Στην Ηρακλειά για διακοπές απόλυτης χαλάρωσης.Μικρές Κυκλάδες, μεγάλες συγκινήσεις

Φτάνοντας στο νησί, η πρώτη εικόνα που αντικρίζει ο επισκέπτης είναι ο ήσυχος οικισμός του Αγίου Γεωργίου, το λιμάνι της Ηρακλειάς. Ο δρόμος που ανηφορίζει διασχίζει ουσιαστικά τον οικισμό και στο βάθος του οδηγεί και στον οικισμό της Παναγίας.

Ησυχία, ντόπιοι και επισκέπτες που με τα χρόνια έχουν γνωριστεί και είναι πια σχεδόν μια παρέα, περιορισμένες μετακινήσεις, λίγες παραλίες, εκθαμβωτική θέα στο Αιγαίο. Διακοπές αυθεντικές, για ξεκούραση και χαλάρωση, για να αφεθείς σε ρυθμούς αλλιώτικους, για να σου φαίνεται η ένταση της καθημερινότητας μακρινή ανάμνηση. Αυτή είναι η Ηρακλειά- Αρακλειά, όπως τη λένε οι ντόπιοι κι όσοι πηγαίνουν τόσα χρόνια που για ντόπιους λογίζουν πια τους εαυτούς τους.
Το νησί είναι το δυτικότερο των λεγόμενων Μικρών Κυκλάδων και βρίσκεται νότια της Νάξου. Το λιμάνι και ο οικισμός Παναγία, η χώρα της Ηρακλειάς, απέχουν περίπου 4,5 χιλιόμετρα. Τα σπίτια του χωριού ήταν πέτρινα και ενσωματωμένα πλήρως στο περιβάλλον, για να προστατεύονται από τους πειρατές και να μην είναι ορατά από τη θάλασσα. Αντίθετα, η θέα από τη Χώρα στα γύρω νησιά είναι εκθαμβωτική. Νάξος, Πάρος, Αμοργός και λοιπές μικρές Κυκλάδες διακόπτουν με τον όγκο τους την πανοραμική εικόνα στο Αιγαίο.
Από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα του νησιού είναι το σπήλαιο του Αϊ- Γιάννη, το μεγαλύτερο των Κυκλάδων. Ο μύθος λέει ότι από το σπήλαιο αυτό πετούσε πέτρες στον Οδυσσέα ο Πολύφημος, κι έτσι δημιουργήθηκαν οι δύο βραχονησίδες που πλαισιώνουν την Ηρακλειά, τα λεγόμενα Αβελονήσια. Άγρια ομορφιά κρύβει ο Μέριχας, ο όρμος με τους απόκρημνους βράχους με ύψος δεκάδων μέτρων, όπου φωλιάζουν γύπες.
Για μπάνιο οι επιλογές δεν είναι πολλές αλλά είναι επαρκείς. Η παραλία του Αγίου Γεωργίου, στο λιμάνι, είναι από τους πιο συνηθισμένους προορισμούς, ενώ η αμμουδιά του Λιβαδιού είναι συναρπαστική. Ο Καρβουνόλακκος έχει βότσαλα, ο Ξυλομπάτης βράχια. Σε αυτές και μερικές ακόμα, που στολίζουν την ακτογραμμή της Ηρακλειάς, ο επισκέπτης απολαμβάνει τη χαλαρή ατμόσφαιρα και τα καθαρά νερά, σε ρυθμούς που προσκαλούν σε ηρεμία.  Αξιοποιήστε την ευκαιρία για μια επίσκεψη και στη Σχοινούσα, με την οποία μπορείτε να πάτε και με καΐκι.
Στην Ηρακλειά θα φτάσετε είτε με πλοίο από τον Πειραιά είτε με τον θρυλικό «Σκοπελίτη Express», από τη Νάξο. Αν βρεθείτε στο νησί το Δεκαπενταύγουστο, γίνετε κι εσείς μέρος στο ανθρώπινο μελίσσι που συμμετέχει στην προετοιμασία του πανηγυριού και τον εορτασμό της 15ης Αυγούστου, στο περίβολο της εκκλησίας.
ΗΡΑΚΛΕΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΑhttp://www.newsbeast.gr

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα ποτάμια της Ευρυτανίας: Ο Αχελώος, ο Αγραφιώτης και ο Ταυρωπός

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Νοεμβρίου 2022 με βάση το δεκαήμερο της γέννησης σας

Απολύσεις τεχνικών στον ΑΝΤ1...«Μας πετάτε στον δρόμο με φτηνές δικαιολογίες»

Δραματική υποχώρηση έως 40% στην αγοραστική δύναμη...

«Φωτιά» η τιμή στο ψωμί - Είδος πολυτελείας και η φέτα

Ανεργία στην Ελλάδα: Δραματικά τα ποσοστά για τους νέους

Γερμανική κατάρρευση: Η Uniper ανακοίνωσε ζημιές 40 δισ. ευρώ – Την ακολουθούν στην άβυσσο άλλες… 375 εταιρείες

Καίγεται επί 14 μέρες το βουνό στη Ροδόπη, αλλά το κράτος απουσιάζει...Έχει λήξει, λένε, η αντιπυρική περίοδος

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων