«Μπλόκο» στα φαρμακεία - Μόνο γενόσημα με συνταγή

Της Ελένης Πετροπούλου
«Μπλοκάρισμα» των συνταγών στα φαρμακεία, προκειμένου οι
ασφαλισμένοι να προμηθεύονται αποκλειστικά γενόσημα φάρμακα, περιλαμβάνει -σύμφωνα με πληροφορίες- το νέο «πακέτο» μέτρων του υπουργείου Υγείας για τη δραστική αύξηση της χρήσης των γενοσήμων. Οι ιατρικές συνταγές με πρωτότυπα σκευάσματα θα «κόβονται» αυτόματα κατά την εκτέλεση της συνταγής και οι φαρμακοποιοί θα ενημερώνουν τους πολίτες για τις διαθέσιμες φαρμακευτικές επιλογές. Σε περίπτωση που επιθυμούν να λάβουν το συγκεκριμένο πρωτότυπο φάρμακο, τότε θα επιβαρύνονται με το σύνολο της δαπάνης.
Παράλληλα, καθιερώνεται η υποχρεωτική συνταγογράφηση δραστικών ουσιών που έχουν χάσει την πατέντα τους (off patent) για συγκεκριμένες παθήσεις ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα στην πρόσβαση των ασθενών στις φαρμακευτικές θεραπείες.
Επιπρόσθετα, οι γιατροί «χάνουν» τη δυνατότητα ελεύθερης συνταγογράφησης που είχαν σήμερα σε ποσοστό 15% του συνόλου των συνταγών τους (προβλέπεται σε συγκεκριμένο πεδίο στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση). Πλέον θα συνταγογραφούν αυστηρά σύμφωνα με κατευθυντήριες οδηγίες που ισχύουν διεθνώς, ενώ άμεσα θα εφαρμοστούν και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Ήδη έχουν «ανέβει» στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΗΔΙΚΑ τα πρώτα θεραπευτικά πρωτόκολλα, κυρίως για τη λιπιδαιμία.
Τα νέα μέτρα αποφασίστηκαν μετά τον «εκτροχιασμό» της φαρμακευτικής δαπάνης σχεδόν κατά 80 εκατ. ευρώ, κατά το πρώτο τετράμηνο του 2014. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, η φαρμακευτική δαπάνη τον Ιανουάριο ανήλθε σε 194,4 εκατ. ευρώ, τον Φεβρουάριο σε 185,6 εκατ. ευρώ, τον Μάρτιο σε 175,2 εκατ. ευρώ και τον Απρίλιο σε 188,4 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, ο προβλεπόμενος μηνιαίος προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ, για το 2014, για κάλυψη της φαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων του ανέρχεται σε 166,6 εκ. ευρώ.
Η υπέρβαση της δαπάνης κινητοποίησε τον ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας, καθώς αν συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, θα οδηγήσει σε πλήρη απορύθμιση της αγοράς φαρμάκου, με αποσύρσεις φαρμάκων ακόμη και φαρμακευτικών εταιρειών.
Στο θέμα παρενέβη την Τρίτη και η τρόικα, η οποία ζήτησε τη θέσπιση επικουρικών μέτρων με προσανατολισμό σε δύο κυρίως σημεία:
  • Αμεση εφαρμογή της οριζόντιας μειώσεως του κέρδους των φαρμακοποιών στο 15%, που αποτελεί άλλωστε μνημονιακή υποχρέωση από τις αρχές του 2012. Ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να υπογράψει μία τέτοια απόφαση, υποστηρίζοντας ότι το 15% είναι ένα όριο μη βιώσιμο για τα περισσότερα φαρμακεία.
  • Νέα σημαντική μείωση της τιμής των γενοσήμων φαρμάκων και αύξησης της χρήσης τους. Προς το παρόν, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, δεν θα μειωθούν οι τιμές. Ωστόσο, σε δεύτερη φάση οι τιμές των γενοσήμων θα συνδέονται με τις πωλήσεις. Όσο αυξάνονται οι πωλήσεις τόσο θα μειώνονται οι τιμές τους.
Εκτός από τα μέτρα για την αύξηση της χρήσης των γενοσήμων, ψηφίστηκε την Τετάρτη τροπολογία για την εφαρμογή κανόνων συνταγογράφησης και καθιέρωσης πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις.
Σημειώνεται ότι υπέρβαση καταγράφεται το πρώτο τετράμηνο του έτους και στη δαπάνη για διαγνωστικές εξετάσεις. Η σχετική ετήσια δαπάνη έχει «κλειδώσει» στα 320 εκατ. ευρώ και η υπέρβαση επί του μηνιαίου στόχου είναι της τάξεως του 40%. Αναφερόμενος στην τροπολογία που ψηφίστηκε, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός διευκρίνισε ότι τα μέτρα που θα ληφθούν για τον έλεγχο και εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, αφορούν στην εφαρμογή ορίων ανά ειδικότητα γιατρών, ανά αριθμό ασφαλισμένων και γεωγραφικών χαρακτηριστικών.
«Σε κάθε περίπτωση είναι μία ρύθμιση δίκαιη, η οποία εξασφαλίζει διαφάνεια αλλά και πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες», είπε χαρακτηριστικά.
Φαρμακευτική δαπάνη και νέος τρόπος υπολογισμού του claw back
Στα 2 δισ. ευρώ έχει «κλειδώσει» η φαρμακευτική δαπάνη για το 2014, μειωμένη κατά 20% σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, το 2009 η Ελλάδα ήταν στην πρώτη θέση στην Ευρώπη σε φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων με 5,6 δισ. ευρώ, ενώ το 2013, η πραγματική δαπάνη (χωρίς το claw back) έκλεισε στα 2,5 δισ. ευρώ.
Ο στόχος είχε οριστεί στα 2.371.000.000 ευρώ, και τη διαφορά επέστρεψαν στον ΕΟΠΥΥ οι φαρμακευτικές εταιρείες με την επιβολή του claw back. Για το 2014 η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ έχει οριστεί στα 2 δισ. ευρώ και στόχος του υπουργείου Υγείας είναι το claw back να μην ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ (πέρυσι έκλεισε στα 142 εκατ.).
Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του claw back ως προς τη μεταξύ των εταιρειών κατανομή του. Μέχρι το 2013, το claw back μοιραζόταν με βάση το συνολικό κέρδος των εταιρειών από το κάθε φάρμακο. Στο συνολικό ποσό κέρδους αναφερόταν το ποσό που πλήρωνε το ασφαλιστικό ταμείο, δηλαδή ο ΕΟΠΥΥ και το ποσό που πλήρωνε ο ασθενής, δηλαδή η συμμετοχή του ασθενούς.
Πλέον, θα υπολογίζεται στην ασφαλιστική τιμή, δηλαδή έως το ποσό που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ, χωρίς να υπολογίζεται η συμμετοχή του ασθενούς. Ο προηγούμενος τρόπος ευνοούσε συγκεκριμένες πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες διαθέτουν και τα πιο ακριβά φάρμακα. Ενδεικτικό είναι ότι περίπου 30 εκατ. στα 142 εκατ. του claw back του 2013 θα μπορούσαν να έχουν καταλογιστεί σ' αυτές τις πέντε μεγάλες εταιρείες με τον νέο τρόπο και όχι στις υπόλοιπες που είναι πολύ μικρότερες και κυρίως ελληνικές. Έτσι από το 2014 και μετά θα μεταφέρεται ένα μέρος της δαπάνης που βάρυνε τις μικρότερες εταιρείες προς τις μεγαλύτερες που έχουν τα κυρίως ακριβά φάρμακα. http://www.imerisia.gr/