Βάζουν χέρι σε καταθέσεις, μισθούς και ενοίκια...

Σε ένα ανελέητο φοροκυνηγητό έχει επιδοθεί η Εφορία προκειμένου να εισπράξει όσο το δυνατό περισσότερα έσοδα και να μην επιβληθούν από την τρόικα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα. 

Κατασχέσεις, πλειστηριασμοί και ποινικές διώξεις είναι τα βασικά «εργαλεία»...
που χρησιμοποιεί το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εισπράξει μέρος έστω των περίπου 63 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η Εφορία κυνηγά πολλούς, ενώ πλέον είναι «βαρύ» το ταμείο κατασχέσεων και πλειστηριασμών, με το ποσοστό των νέων μέτρων να αυξάνεται μήνα με τον μήνα. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με «Το Βήμα της Κυριακής» η Εφορία άπλωσε το «χέρι» της σε 131.807 οφειλέτες, καθώς από αυτούς παίρνει απευθείας από την τράπεζα μέρος των καταθέσεών τους, από τις επιχειρήσεις που εργάζονται μέρος του μισθού τους, ενώ αν εισπράττουν ενοίκια η Εφορία ζητεί από τους ιδιοκτήτες να καταθέτουν τα μισθώματα απευθείας στα ταμεία του κράτους. 

Κατασχέσεις

Μέσα στο 2013 κινήθηκαν διαδικασίες κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων σε 53.129 ληξιπρόθεσμους οφειλέτες, αλλά και φοροφυγάδες, ενώ σε 26.516 οφειλέτες έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις. Αυτό όμως που πρέπει να τονιστεί είναι το γεγονός ότι η Εφορία έχει βγάλει σε πλειστηριασμό μέσα στο 2013 περίπου 20.000 ακίνητα. Η απαγόρευση των πλειστηριασμών δεν ισχύει για χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά μόνο προς τις τράπεζες και τρίτους. 

Ο αριθμός των κατασχέσεων καταθέσεων, μισθών, ενοικίων κτλ. σε ληξιπρόθεσμους οφειλέτες και φοροφυγάδες αυξήθηκε μέσα στο 2013 σε σύγκριση με το 2012 κατά 52.007. 

Στην «ουρά» περιμένουν και 12.300 φάκελοι κατασχέσεων οι οποίοι συντάχθηκαν μέσα στο 2013. Συνολικά το έτος που πέρασε οι πλειστηριασμοί και οι ποινικές διώξεις ανήλθαν σε 226.010, ενώ το 2012 ήταν 164.963, δηλαδή αυξήθηκαν το περασμένο έτος σε σύγκριση με το προηγούμενο κατά 61.047. 

Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας εσόδων Χάρης Θεοχάρης είχε δεχθεί πρόσφατα μέσω του κοινωνικού δικτύου twitter από φορολογούμενο την ερώτηση «Αν δίνουμε όσα μπορούμε, θα μας κάνει κατάσχεση η Εφορία;», για να απαντήσει ο ίδιος ότι δεν υπάρχει εξασφάλιση. 

Προσαυξήσεις

Επίσης ο κ. Θεοχάρης προτρέπει τους φορολογούμενους να δώσουν όσα μπορούν έστω και άτυπα. Πάντως, όταν χρωστούν οι πολίτες στην Εφορία επιβάλλεται πρόστιμο 10% αν καθυστερήσει η πληρωμή για δυο μήνες, ενώ υπολογίζεται και προσαύξηση 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρηση. 

Αν κάποιος δεν πληρώσει ούτε ένα ευρώ μέσα σε έναν χρόνο τότε θα προστεθεί στο αρχικό χρέος πρόστιμο 20% συν προσαύξηση 8,76%, ενώ αν η πληρωμή πάει πίσω τουλάχιστον δύο χρόνια το πρόστιμο είναι 30% και η προσαύξηση 8,76% για κάθε χρόνο που δεν πληρώνει ο φορολογούμενος. 

Πηγή: Το Βήμα της Κυριακής