Άκυρες οι απολύσεις στην ΕΡΤ ενώ η κυβέρνηση θα ασκήσει έφεση

Άκυρες έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου τις απολύσεις των 20 εργαζομένων της ΕΡΑ και της ΕΡΤ, που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη.
 
Σύμφωνα με το δικαστήριο, ο τρόπος που καταγγέλθηκαν οι συμβάσεις των εργαζομένων μετά την εφαρμογή της ΚΥΑ με την οποία έκλεισε η ΕΡΤ είναι άκυρος, καθώς δεν εφαρμόστηκε ο νόμος, που αφορά στις ομαδικές απολύσεις.
 
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης, δεν τηρήθηκε η υποχρέωση της έγκαιρης ενημέρωσης των εργαζόμενων πριν την απόλυση, δεν έγινε διαβούλευση για το ζήτημα και γενικά δεν εφαρμόστηκε ό,τι άλλο προβλέπεται σε αυτή την περίπτωση.
 
Το δικαστήριο, μάλιστα αποφάνθηκε, ότι το κοινοτικό δίκαιο υπερισχύει του εθνικού δικαίου και ότι η σχέση εργασίας των ανθρώπων της ΕΡΤ ήταν ιδιωτικού δικαίου ενώ δέχεται τις πρόσθετες παρεμβάσεις που έκαναν τα συνδικαλιστικά όργανα των δημοσιογράφων - η ΕΣΗΕΠΗΝ η ΠΟΕΣΥ και ο Δικηγορικός Σύλλογος.
 
Επιπλέον, επιδικάζει αποδοχές υπερημερίας άμεσα εκτελεστέες, και συγκεκριμένα  από την επίδοση της απόφασης στο ελληνικό δημόσιο το τελευταίο θα πρέπει να καταβάλει τα ποσά και αν δεν γίνει αυτό οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν σε κατάσχεση της περιουσίας του ελληνικού δημοσίου.
 
Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως, Σίμος Κεδίκογλου εξέδωσε λίγο αργότερα ανακοίνωση με αφορμή την απόφαση αυτή του Πρωτοδικείου Ηρακλείου, στην οποία σημειώνει πως: 
 
«Η απόφαση του Πρωτοβάθμιου δικαστηρίου προφανώς δεν έλαβε υπόψη την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε νόμιμο το κλείσιμο της ΕΡΤ ΑΕ. Στην απόφαση του Πρωτοδικείου Ηρακλείου θα ασκήσει έφεση το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και θα κριθεί σε ανώτερο δικαστήριο».
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr