Η Μεσόγειος στερεύει από ψάρια...Το 66% των ψαριών που καταναλώνονται στην Ελλάδα είναι εισαγόμενα

Κι όμως, η Ελλάδα, χώρα με τόσο μεγάλη παράδοση στην αλιεία, εισάγει σήμερα το 66% των ψαριών που καταναλώνει, όπως προκύπτει από...

νέα έκθεση του WWF με τίτλο «Θαλασσινά και Μεσόγειος: τοπικές προτιμήσεις, παγκόσμιες αγορές».

Τα μεσογειακά κράτη της Ε.Ε. (Κροατία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβενία, Ισπανία και Πορτογαλία) συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους καταναλωτές ψαρικών παγκοσμίως.

Η περιοχή έχει ετήσια μέση κατανάλωση 33,4 κιλά ψαρικών κατ’ άτομο, τη στιγμή που ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 22,9 κιλά και ο διεθνής μέσος όρος 19,2 κιλά.

Αναφορικά με την Ελλάδα, ιδιαίτερα υψηλή είναι η ετήσια κατανάλωση ψαρικών κατ’ άτομο, η οποία αγγίζει τα 19,6 κιλά, εκ των οποίων το 66% είναι εισαγόμενα, το 22% προϊόντα εγχώριας υδατοκαλλιέργειας και μόνο το 12% προϊόντα εγχώριας αλιείας.

Αντίστοιχα, η κατανάλωση στην Πορτογαλία είναι 56,8 κιλά, τα οποία αντιστοιχούν σε πάνω από ένα κιλό ψαρικών κατ’ άτομο την εβδομάδα, ενώ η Ισπανία έχει την επόμενη υψηλότερη κατανάλωση, με 42,4 κιλά ψαριών.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το μεγαλύτερο ποσοστό των ψαρικών που πωλούνται στις αγορές της Μεσογείου είναι εισαγόμενα και προέρχονται κυρίως από αναπτυσσόμενες χώρες ή, αλλιώς, για κάθε κιλό ψαρικών που αλιεύονται ή εκτρέφονται στα μεσογειακά κράτη της Ε.Ε. σχεδόν ακόμα δύο κιλά εισάγονται από άλλες χώρες.

Για να γίνει κατανοητή η κλίμακα του εμπορίου αρκεί να αναφερθεί ότι τα μεσογειακά κράτη της Ε.Ε. καταναλώνουν σχεδόν 7,5 εκατομμύρια τόνους ψαρικών ετησίως. Εξ αυτών μόνο οι 2,75 εκατ. τόνοι προέρχονται από εγχώριες πηγές.

Αυτό σημαίνει ότι, αφενός, για να καλύψουμε τη ζήτηση κάθε χρόνο αναζητούμε από άλλες χώρες σχεδόν 5 εκατομμύρια τόνους ψαρικών και, αφετέρου, ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού στις αναπτυσσόμενες κυρίως χώρες εξαρτάται από αυτήν την υψηλή ζήτηση ψαρικών στη Μεσόγειο.

Μάλιστα, τα μεσογειακά κράτη της Ε.Ε. απορροφούν το 36% όλων των ψαρικών που εισάγονται από τρίτες χώρες. Μεγάλο μέρος των εισαγωγών προέρχεται από τη Βόρεια Αφρική (Μαρόκο, Τυνησία, Αλγερία, Λιβύη), ενώ το 2014 τα μεσογειακά κράτη της Ε.Ε. εισήγαγαν περίπου 1,8 εκατ. τόνους από αναπτυσσόμενες χώρες της περιοχής (Μαρόκο, Τυνησία, Αλγερία, Λιβύη, Μαυριτανία, Αίγυπτος και Τουρκία).

Βέβαια, τα πράγματα δεν ήταν έτσι στο παρελθόν. Παλαιότερα η Μεσόγειος είχε μεγάλη επάρκεια ψαρικών, σε αντίθεση με σήμερα που η υπεραλίευση και η παράνομη, λαθραία αλιεία, αλλά και η μη υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή στις θάλασσές μας.

Για μια υπεύθυνη επιλογή των ψαρικών που καταναλώνουμε θα βοηθήσει μια επίσκεψη στο WWF Fish Guide app, τον Οδηγό Υπεύθυνης Κατανάλωσης Ψαρικών του WWF, όπου υπάρχουν όλες οι πληροφορίες που χρειάζεται να ξέρουμε πριν αγοράσουμε ή πριν παραγγείλουμε ψαρικά, είτε εγχώρια είτε εισαγόμενα.

Το WWF Fish Guide διατίθεται δωρεάν για συσκευές Android και iOS, ενώ λειτουργεί και offline χωρίς να απαιτείται σύνδεση στο Διαδίκτυο...

Τάσος Σαραντής (efsyn)