αποδείχθηκε για τον πρωθυπουργό...
η «πανηγυρική» συνεδρίαση του σώματος με αφορμή την ανάληψη της εξάμηνης προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα. Ο Φάρατζ δεν είναι κάποιος περιθωριακός ευρωβουλευτής. Το Κόμμα Ανεξαρτησίας, του οποίου ηγείται, είχε πάρει 17% (!) στις ευρωεκλογές του 2009 και όλα δείχνουν ότι φέτος θα ξεπεράσει το 20% - η τελευταία δημοσκόπηση το δείχνει να ξεπερνά το 25%.
Ανηλεές σφυροκόπημα και από τον ηγέτη της σοσιαλιστικής ομάδας: «Η τρόικα πρέπει να καταργηθεί. Πολλές από τις απαιτήσεις της τρόικας είναι απαράδεκτες και καταστρέφουν τον κοινωνικό ιστό της χώρας» διακήρυξε ξερά ο Αυστριακός Χάνες Σβόμποντα, απαντώντας έτσι στο λεχθέν υπό του Σαμαρά ότι «η κυβέρνηση δουλεύει με την τρόικα 18 μήνες και έχει πετύχει πολλούς στόχους του προγράμματος».
Εσχατο όριο επιβίωσης της κυβέρνησής του, παραδέχθηκε έμμεσα ο πρωθυπουργός, είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2015. Σε ένα χρόνο και κάτι από τώρα. Μιλώντας στους ευρωβουλευτές, προσπάθησε να... τρομάξει τον ΣΥΡΙΖΑ. «Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν ώστε οι εκλογές να γίνουν το 2016» είπε. «Αν δεν θέλουν να υπάρξει εκλογή ενός υπερκομματικού προσώπου και θέλουν να προχωρήσουμε σε εκλογές, ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις πολιτικές του ευθύνες» υπογράμμισε με στόμφο.
Προκάλεσε τον Τσίπρα δηλαδή να «αναλάβει την πολιτική ευθύνη» να προκαλέσει πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα κάνουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ... πρωθυπουργό και θα του δώσουν επιπροσθέτως τη δυνατότητα να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας όποιον θέλει αυτός! Μα υπάρχει οποιοσδήποτε πολιτικός που δεν θα ήταν πανευτυχής να αναλάβει τέτοια... «ευθύνη» που λέει ο Αντώνης Σαμαράς; Βεβαίως και θα προκαλέσει πρόωρες βουλευτικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ αρνούμενος οποιαδήποτε πρόταση για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας προτείνει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Θα ήταν πολιτική ηλιθιότητα να αποδεχθεί οποιαδήποτε πρόταση, αφήνοντας έτσι την πρωθυπουργία και την εξουσία στα χέρια του Αντώνη Σαμαρά!
«Απώτατο μέλλον» είναι όμως ο Φεβρουάριος του 2015 στις σημερινές συνθήκες. Για να φτάσουμε εκεί, η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου πρέπει να αντέξει την πολιτική λαίλαπα που απειλεί να την παρασύρει στον όλεθρο πολύ νωρίτερα. Στις ευρωεκλογές, σε τέσσερις μήνες! Θα χάσει η ΝΔ με λιγότερες από... 10 (!) μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ; Θα κρατηθεί πάνω από το 20% η ΝΔ ή θα πέσει κάτω από το όριο αυτό; Θα βουλιάξει όντως το ΠΑΣΟΚ γύρω στο 5%; Αυτά τα ερωτήματα τα απαντά μόνο η κάλπη, όχι οι δημοσκοπήσεις. Οψόμεθα την 25η Μαΐου το βράδυ, λοιπόν.
Μόνο αν τα αποτελέσματα αποδειχθούν τόσο άσχημα για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, θα καταρρεύσει αναπότρεπτα η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου και θα οδηγηθούμε αμέσως σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Για πρώτη φορά πάντως οι ευρωεκλογές που ποτέ δεν είχαν αυτοτελή σημασία, μπορεί να οδηγήσουν σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
Πηγή:  ethnos.gr