Τα φιλιά δεν είναι και τόσο αθώα: Έξι ασθένειες που μεταδίδονται με το φιλί

Πλήθος τραγουδιών και επιστημονικών μελετών έχουν γραφτεί, που εξυμνούν τα φιλιά και
τις ευεργετικές τους ιδιότητες στην ανθρώπινη ψυχολογία. Δεν είναι ωστόσο τόσο αθώα όσο πιστεύουμε.
Το στόμα, το σάλιο και η γλώσσα είναι «πηγές» πολλών βακτηρίων και ιών, που μπορούν να μεταδοθούν μέσα από το φιλί, από άτομο σε άτομο. Στη λίστα των ανεπιθύμητων «παρενεργειών» από τα φιλιά εντάσσονται, σύμφωνα με την ιστοσελίδα onmed, από την τερηδόνα και το κρυολόγημα μέχρι την ηπατίτιδα Β.
Ιδού τι μπορεί να κολλήσει κανείς, από ένα φαινομενικά αθώο φιλί:
Κρυολογήματα: Γνωστά και ως λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού. Πολλοί διαφορετικοί ιοί μπορούν να προκαλέσουν το κοινό κρυολόγημα. Τα κρυολογήματα μεταδίδονται με την άμεση επαφή. Είναι όμως δυνατόν να κολλήσετε και από αερομεταφερόμενα σταγονίδια ή με άμεση επαφή με εκκρίσεις (υγρά και τους βλεννογόνους) από τη μύτη και το λαιμό του μολυσμένου ατόμου. Στην τελευταία περίπτωση οι εκκρίσεις από τον λαιμό μπορεί να περάσουν στο σάλιο και μέσω του φιλιού να μεταδοθεί η ασθένεια από το ένα άτομο, στο άλλο.
Αδενοπάθεια: Επίσης γνωστή ως η «νόσος του φιλιού». Πρόκειται για μια ιογενή λοίμωξη που ονομάζεται λοιμώδης μονοπυρήνωση και προκαλείται από τον ιό Epstein-Barr. Ο ιός μεταδίδεται μέσω του σάλιου και η μόλυνση γίνεται μέσω της επαφής.
Έρπη: Οι ιοί που θεωρούνται μέρος της οικογένειας του έρπητα περιλαμβάνουν τον Epstein-Barr, την ανεμοβλογιά-ζωστήρα (προκαλεί την ανεμοβλογιά) και του απλού έρπητα. Ο ιός του απλού έρπητα μπορεί να μεταδοθεί μέσω της άμεσης επαφής με τον ιό, όταν δίνετε ένα φιλί. Ο έρπης είναι πιο εύκολο να εξαπλωθεί σε άλλους, όταν οι κυψέλες που έχουν δημιουργηθεί στην επιδερμίδα έχουν σπάσει. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από τις φουσκάλες, ακόμη και όταν έχουν επουλωθεί. Η ανεμοβλογιά είναι εύκολο να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο με άμεση επαφή, με τα σταγονίδια ή από τον αέρα.
Ηπατίτιδα Β: Αν και το αίμα έχει σαφώς μεγαλύτερα επίπεδα του ιού της ηπατίτιδας, ο ιός υπάρχει ακόμα και στο σάλιο σε μικρότερες συγκεντρώσεις και ως εκ τούτου μπορεί να μεταδοθεί μέσω του φιλιού. Η μόλυνση μπορεί να συμβεί όταν το μολυσμένο σάλιο έρχεται σε άμεση επαφή με το σάλιο κάποιου άλλου. Ένα άτομο είναι πιο πιθανό να μολυνθεί στο φιλί αν υπάρχουν ανοιχτές πληγές μέσα ή γύρω από το στόμα.
Μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο: Είναι μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή του ατόμου ασθένεια, η οποία περιλαμβάνει την μηνιγγίτιδα, την φλεγμονή των μεμβρανών (μήνιγγες) που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, και τη σηψαιμία. Αυτά τα βακτήρια μπορεί να μεταδοθούν είτε μέσω άμεσης επαφής ή μέσω σταγονιδίων. Οι μελέτες δείχνουν ότι, σε σχέση με φιλιά, μόνο τα “βαθιά φιλιά” είναι ένας παράγοντας κινδύνου.
Τερηδόνα: Τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα δεν βρίσκονται στα στόματα των νεογέννητων βρεφών. Προσέχετε όταν φιλάτε στο πρόσωπο ένα βρέφος επειδή μπορεί να το μολύνετε μέσω του σάλιου στα χείλη σας. Με το μολυσμένο σάλιο, βέβαια, η τερηδόνα μπορεί να περάσει από ένα φιλί στα χείλη και μεταξύ ενηλίκων. http://www.makeleio.gr