Ποια εμβόλια πρέπει να κάνει το κουτάβι μου...

Όταν γεννιούνται τα κουτάβια, βασίζονται πλήρως στα αντισώματα που παρέχονται στο μητρικό γάλα. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύονται από επιβλαβείς μικροοργανισμούς.

Ωστόσο, αυτή η προστασία εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου, πράγμα που σημαίνει ότι το κουτάβι γίνεται ευάλωτο στις μολυσματικές ασθένειες.

Οι σωστοί εμβολιασμοί στη σωστή ηλικία θα σας βοηθήσουν να προστατεύσετε το κουτάβι σας από την εμφάνιση οποιασδήποτε από αυτές τις ασθένειες ή λοιμώξεις.

Οι εμβολιασμοί βοηθούν στην πρόληψη μεταδοτικών και μερικές φορές θανατηφόρων ασθενειών. Ορισμένοι είναι υποχρεωτικοί, ενώ άλλοι συνιστώνται.   

Οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί περιλαμβάνουν τους εξής:

Νόσος του Καρέ: Μπορεί να πάρει διάφορες μορφές, γεγονός που συχνά καθιστά τη διάγνωση δύσκολη. Γενικά, μπορεί να προκαλέσει πυρετό, αναπνευστικά προβλήματα (ρινίτιδα ή βρογχική πνευμονία), πεπτικά προβλήματα (γαστρεντερίτιδα), οφθαλμικά, δερματικά ή νευρικά προβλήματα και μπορεί συχνά να είναι θανατηφόρα.

Ηπατίτιδα του σκύλου: Τα συμπτώματα κυμαίνονται από ελαφρύ πυρετό και συμφόρηση του βλεννογόνου υμένα έως έμετο, ίκτερο, διόγκωση στο στομάχι, κατάθλιψη, μείωση των λευκών αιμοσφαιρίων, πόνο στο ήπαρ και σοβαρή ηπατίτιδα.

Ασθένεια σκυλίσιου παρβοϊού: Ο παρβοϊός είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και προσβάλλει το γαστρεντερικό σύστημα, δημιουργεί απώλεια όρεξης, έμετο, πυρετό και συχνά σοβαρή, αιματηρή διάρροια. Μπορεί να επέλθει γρήγορα ακραία αφυδάτωση και να είναι θανατηφόρα εντός 48 - 72 ωρών.

Λεπτοσπείρωση: Η λεπτοσπείρωση είναι μια ζωονοσογόνος ασθένεια που προκαλείται από βακτήρια που μεταδίδονται από τα ούρα των τρωκτικών και μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο και σε ορισμένα ζώα. Για τους σκύλους, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, έμετο, κοιλιακό άλγος, διάρροια, απώλεια όρεξης, σοβαρή αδυναμία και λήθαργο, δυσκαμψία, ίκτερο, μυϊκό πόνο, στειρότητα και νεφρική ανεπάρκεια (με ή χωρίς ηπατική ανεπάρκεια).

Οι προτεινόμενοι εμβολιασμοί περιλαμβάνουν τους εξής:

Λύσσα: Μια θανατηφόρα ασθένεια για σκύλους και για ανθρώπους. Συνήθως χαρακτηρίζεται από ταλαντευόμενο βάδισμα, πόνο στον λαιμό, υπερβολική σιελόρροια και, σε ορισμένες περιπτώσεις, σπασμούς των μυών του προσώπου. Συχνά παρατηρείται ασυνήθιστα επιθετική συμπεριφορά, όπως επίμονο δάγκωμα.

Λοιμώδης τραχειοβρογχίτιδα των σκύλων: Πρόκειται για μια ασθένεια που κολλάνε οι σκύλοι όταν έρχονται σε επαφή με άλλους σκύλους, σε κυνοτροφεία και επιδείξεις σκύλων, για παράδειγμα. Προκαλεί σοβαρό βήχα σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, ανάλογα με την ηλικία και τη γενική κατάσταση της υγείας του σκύλου.    www.govastileto.gr