Κυκλαδίτικη λαδένια πίτσα με κρεμμύδια, ντομάτες και ελιές από την Κίμωλο.


ΥΛΙΚΑ (για ένα ταψί διαμέτρου 35-40 εκ.)

450-500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

250 ml περίπου χλιαρό νερό

1 φακελάκι ξερή μαγιά

1 κ.γ. κοφτό αλάτι

5-6 κ.σ. ελαιόλαδο + λίγο για τη λεκάνη και το ταψί

1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό κομμένο στα δυο και σε λεπτές φέτες (μισοφέγγαρα)

1 κ.σ. ξερή ρίγανη

2 τομάτες ξεφλουδισμένες, ψιλοκομμένες και στραγγισμένες

6-8 ντοματίνια κομμένα στα δυο

1-2 κ.σ. ροδέλες ελιάς

Χοντρό θαλασσινό αλάτι

πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Κοσκινίζουμε το αλεύρι. Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό και διαλύουμε τη μαγιά. Αφήνουμε 5 λεπτά να δράσει (θα σχηματιστούν φουσκάλες). Βάζουμε το αλάτι, δυο κ.σ. ελαιόλαδο και αρχίζουμε σιγά σιγά να προσθέτουμε αλεύρι, ζυμώνοντας μέχρι η ζύμη μας να γίνει μαλακή και ελαστική.

Σχηματίζουμε μια μπάλα με τη ζύμη και τη βάζουμε σε  ελαφρά λαδωμένη λεκάνη, σκεπάζουμε με μεμβράνη και μια πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 2 ώρες – θα διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Λαδώνουμε ένα αντικολλητικό ταψί ή βάζουμε λαδόκολλα. Απλώνουμε τη ζύμη στο ταψί ή στην λαδόκολλα με τα δάχτυλα (τα οποία μπορούμε να έχουμε λαδώσει). Σκεπάζουμε και πάλι τη ζύμη με πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά.

Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Σε 1 κ.σ. ελαιόλαδο σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 5-6 λεπτά μέχρι να μαραθούν και αλατοπιπερώνουμε.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C. Ξεσκεπάζουμε τη ζύμη, απλώνουμε στην επιφάνεια της τα κρεμμύδια, τις ψιλοκομμένες ντομάτες και τα ντοματίνια. Προσθέτουμε τη ρίγανη, χοντρό θαλασσινό αλάτι και πιπέρι. Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο (1-2 κ.σ.) .

Βάζουμε στο φούρνο και χαμηλώνουμε στους 180ο C. Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί η ζύμη και να πάρει ωραίο χρώμα.       www.tovima.gr